Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Április 05. 15:47, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

A régészeti felügyelő leállította a munkát a Plébániasoron

A régészeti felügyelő leállította a munkát a Plébániasoron

Németh Tamás, a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatót tartott csütörtök délután azzal kapcsolatban, hogy a Plébániasoron (az egykori taxi parkoló helyén) nem várt probléma adódott.

– Minden útépítés előtt meg kell vizsgálni az altalaj teherbírását. A mérés során kiderült, hogy ennek értéke jóval alacsonyabb, mint amennyi szükséges lenne ahhoz, hogy a burkolat a későbbiekben se süllyedjen meg. Ezért itt mindenképpen talajcserére lesz szükség, ami viszont nem megoldható a régészek munkája nélkül – fogalmazott Németh Tamás. A szóban forgó területet a kivitelező le is takarta egy fóliával. Azt, hogy mikor és milyen feltételekkel indulhatnak újra a munkálatok az említett részen, a jövő heti területbejáráson döntik el, melyen a régészet is képviselteti magát.
Jelenleg a szakemberek sem tudják megmondani, hogy miért ilyen gyenge a talaj teherbírása ezen a helyen, feltételezések szerint ennek oka lehet egy eddig nem ismert csapadékvíz csatorna miatti talajvizesedés, de egyesek még egy földalatti forrás előkerülését sem zárják ki.

Remélhetőleg nem csúszik a határidő
Arra a sajtókérdésre, hogy ez az előre nem várt probléma befolyásolja-e a kivitelezés határidejét, Németh Tamás úgy fogalmazott, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy emiatt ne csússzon a szeptemberre tervezett átadás. – A szóban forgó terület mérete lényegesen kisebb, mint a templom előtti részé, ahol elhúzódott a régészek munkája, valamint falmaradványokra sem kell számítani, ami lerövidítheti a feltárás idejét.

Nyáron átadhatják a mozit is
Németh Tamás elmondta, hogy a mozi épületén munka nagy részét már elvégezték, kisebb javítások vannak még a homlokzaton, illetve hátra van még az előtető felhelyezése. Az épület belsejében kisebb szakipari munkákon dolgoznak jelenleg, nyárra elkészülnek a mozi épületével.

Címkék: fő tér, régészet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.