Városlista
2023. március 28, kedd - Gedeon, Johanna

Hírek

2012. Május 25. 14:03, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

A temetőkben szedett díjakról

A temetőkben szedett díjakról

Csak a törvényben megnevezett jogcímeken szedhető díj a temetőkben. A temető üzemeltetője ezeken felül semmi másért nem kérhet pénzt – állapította meg átfogó vizsgálatának végén az ombudsman.

Szabó Máté állampolgári panaszokból értesült arról, hogy Magyarország városainak temetőiben a különböző jogállású szervek – ilyen a tulajdonos, a fenntartó, vagy az üzemeltető – díjat kérnek a temetőbe látogatóktól a parkolásért, több önkormányzat pedig rendeletében az eltemettetőt hulladékszállítási díj megfizetésére is kötelezi. A biztos korábban már visszásnak nevezte, hogy a Budapesti Temetkezési Intézet a temetői utak használatáért behajtási díjat kér.

Több hasonló panasz alapján az ombudsman országos vizsgálatra kérte a belügyminisztert. A vizsgálat kiterjedt a városokban található valamennyi temetőre, annak tulajdonosától függetlenül, és arra az eredményre jutott, hogy több településen meg nem engedett jogcímeken is szednek díjakat, ami sérti a jogbiztonságot és túlterjeszkedik a helyi önkormányzáshoz való jog keretein.

A települési önkormányzat feladata, hogy gondoskodjon a köztemető fenntartásáról. A temető tulajdonosa pedig köteles a temető üzemeltetéséről gondoskodni, aminek a feladatait saját maga, illetve szerződés alapján, gazdálkodó szervezet útján is elláthatja. Köztemető esetén a temető használatának rendjéről önkormányzati rendeletben, egyéb temetők esetében temetőszabályzatban kell rendelkezni.

Az üzemeltetéssel összefüggésben megállapítható díjak körét a törvény rögzíti, három díjcsoportot különböztetve meg: a sírhelydíjat, a temető-fenntartási hozzájárulás díját, a létesítmények igénybevételi díját. E nevesített díjfajtákon belül a köztemetőkre vonatkozó díjak mértékét az önkormányzat állapítja meg. A törvény végrehajtási rendelete azt is rögzíti, hogy a temető üzemeltetője a szabályzatban megállapítottakon felül más díjat nem állapíthat meg, így nem szedhető pénz a temetőlátogatásért, a temetői utak használatáért és a temetési hely gondozásához igénybe vett vízért.

A törvény felhatalmazza az önkormányzatot, hogy rendeletben állapítsa meg a kegyeleti közszolgáltatások feltételeit, a temetési hely megváltási díját, a temető-fenntartási hozzájárulás díját, illetve a létesítmények vállalkozói igénybevételének díját. A képviselő-testület erről önkormányzati rendeletet alkothat, a felhatalmazás kereteinek túllépésére azonban már nincs joga.

Az alapvető jogok biztosa a közigazgatási és igazságügyi miniszterhez fordult és kérte, hogy a belügyminiszter bevonásával – a kormányhivatalokon, valamint a temetkezési közszolgáltatások felügyeletét ellátó hatóságokon keresztül – intézkedjen a jogszabályokba ütköző módon szedett temetői díjak gyakorlatának felszámolásról-írja a biztosi közlemény.

A jelentés a http://www.ajbh.hu/allam/jelentes/201200262.rtf oldalon olvasható.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 27. 13:00, hétfő | Belföld

Mentőkre támadt egy mongol férfi Budapesten

A Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy 37 éves mongol állampolgárságú férfival szemben, aki 2020 augusztusában rátámadt az őt ellátni próbáló mentőkre Zuglóban.

2023. Március 27. 13:00, hétfő | Belföld

Több mint ötszáz határsértő ellen intézkedtek a rendőrök a hétvégén

Péntektől vasárnapig 542 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

2023. Március 27. 12:00, hétfő | Belföld

BRFK: kilenc embert fogtak el Budapesten a hétvégi belvárosi razziában

A belvárosi kerületeket ellenőrizték a hétvégén a rendőrök, az akcióban kilenc embert fogtak el, tizenhármat előállítottak, hat szabálysértési feljelentést tettek és harminckét helyszíni bírságot szabtak ki.

2023. Március 27. 08:00, hétfő | Belföld

Gulyás Gergely: Magyarország érdeke, hogy templomaink élő közösségek otthonai maradjanak

Magyarország érdeke, hogy templomaink ne csupán kulturális örökségünk élettelen részei, hanem élő közösségek otthonai maradjanak - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.