Városlista
2022. május 21, szombat - Konstantin

Hírek

2011. December 06. 07:56, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

„A problémákat az afgánoknak kell megoldaniuk”

„A problémákat az afgánoknak kell megoldaniuk”

A korrupció és a kábítószer-kereskedelem elleni harc fokozására szólította fel az afgán elnököt hétfőn a német kancellár.

Angela Merkel a Bonnban kezdődött nemzetközi Afganisztán-konferencián felszólalva egyúttal további kormányzati erőfeszítéseket sürgetett a tálib lázadókkal való megbékélés érdekében. Németország ebben is segítséget tudna nyújtani Kabulnak – ígérte, hozzátéve: a problémákat azonban maguknak az afgánoknak kell megoldaniuk.

Hamid Karzai afgán elnök beszédében értésre adta: hazájának a külföldi csapatok távozása (2014) után még legalább tíz éven át szüksége lesz nemzetközi segítségre. Meggyőződését fejezte ki, hogy a bonni értekezletnek hosszú távon kedvező hatásai lesznek. Pár nappal a tanácskozás előtt Karzai arról beszélt, hogy hazájának évi ötmilliárd dollárnyi nemzetközi segítségre lehet szüksége a jövőben.

Az ENSZ főtitkára – a német kancellárhoz hasonlóan – a kábítószer-kereskedelem és a korrupció elleni harc szükségességét hangsúlyozta felszólalásában. Ban Ki Mun egyúttal arra figyelmeztette a NATO parancsoksága alatt álló nemzetközi rendfenntartó erőket (ISAF), hogy ne sodorják veszélybe ártatlan polgári lakosok életét. „Elfogadhatatlan, hogy a tálibok ártatlan civileket ölnek meg – jelentette ki a főtitkár. – Ez vonatkozik azonban az ISAF katonáira is. Arra van szükség, hogy az afgán nép valódi partnernek tekintse az ISAF-ot.”

A korábban felszólaló német külügyminiszter arról beszélt, hogy Németország kész 2014 után még egy évtizedig támogatni Afganisztánt. Guido Westerwelle emlékeztetett arra, hogy 2014-ig az összes külföldi harci egység elhagyja a közép-ázsiai országot. A nemzetközi közösség szerepvállalása azt követően Afganisztán újjáépítésére és fejlesztésére fog összpontosulni. Ezzel párhuzamosan a kabuli kormány reformokat hajt végre, és folytatja a tálibokkal való megbékélés folyamatát – hangoztatta a német diplomácia irányítója.

A bonni Petersbergen zajló tanácskozáson 85 ország mintegy ezer küldötte vesz részt. Távol maradt az értekezlettől az Afganisztánnal szomszédos Pakisztán, amelynek pedig döntő szerepe lehet az Afganisztán pacifikálását célzó erőfeszítésekben. Németország mintegy 5000 katonával vesz részt a stabilizálást célzó nemzetközi kontingens tevékenységében. Ezzel a harmadik legnagyobb kontingenst mondhatja magáénak az Egyesült Államok és Nagy-Britannia mögött.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 20. 17:15, péntek | Külföld

A vártnál jelentősebben emelkedtek a termelői árak áprilisban Németországban

Németországban soha eddig nem látott mértékben, még a vártnál is jelentősebben emelkedtek a termelői árak áprilisban éves összevetésben.

2022. Május 20. 11:41, péntek | Külföld

Vaddisznó rongált meg egy krakkói szépségszalont

Vaddisznó rontott be egy krakkói lakótelepen működő kozmetikai szalonba, senki nem sérült meg, de az üzlet berendezése megrongálódott - közölte csütörtökön a lengyel média.

2022. Május 20. 09:02, péntek | Külföld

Megvitatta az ukrajnai helyzetet az orosz és az amerikai vezérkari főnök

Több kérdést, köztük az ukrajnai helyzetet is megvitatta telefonon csütörtökön Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök és Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke.

2022. Május 20. 06:00, péntek | Külföld

Hatra emelkedett a szlovéniai robbanásban elhunytak száma

Hatra emelkedett a dél-szlovéniai Kocevje Melamin nevű vegyi üzemében egy héttel ezelőtt történt robbanásban elhunytak száma, a ljubljanai kórházban meghalt az egyik súlyos sérültje a balesetnek