Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Február 07. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A többség bízik a 13. havi nyugdíjban

A többség bízik a 13. havi nyugdíjban

A felnőtt lakosság 59 százaléka szerint a választásokig biztosan lesz 13. havi nyugdíj, 54 százalékuk pedig egyet is értene egy ilyen kormányzati intézkedéssel. Az ellenzők szerint, ha van erre egyáltalán forrás, azt a gazdaság élénkítésére kellene fordítani – derül ki a Policy Agenda friss elemzéséből.

A többség szerint lesz 13. havi nyugdíj
Talán meglepő, hogy 68 százaléka a válaszadóknak hallott arról, hogy újsághírek szerint a kormány tervezi a 13. havi nyugdíjvagy ahhoz hasonló egyösszegű ellátás bevezetését. Ez különösen annak fényében magas arány, hogy miután érdemben nem reagált a kormány a hírekre, viszonylag rövid ideig volt a médiában a vezető hírek között ez az ügy.

Ennél is érdekesebb, hogy a felnőtt korú lakosság 59 százaléka szerint a választásokig be is vezeti a kormány ezt az ellátást és csupán 30 százalék mondta azt, hogy nem kerül bevezetésére, mivel az ország gazdasági helyzete nem teszi ezt lehetővé. A maradék 11 százalék nem tudottvagy nem akart állást foglalni a kérdésben. Azok között, akik szerint a kormány meglépi ezt, 44 százalékuk úgy gondolja, hogy bár az ország gazdasági helyzete ezt nem teszi lehetővé, mégis felvállal a kabinet egy ekkora kiadást.

Hagyományosan azt mondják, hogy egy ilyen kérdésben az érintettek a legelfogultabbak, mivel az ő helyzetük javításáról van szó. Ugyanakkor ebben az esetben éppen a fordítottját tapasztalhatjuk. A középkorúak (főképpen 40-49 év közöttiek) hiszik leginkább, hogy bevezetésre kerül egy ilyen fajta egyszeri nyugdíj-kiegészítés, és a legkevésbé (35 százalék) a 70 év felettiek.

Szeretnénk a plusz nyugdíjat, sokan bármilyen áron
A Policy Agenda megkérdezte, hogy amennyiben bevezetésre kerülne a 13. havi nyugdíjvagy ahhoz hasonló egyösszegű ellátás, akkor egyetértene-e ezzel a lépéssel? A lakosság többsége (54 százalék) támogatná ezt, sőt 13 százalékuk még akkor is, ha ezt az ország gazdasági helyzete nem teszi lehetővé. A 41 százalék azonban azt hozta fel érvként, hogy csökkent a nyugdíjak értéke, ezért szükséges egy „kompenzálás”. Ez azért figyelemfelkeltő adat, mert a jelenlegi kormány a többi társadalmi csoporthoz képest talán igyekszik is végrehajtani az inflációkövető emeléseket, és nem csorbítja a nyugdíjasok kedvezményeit. Ezzel szemben majdnem abszolút többsége van azonban annak a véleménynek a társadalomban, hogy még az inflációkövetés sem valósul meg, ezért kell többet adni az időseknek.

Azok között, akik elutasítják a plusz nyugdíjkiadást (az összes válaszadó 20 százaléka) többségben azok vannak, akik szerint, ha van többletforrás, akkor azt a gazdaság élénkítésére kell fordítani, és nem a jóléti kiadásokat kell növelni. A válaszadóknak szinte azonos nagyságú csoportja (17 százalékuk) gondolja azt, hogy ha van pluszpénze az országnak, akkor azt minden társadalmi csoport között meg kell osztani, és további 9 százalékuk szerint nem a nyugdíjasoknak kell adni, mert a nyugdíjak értékét őrizze meg a kormány az évenkénti emelésekkel.

Látható a generációs törés
Az elosztható többletjövedelem kérdését is megvizsgálták a válaszadók életkora alapján. Ebben az esetben talán természetes módon is, de érezhető egy úgynevezett generációs konfliktus. A 60 év felettiek körében 64 százalékos támogatottsága van a nyugdíj-kiegészítésnek, míg 30 év alatt már kisebbségben vannak azok, akik szeretnének egy ilyen lépést. A 30-60 év közöttiek hasonlóan vélekednek, és 52 százalékuk egyetértene azzal, ha a kormány bevezetné az extra juttatást.

Akik elutasítanának egy ilyen lépést, azok között a 30 év alattiak, és a nyugdíj előtt állók (50-59 évesek) 22-23 százalékuk inkább azt tartaná igazságosnak, ha mindenki részesülne a plusz pénzből. Szinten minden korosztálynak a negyede azt gondolja, hogy inkább a gazdasági növekedésre kellene áldozni több pénzt, és nem egy ilyen kiadásra. A nyugdíjas korúak esetében minden ötödik inkább a jövőbe fektetnék az ország többlet pénzét, és nem a napi gondokat orvosolná.

A kutatás azt mutatja, hogy a társadalom többsége szeretné, ha a kormány valóban bevezetné a 13. havi nyugdíjat, vagy azzal hasonló ellátást. De azzal politikai értelemben számolnia kell a kormánypártoknak, hogy ez a fiatal szavazók körében inkább elutasítással találkozik, valamint a nyugdíj előtt állók számára sem feltétlenül bír átütő üzenettel.


A közvélemény-kutatás telefonos megkérdezéssel, 2013. január 22-25. között, 1000 fő válaszai alapján készült.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során