Városlista
2023. szeptember 22, péntek - Móric

Hírek

2021. Október 05. 15:41, kedd | PR
Forrás: (x)

A teherautó-vezetés és a hangoskönyvek

A teherautó-vezetés és a hangoskönyvek

Hosszú egybefüggő órákat tölteni az utakon nagyon fárasztó lehet.

Eltekintve attól, hogy megpróbálunk koncentrálni, miközben végeláthatatlan ideje utazunk egy elgémberedett pozícióban, a csend és a társaság hiánya is negatív hatással lehet mentális jólétünkre. Ezért sok teherautósofőr dönt úgy, hogy különböző szórakozási eszközöket vet be, miközben rója a kilométereket. Sokan úgy határoznak, hogy zenét hallgatnak, mások élvezik a népszerű podcastok sokaságát, és vannak olyanok is, akik a hangoskönyvek táborára esküsznek. Bár utóbbiak nagyban hozzájárulnak a szókincs fejlesztéséhez, azért jogosan vetik fel a kérdést, hogy vajon mennyire lehetnek zavaróak az út során? A Soforallasok.com, Magyarország legújabb sofőrállás weboldala erre keresi most a választ!

A téma körüli vélemények eltérnek, mivel egyes szakértők azt állítják, hogy a hangoskönyvek szükségtelen figyelemelterelést jelentenek, míg mások úgy vélik, hogy valójában segítenek javítani a fókuszt és a koncentrációt. Tehát, mielőtt megpróbálnánk egyértelmű választ adni erre a kérdésre, először nézzük meg, mi történik az agyunkban a vezetés és egy hangoskönyv hallgatása közben.

Mi történik az agyban vezetés közben?

Agyunk négy fő lebenyből áll – frontális, temporális, parietális és nyakszirti lebenyből. Frontális lebeny, ahol az érzelem receptorok, a memória és az impulzus ellenőrzés található. Ez az a rész, ami felelős a riasztás missziójáért, vagyis ez az a hely, ahol a „harc vagy menekülés” reakciója végbemegy. A nyakszirti lebeny feldolgozza a látványt, megteremtve agyunk képi világát. Az agynak ez a része felelős azért, hogy megértsük, mit látunk magunk körül. A parietális lebeny az agy azon része, amely bármilyen érzékszervi információra reagál, ami az utunkba kerül. Ez az blokk, amely a legaktívabb, ha például teherautót vezetsz. A temporális lebeny reagál a hallási bemenetre – azaz a közlekedési hangokra, a motorzajra, a zenére, a hangoskönyvekre és minden másra, amit útközben hallgatsz. Nyilván mondanunk sem kell, hogy vezetés közben az agyad egyszerre használja ezeket a lebenyeket, és annak ellenére, hogy az emberi agy egy csodálatos és megismételhetetlen dolog, nem igazán multitasking üzemmódra tervezték. Tegyük hozzá azt is, hogy közel sem vagyunk egyformák az ilyen kvalitások terén, és máris kapásból érthető, hogy miért is oszlanak meg a vélemények a vezetés közbeni hangoskönyv-hallgatás vonatkozásában.

Profi vs. nem hivatásos gépjárművezetők

A korábban tárgyaltakkal szemben egy másik fontos komponensre is figyelmet kell fordítani, amely segíthet a végkövetkeztetés levonásában, és ez a faktor a professzionális és a nem szakavatott sofőrök közötti különbség. Ökölszabály, hogy a hivatásos járművezetők egyszerűen jobbak a vezetésben, mint a laikusok, hiszen hosszú ideje és nap, mint nap űzik a mesterséget. Nyilván egy kevésbé rutinos sofőr valószínűleg jobban élvezi a vezetést, ha nincsenek további zavaró tényezők. Másrészről, a legtöbb profi sofőr számára már cseppet sem problémás zenét, podcastot vagy hangoskönyvet hallgatni kormányforgatás közben.

Szóval, mi a végkövetkeztetés?

Lehet, hogy csalódott vagy, de nincs egyértelmű válasz arra, hogy zavaró-e vezetés közben hangoskönyvet hallgatni, avagy sem. Tudniillik, a válasz kétségkívül az egyéni preferenciákra vezethető vissza. Ha nehezen tudsz az útra koncentrálni, miközben hangoskönyvet hallgatsz, akkor semmiképpen se csináld. Viszont ha már próbáltad, és nem vettél észre semmilyen negatív mellékhatást a figyelmed és a fókuszod irányában, akkor fald a szavakat egész nyugodtan, miközben nyomod a gázt.

Kíváncsi vagy arra is, hogy ki vagy mi a Soforallasok.com?

Magyarország legújabb sofőrállás weboldala. A portál 2021 augusztusában debütált és egyértelmű előnye a versenytársak tekintetében, hogy egyszerűen, pár kattintással, regisztráció és egyéb felesleges folyamatok nélkül használható, ráadásul teljesen ingyenes. Modern letisztult, abszolút felhasználóbarát felület, amely szeptembertől a Facebookon is megjeleníti a cégek hirdetéseit. Akár tudsz hangoskönyvet hallgatni vezetés közben, akár nem, egy biztos: ha érdekel a legjobb sofőr állás adatbázis, akkor ezentúl minden nap kötelezően fel kell nézned a szájtra.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 21. 12:47, csütörtök | PR

Milyen világítás legyen a garázsban?

A garázs lakásunk fontos melléképülete lehet, mely gyakran nemcsak az autó hálószobája, hanem barkácsolási tevékenységeink helyszíne is lehet.

2023. Szeptember 21. 09:58, csütörtök | PR

A matrac és a minőségi alvás - Hogyan hat a matrac az alvás minőségére?

Az egészség fontos része a 8 órás, kiegyensúlyozott alvás. Ennek alappillére a megfelelő matrac megtalálása, hiszen csak a testünk, a gerincünk számára legjobb matracon tudunk békésen álomba szenderülni.

2023. Szeptember 19. 14:10, kedd | PR

Fergeteges buli volt a Hidasi Bányásznapokon

A Bányásznap hosszú múltú hagyományra tekint vissza.

2023. Szeptember 13. 17:40, szerda | PR

Elkészült a Jánosik Kft. közreműködésével felújított miskolci Gyermekegészségügyi Központ.

A napokban ünnepélyes keretek között adták át a közel 3 milliárd forintból felújított miskolci Gyermekegészségügyi Központot -jelentette be Jánosik Lajos, a Jánosik és Társai Kft. tulajdonosa