Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2024. Május 10. 09:50, péntek | PR
Forrás: (x)

A változékony időjárás sok autósnak okoz fejtörést

A változékony időjárás sok autósnak okoz fejtörést

Az április meglehetősen szeszélyes volt, nyári meleget éppúgy lehetett tapasztalni, mint erőteljes lehűlést. Ez pedig sok autósnak okoz gondot, hiszen nem tudják, mire is készítsék fel járművüket.

Készülhetnek a nyárra, vagy még maradjon a téli felszerelés az autóban?

Az időjárás változékonysága bizony sok autósban vet fel kéréseket: már előkerülhet a nyári felszerelés, vagy még maradjon a téli? Persze rá lehetne vágni, hogy májusban már nem érdemes tovább várni, de az elmúlt időszakban voltak nagyon hideg napok is, az autósok többsége pedig nem szeretne kockáztatni. A gumiabroncsok kérdése is érdekes ilyenkor, hiszen hidegben előnyösebb a téli, de a meleg napokon már a nyári szett lenne jó. Lássuk, érdemes-e tovább várni az autónk nyári felkészítésével?

Várjunk még a tavaszi/nyári felkészítéssel, vagy essünk túl rajta?

Tavasszal mindenképp érdemes elvégezni az autónk tavaszi/nyári felkészítését. Ez nemcsak a nyári abroncsok cseréjét jelenti, hanem egy alapos átnézést, hogy ellenőrizzük, milyen károkat okozott a téli időszak szeretett járművünkön. Ám sokan még várnak ezzel, mert az időjárás meglehetősen változékony, vannak, akik még a jégoldót is félnek eltenni, hátha szükség lehet rá. Az átnézéssel nem feltétlen kell tovább várni, hiszen bár lehet még hűvös az idő, de komolyabb fagyokra nem kell számítani.

Érdemes tehát időpontot foglalni az autószerelőnél, és kérni egy általános vizsgálatot. A folyadékszintek megérnek egy ellenőrzést, de nemcsak a motorolaj vagy a hűtővíz szintjére kell gondolni, a fék és váltófolyadékot is célszerű ilyenkor ellenőriztetni. A klíma átnézése is fontos lépés tavasszal, hiszen nagyon kellemetlen tud lenni, hogy egy hosszabb utazás során szembesülünk vele, hogy elmaradt a feltöltés. A motor, a fék és a váltó ellenőrzése is fontos, ahogyan az izzók állapota sem elhanyagolható.

Felkerülhetnek már a nyári gumik?

Akinek négyévszakos abroncs vagy az autóján, annak ezzel a kérdéssel nem is kell foglalkoznia, viszont ez a magyar autósaknak csak egy kis hányadát jelenti. A legtöbben téli-nyári szettekben gondolkodnak, az időjárás pedig olyan szeszélyes, hogy nehéz eldönteni, most melyik garnitúrának jött el az ideje. Áprilisban sokan újra elővették a télikabátot és a sapkát, de voltak annyira meleg napok is, amikor a sokan a strandra kívánkoztak. Egyes autósok meg is bánták a döntésüket, hogy túl hamar végeztették el a gumicserét, mások pedig nem tudják eldönteni, hogy foglaljanak végre időpontot a gumiszervizbe vagy ne.

A szakemberek álláspontja az, hogy akkor érdemes felrakni a nyári gumikat az autóra, ha a hőmérséklet tartósan 7 fok fölé emelkedi. Bár az időjárás még mindig megtréfálhat minket, komoly fagyokra és mínuszokra nem kell számítani, de 7 fok alatti hőmérsékletre sem. Ennél fogva a gumicserét már bátran elvégeztethetjük, és felkerülhet az autónkra a nyári szett. Halogatni sem érdemes a dolgot, mert a téli gumik már nem olyan hatékonyak, ráadásul sokkal hamarabb használódnak el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 09:45, szerda | PR

K&H: a karbonlábnyom csökkentése üzletileg is megéri

a legfrissebb CDP-jelentés szerint csak minden ötödik európai cég aktív a zöld átállás terén

2024. Május 08. 00:00, szerda | PR

A 2024. áprilisi teljes napfogyatkozás

2024. Május 02. 08:00, csütörtök | PR

Hogyan ismerhetők fel a száraz szem tünetei, hogy idejében kezeltethesd a problémát?

Bizonyos helyzetekben, például biciklizés vagy futás során, repülőn ülve, egy fűtött vagy légkondicionált szobában könnyen megtapasztalhatod a szemszárazságot.

2024. Április 30. 10:13, kedd | PR

7 dolog, amit jó, ha minden háztulajdonos meg tud javítani magának

Vannak, akik fázisceruzával a fülük mögött születtek és igazi ezermesterként mindent képesek megjavítani a ház körül.