Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Január 19. 09:18, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.), veol.hu

A polgárőr fémhulladék-kereskedő elhagyott bányába hordta a hulladékot

A polgárőr fémhulladék-kereskedő elhagyott bányába hordta a hulladékot

Egy pápai fémhulladék-kereskedéssel foglalkozó vállalkozó társaival illegális helyeken rakott le szennyező anyagokat. Több alkalommal fényhíddal felszerelt polgárőr autóval vitték a szemetet az elhagyott bányába.

A Pápán fémhulladék-telephelyet régóta üzemeltető Sch. Ferenc 2012 április elején elektromos kábeldarabokat szállított el egyik munkatársával, a 38 éves L. Jánossal a cég Volkswagen Transporterével Tapolcafő külterületére. A magaslesről egy vadász távcsövén át észrevette a közeledő fehér teherautót. A tőle 500 méterre lévő akciót ugyan nem látta, de egy idő után füstszagot érzett a levegőben, ami zavarta vadászat közben. Ekkor értesítette a pápai rendőröket, akik rövidesen megjelentek a helyszín közelében, ahonnan már távozott - lekapcsolt lámpákkal - a teherautó, amely menekülni próbált az egyenruhások elől. Utolérték a kocsit, az utasait igazoltatták. A járőrök ezek után megpróbálták megtalálni az égetés helyszínét, ám ez nem sikerült nekik.

Egy évvel később Sch. Ferenc utasítást adott kollégáinak, L. Jánosnak és a szintén pápai, 39 éves V. Bélának, hogy a telephelyen zsákokban elhelyezett háztartási szemetet, hulladékot, járművek műanyag burkolatait, különböző gumidarabokat rakják fel egy Volkswagen típusú teherautóra. A járművet az elsőrendű vádlott vezette Mihályháza külterületére, ahol a régi kavicsbányánál megállt, majd a szállítmányt lepakolták. A kocsival aznap még egyet fordultak, így összesen 15 köbméter vegyes hulladékot és három köbméter gumit, elektronikai cikket, műanyag alkatrészt hagytak a bányában. (Az elsőrendű vádlott, aki akkor már több éve polgárőr volt, gépkocsiját fényhíddal szerelte fel, így követte el az akciót. A történtek után tavaly kizárták a pápai egyesületből - írja a veol.hu)

A következő hónapban a vállalkozó a telephelyére rendelt egy billencs Scania típusú teherautót, amelyet kétszer megraktak, majd ismét a mihályházi bányához hajtottak, ahol összesen 32 köbméter gumidaráléktól és égetett hulladéktól szabadultak meg, csak hogy ne kelljen fizetni a hulladék ártalmatlanításáért. A szállítmányt ez alkalommal V. Béla kísérte. A fenti 32 köbméter hulladékot aztán Sch. Ferenc a büntetőeljárás során a saját költségén elvitette a Győri Közszolg Kft. mezőlaki telephelyére.

Fellebbezés után az ügy a Veszprémi Törvényszék elé került, ahol a vádlottakat társtettesként elkövetett, a hulladék-gazdálkodás rendjének megsértése bűntett miatt ítélték el. Sch. Ferencet 625 ezer forint pénzbüntetéssel sújtották, L. Jánosnak 120 óra, V. Bélának 90 óra közérdekű munkát kell végeznie. A Scania vezetőjét két évre próbára bocsátották a jogerős ítélet szerint.

A fotó illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.