Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Január 31. 16:59, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), EpVE

A százhetvenedik március idusára készülnek

A százhetvenedik március idusára készülnek

Az "Elsősorban pápai"-Városbarát Egylet, valamint a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár közös feladatairól tartott tájékoztatót január utolsó napján a városi könyvtár épületében Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő, városi képviselő, illetve Váminé Molnár Emma könyvtáros, melyekkel az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharc 170., Petőfi Sándor születésének 195., Jókai Mór Pápa város díszpolgárává választásának 125. évfordulói előtt kívánnak tisztelegni.

A tájékoztató-alkalmon bemutatásra került az a kis tizenöt oldalas rejtvényfüzet, melynek feladatsoraival főleg 1848 vezető márciusi ifjaira, Petőfire és Jókaira, azok pápai kötődéseire fókuszálnak. Az Egylet vezetője hangsúlyozta, hogy kisközösségük már két esztendővel ezelőtt felvállalta a lokális Petőfi-emlékek gondozását-fenntartását, idén már az esztendő első napján főhajtást tartottak, tavaly ősszel pedig ugyebár a költő unokatestvérére, Orlaira irányították rá a figyelmet. Kiemelten fontosnak érzik hangsúlyozni, hogy Petőfi Sándor Pápán vette fel a Petőfi nevet, itt "született", innen indult el igazán költőként, s itt ismerkedett meg,- kötött barátságot Jókai Mórral, s mindketten 1848 forradalmának elindítói voltak, erre pedig büszkén kell tekintenie minden pápainak. Ezért a kis rejtvényfüzet feladatai nem véletlenül szólnak főleg kettejükről, – így, ezzel kapcsolódik az "Elsősorban pápai"-Városbarát Egylet a Könyvtárral együttműködve az idei városi Jókai-emlékévhez is – emelte ki Kerecsényi Zoltán. De természetesen a két egykori jeles pápai ifjún kívül helyi és környékbeli '48-as vonatkozású feladatokkal is lehet találkozni a kis kiadványban, főként olyanokkal, amelyek a tavalyi Kossuth-Emlékprojekt során, illetve az év legelején ismertetett '48-as "emlékpontokat" érintik.

A könyvtár munkatársa, Váminé Molnár Emma szerint a rejtvényfüzettel egyéni- és csoportos megoldó-munkára, egy kis helyismereti, könyvtári kutatómunkára szeretnék sarkallni az érdeklődőket, elsősorban a fiatalabb nemzedékeket; a kitöltött rejtvényfüzet megoldásait 2018. március 5-ig várják személyesen leadva a Jókai Mór Városi Könyvtárba, vagy elektronikus úton beküldve. A rejtvényfüzet a könyvtárban átvehető, de szabadon letölthető és kinyomtatható a könyvtár honlapján megtalálható linkről is!
A rejtvényfüzet megoldásához az intézmény helyismereti gyűjteményében fellelhető irodalmakat ajánlják, többek között H. Szabó Lajos, Heitler László, Huszár János, Nádasdy Lajos, Mezei Zsolt munkáit, s ha igény lenne rá, szívesen állnak rendelkezésre '48-as vonatkozású városi és temetői séták megtartására is. (Az Egylet egyébként a kerek 170. évforduló reggelén, március 15-én a hajdani '48-as városvezetők, képviselők sírjaihoz virágelhelyezésre és gyertyagyújtásra hívja a rejtvényfüzet megoldóit, valamint az emlékezni szándékozókat /jelenlegi városvezetőket, képviselőket, polgárokat/ az Alsóvárosi- és Kálvária temetőkbe.)

A tájékoztató során ismertetésre került az az ugyancsak az Egylet és a Könyvtár közös szervezésében szerveződő program időpontja és felhívása, mely "170 perces felolvasó délután a 170. évforduló tiszteletére" címet viseli. 2018. március 13-án, délután 14.00 órától 170 percig tartó irodalmi felolvasó délutánra hívják-várják a szervezők a könyvtár Fapiac téri épületébe az előzetes jelentkezés alapján vállalkozó szelleműeket, akik kedvenc '48-as vonatkozású irodalmi szövegrészeik, vagy verseik felolvasásával ekképp, méltón kívánnak emlékezni és emlékeztetni a 170 esztendővel ezelőtt történtekre. A jelentkezőket a kiválasztott mű megnevezésével 2018. március 10-ig várják a könyvtárba, ahol az irodalmi művek kiválasztásához is kérhető segítség. A '48-as fölolvasó délután résztvevői emléklapot kapnak, illetve ekkor kerül majd sor a rejtvényfüzet helyes beküldői közül sorsolással kiválasztott öt szerencsés személy jutalmazására, valamint az Egylet által alapított, 1848 szellemi előfutárának tekintett, a Pápa mellett 210 esztendeje született költő-író-pedagógus, Vajda Péter nevét viselő emlékplakettjeinek átadására is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:18, szombat | Helyi

Később túrják fel a Vásár utcát

Bár április elején azt jelentették be, hogy néhány hét múlva megkezdődik az úttest felbontása és a vízvezetékek cseréje, most mégis úgy döntöttek, hogy a nyári szünetig várnak vele.

2024. Április 20. 08:55, szombat | Helyi

Kis híján megölte a saját édesanyját a Pápa környéki faluban! - Videó

Emberölés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás egy 39 éves Pápa környéki lakossal szemben.

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk