Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2011. Augusztus 18. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

A szúnyogok gyorsan rezisztenssé válnak a vegyszerekkel szemben

A szúnyogok gyorsan rezisztenssé válnak a vegyszerekkel szemben

Szenegálban végeztek kutatásokat, melyek során a tudósok felfedezték, hogy a szúnyogok hihetetlenül gyorsan képesek rezisztenssé válni a rovarölő szerekre, amelyekkel az afrikai országban a szúnyoghálókat kezelik.

Ez azonban aggodalomra ad okot, mivel a szúnyogháló a malária elleni legolcsóbb és leghatékonyabb fegyver.

Az elmúlt években, különösen Afrikában, az orvosok és az önkéntesek minél több helyre próbáltak rovarölővel kezelt szúnyoghálókat eljuttatni annak érdekében, hogy védjék a lakosságot a maláriával szemben. A tudósok szerint ezeknek a lépéseknek köszönhetően jelentősen csökkent a megbetegedések száma az idősebb gyerekek és a felnőtt lakosság körében, sok szakember azonban kételkedik ezekben az eredményekben - írja a BBC.

Annak érdekében, hogy bebizonyítsák, hogy a szúnyogháló sem csodaszer, egy kis falu lakosságát kezdték el megfigyelni. A szúnyoghálók elhelyezését követő 3 héten belül a szúnyogcsípések száma valóban drasztikusan lecsökkent - 13-szor kevesebb ilyen esetet regisztráltak a hálók kihelyezését követő hetekben. Négy hónappal később azonban az arány visszatért az eredeti szintre - a vizsgálatok pedig egyértelműen kimutatták, hogy ez annak köszönhető, hogy a rovarok ellenállóvá váltak a rovarölővel szemben. A szakemberek szerint a helyzet aggasztó, ezért további vizsgálatokat rendeltek el a kérdéses területen.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: szúnyog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 26. 09:28, péntek | Belföld

Két üstököst fedezett fel egy magyar csillagász júliusban

Júliusban két új üstököst is felfedezett Sárneczky Krisztián kutatásvezető csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Piszkéstetői Obszervatóriumában.

2024. Július 26. 09:27, péntek | Belföld

Befejeződött a nyári aratás

Budapest, 2024. július 25., csütörtök (MTI) - Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári aratás, amelyet érdemben hátráltató körülmény idén nem befolyásolt.

2024. Július 26. 07:45, péntek | Belföld

Német dízelmozdonyokat bérel a MÁV-Volán-csoport

A MÁV-Volán-csoport egy svéd lízingcégtől bérel dízelmozdonyokat, az első német Henschel dízelmozdony még júliusban megérkezik, és az év végéig további 14 vontatójármű állhat forgalomba

2024. Július 25. 07:44, csütörtök | Belföld

KSH: a bruttó átlagkereset 652 ezer forint volt 2024. májusban

Idén májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt.