Városlista
2022. május 27, péntek - Hella

Hírek

2012. Május 25. 14:03, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

A temetőkben szedett díjakról

A temetőkben szedett díjakról

Csak a törvényben megnevezett jogcímeken szedhető díj a temetőkben. A temető üzemeltetője ezeken felül semmi másért nem kérhet pénzt – állapította meg átfogó vizsgálatának végén az ombudsman.

Szabó Máté állampolgári panaszokból értesült arról, hogy Magyarország városainak temetőiben a különböző jogállású szervek – ilyen a tulajdonos, a fenntartó, vagy az üzemeltető – díjat kérnek a temetőbe látogatóktól a parkolásért, több önkormányzat pedig rendeletében az eltemettetőt hulladékszállítási díj megfizetésére is kötelezi. A biztos korábban már visszásnak nevezte, hogy a Budapesti Temetkezési Intézet a temetői utak használatáért behajtási díjat kér.

Több hasonló panasz alapján az ombudsman országos vizsgálatra kérte a belügyminisztert. A vizsgálat kiterjedt a városokban található valamennyi temetőre, annak tulajdonosától függetlenül, és arra az eredményre jutott, hogy több településen meg nem engedett jogcímeken is szednek díjakat, ami sérti a jogbiztonságot és túlterjeszkedik a helyi önkormányzáshoz való jog keretein.

A települési önkormányzat feladata, hogy gondoskodjon a köztemető fenntartásáról. A temető tulajdonosa pedig köteles a temető üzemeltetéséről gondoskodni, aminek a feladatait saját maga, illetve szerződés alapján, gazdálkodó szervezet útján is elláthatja. Köztemető esetén a temető használatának rendjéről önkormányzati rendeletben, egyéb temetők esetében temetőszabályzatban kell rendelkezni.

Az üzemeltetéssel összefüggésben megállapítható díjak körét a törvény rögzíti, három díjcsoportot különböztetve meg: a sírhelydíjat, a temető-fenntartási hozzájárulás díját, a létesítmények igénybevételi díját. E nevesített díjfajtákon belül a köztemetőkre vonatkozó díjak mértékét az önkormányzat állapítja meg. A törvény végrehajtási rendelete azt is rögzíti, hogy a temető üzemeltetője a szabályzatban megállapítottakon felül más díjat nem állapíthat meg, így nem szedhető pénz a temetőlátogatásért, a temetői utak használatáért és a temetési hely gondozásához igénybe vett vízért.

A törvény felhatalmazza az önkormányzatot, hogy rendeletben állapítsa meg a kegyeleti közszolgáltatások feltételeit, a temetési hely megváltási díját, a temető-fenntartási hozzájárulás díját, illetve a létesítmények vállalkozói igénybevételének díját. A képviselő-testület erről önkormányzati rendeletet alkothat, a felhatalmazás kereteinek túllépésére azonban már nincs joga.

Az alapvető jogok biztosa a közigazgatási és igazságügyi miniszterhez fordult és kérte, hogy a belügyminiszter bevonásával – a kormányhivatalokon, valamint a temetkezési közszolgáltatások felügyeletét ellátó hatóságokon keresztül – intézkedjen a jogszabályokba ütköző módon szedett temetői díjak gyakorlatának felszámolásról-írja a biztosi közlemény.

A jelentés a http://www.ajbh.hu/allam/jelentes/201200262.rtf oldalon olvasható.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 27. 12:03, péntek | Belföld

Egy év alatt megszerezhető érettségit ígértek csalók, eddig mintegy 500 sértett van

Néhány év alatt mintegy 70 millió forintot keresett az a társaság, amely különböző webfelületeken hirdette magát azzal, hogy egy év alatt érettségihez juttat;

2022. Május 27. 09:52, péntek | Belföld

Két holttestet találtak Aszódon egy lakásban

Két holttestet találtak a rendőrök egy aszódi társasház egyik lakásában, az elsődleges adatok szerint mindketten bűncselekmény áldozatai lettek - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

2022. Május 27. 08:51, péntek | Belföld

Péntektől kétféle ártípussal lehet találkozni a benzinkutakon

Péntektől kétféle ártípussal lehet találkozni a benzinkutakon: a hatósági és a benzinárstop nélküli árak is kint lesznek, de a magyar rendszámú autók alacsonyabb árú tankolását ez nem befolyásolja

2022. Május 27. 08:02, péntek | Belföld

Mérsékelte a viharkárokat a jégkármérséklő rendszer

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) talajgenerátoros jégkármérséklő rendszerének köszönhető, hogy a szerdai viharok Magyarországion kisebb károkat okoztak, mint a szomszédos államokban