Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Október 22. 09:04, csütörtök | Helyi
Forrás: Elsősorban Pápai Városbarát Egylet

A pápai munkástanácsokra emlékeztek

A pápai munkástanácsokra emlékeztek

A pápai Esterházy-kastélynál, a Petőfi-szobor mögött több mint harminc éve álló kopjafánál rótta le tiszteletét a közelgő nemzeti ünnep alkalmából az Elsősorban pápai Városbarát Egylet (EpVE) kis főhajtó küldöttsége 2020. október 22-én. Horváth Lászlóné egyleti önkéntes a „Himnusz a békéről” című Radnóti Miklós-verset mondta el, Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő Vajda Péter szabadságról szóló gondolatait osztotta meg, majd röviden szólt a megjelentekhez. Mint mondta, nem az idei az első alkalom, hogy eljönnek ide koszorút, virágot, mécsest hozni az EpVE önkéntesei. Idén valójában a néhai pápai munkástanácsok tagjaira kívántak emlékezni-emlékeztetni a korszakot átélő, idősb egyleti önkéntes hölgyek kezdeményezésére. Máig kevés szó esik az ’56-os munkástanácsokról, pedig azok az üzemek irányítását átvéve a revolúció támaszai voltak, és egyes munkástanácsok a bukás után is még jó ideig kitartottak.

Pápán a Textilgyárban, az Elekthermax Vállalatnál, a Húsipari Vállalatnál, a Magasbakonyi Állami Erdőgazdaságnál, a Pápai Nyomdavállalatnál, a Pápai Sütőipari Vállalatnál, a Veszprém megyei Tanács Bánya és Építőanyagipari Egyesülésénél, a Pápai Községgazdálkodási Vállalatnál, a Pápa Városi-Járási Földművesszövetkezetnél, a Gépjavító Vállalatnál, a 64-es Autóközlekedési Vállalat Pápai Kirendeltségénél, s a helyi Vasútnál is működött munkástanács, de helyi Pedagógus Munkástanács is létezett. A felsoroltak közül talán a legaktívabbnak a textilgyári bizonyult. Amikor a Központi Munkástanács megszűnt, s a vezetőket letartóztatták, akkor az országos sztrájk pápai fellegvára a Pápai Textilgyár volt, melynek állásfoglalásai a többi pápai üzemet is befolyásolták. 1956. december 11-én is még nagygyűlésre került sor a „textilben”; tehát az itteni munkásság jó ideig nem tágított. Kerecsényi Zoltán elolvasásra ajánlotta Mészáros Gyula „Az 1956-os forradalom eseményei Pápán és környékén” című kötetét, mely közel két évtizede, a városi könyvtár gondozásában látott napvilágot, s amiből érdekes részletek tudhatók meg a hatvannégy esztendeje történt pápai dolgokról, így a pápai munkástanácsokról is. Mint nyilatkozta, ő is ennek a könyvnek köszönhetően tudta meg azt, hogy nagyapjának öccse a textilgyári munkástanács aktív tagja volt, akit forradalmi ténykedéséért meghurcoltak, internáltak.

A résztvevők arról is megemlékeztek, hogy idén kerek harminc esztendeje, hogy az ’56-os munkástanácsok örököseként újjáalakult a munkástanácsi mozgalom hazánkban, ráadásul először Pápától nem messze, a Herendi Porcelángyárban, az akkori neves veszprémi ügyvéd, későbbi belügyminiszter, Horváth Balázs segítségével. Ezt követően sorra alakultak munkástanácsok az ország más részein is.

A szerény emlékalkalom végén, az EpVE Vajda Péter Emlékprojektje keretében meghirdetett „Vajda Péter és kora” ifjúsági honismereti-műveltségi vetélkedővel kapcsolatosan Varga Rita társ-fővédnök, vanyolai polgármester tájékoztatásul osztotta meg, hogy a jelentkezési határidőt 2020. november 1. helyett december 1-ig meghosszabbítják. Tehát az új időpontra várják a Pápa, Pápa környéki általános iskolás felső tagozatos, illetve középiskolás korosztályú, háromfős diákcsapatok nevezését a városi könyvtár honlapján elhelyezett feladatlapok megoldásán keresztül.

(Forrás: EpVE-Hírlevél,
fotók: EpVE)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.