Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Május 13. 17:46, kedd | Helyi
Forrás: MTI

A Rábán már több kilométernyi szakaszon van árvízi készültség

A Rábán már több kilométernyi szakaszon van árvízi készültség

A Rábán már csaknem 25 kilométernyi folyószakaszon van érvényben első- és másodfokú árvízvédelmi készültség.

Az OVF közleménye szerint a Rábán Szentgotthárd térségében 11,4 kilométer töltésen elsőfokú, Körmend térségében 13,3 kilométer töltésen másodfokú a készültség.
Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-nek azt mondta: jelenleg is intenzíven árad a Rába Körmendnél, a szakemberek szerint a folyónak ezen a szakaszán harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendelésére is szükség lehet. Az igazgató hozzátette: a 86-os számú főúton vízátfolyásokra kell számítani. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint Vas megyében jelenleg négy alsórendű útszakasz van lezárva az árvíz miatt.
Az OVF közleményében azt írta: a Rába térségében a vízügyi igazgatóság munkatársai értesítették az érintett önkormányzatokat. A töltésben lévő zsilipeket lezárták. A Sajó-Bódva-Hernád térségében az árvízvédelmi rendszerek állapotát és a Bódva menti védvonalakat, szükségtározók állapotát ellenőrizték. A vízügyi szakemberek folyamatosan figyelemmel kísérik a magyarországi és a külföldi hidrometeorológiai eseményeket.

Kifejtették: a vasárnap reggeltől lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására a Rába vízrendszerén jelentős vízszintemelkedések alakultak ki. A péntek estig lehulló újabb csapadék pedig ismét vízszintemelkedéseket fog okozni a Rába vízrendszerén. Szentgotthárdnál várhatóan első, Körmendnél pedig másodfok közeli értékekkel tetőzhet a folyó. A Rába középső és alsó szakaszain fokozatosan egymásra torlódó árhullámok hatására első fok körüli lehet majd a vízszint.

A legfrissebb előrejelzések alapján, a Rába vízrendszerén továbbra is marad a változékony időjárás és a következő hat nap mindegyikén várható több-kevesebb csapadék. A legjelentősebb mértékű esőzés csütörtökre várható, ekkor az említett területeken a napi csapadékösszeg területi átlaga elérheti a 20-30 millimétert is. A Rába vízrendszere mellett csütörtök-péntekre számottevő, területi átlagban is jelentős csapadékra kell számítani a Duna vízgyűjtőn a Traun, az Enns, valamint a Mura részvízgyűjtőin, a Tisza vízgyűjtőjén pedig a legnagyobb csapadékmennyiségekre a Sajó-Hernád vízrendszerében van kilátás.

Az OVF közleménye szerint az elmúlt napokban lehullott sok eső hatására a Murán és a Dunán is emelkedik a vízszint. A csütörtök-péntekre várható további nagy mennyiségű csapadék hatására a Murán újabb árhullám alakul ki, a Dunán pedig folytatódik a vízszintek emelkedése.

A Murán szerda hajnalra várható az árhullám tetőzése első fokot meghaladó vízszinttel. A Duna teljes magyar szakaszán a következő napokban folytatódik a vízszintek emelkedése. Budapestnél a következő két hétben nem valószínű, hogy a víz elönti a rakpartokat - írta az OVF.

Címkék: árvíz, rába

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.