Városlista
2022. január 26, szerda - Vanda

Hírek

2020. December 04. 11:00, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

A pápai katona gyönyörű zongorajátékával csempészett ünnepi hangulatot a győri kórházba

A pápai katona gyönyörű zongorajátékával csempészett ünnepi hangulatot a győri kórházba

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban az MH Pápa Bázisrepülőtér katonái teljesítenek szolgálatot.

A lezárt büfé részen H. Péter őrvezető ült oda a kihelyezett zongorához és teremtett szeretetteljes légkört, a talán még soha nem tapasztalt megpróbáltatásokkal küzdő kórházi dolgozók és szolgálatot teljesítő társai számára.

Öt kórházban segítenek a pápai katonák

Az MH Pápa Bázisrepülőtér katonái is támogatják az egészségügyben dolgozók munkáját. Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye öt kórházi intézményében találkozhatunk pápai karjelzést viselő egyenruhásokkal.

A Magyar Honvédség számára kiemelten fontos a magyar emberek biztonságának védelme, egészségük megóvása, az ország működőképességének fenntartása. A jelenlegi világjárvány idején a katonák is kiveszik részüket a koronavírus-járvány elleni védekezésben. A kórházi szakszemélyzettel vállvetve, gyakran családjaiktól, szeretteiktől távoli helyeken szolgálják hazájukat és honfitársaikat.

Pápa, Győr, Sopron, Mosonmagyaróvár és Csorna kórházaiban összesen több mint hetven pápai katona hajt végre - az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ koordinálásával - egészségügyi szakképesítés nélkül ellátható feladatokat. Többek között a gyalogos és gépjárművel történő beléptetésnél, testhőmérséklet-mérésnél, a betegirányításban, a betegek kísérésében, adminisztrációs feladatokban, anyagmozgatásnál, raktározásnál, leltározásnál és fertőtlenítésnél segítenek. Szakmai felügyelet mellett végzett munkájukkal a katonák az egészségügyi dolgozókra nehezedő terhet csökkentik.

Létszámuk a feladatok függvényében és az adott intézmény igényének megfelelően alakul; az MH Pápa Bázisrepülőtér esetében ez néhány főtől akár közel negyvenig is terjedhet kórházanként. A katonák napi tevékenységét közvetlenül egy kijelölt csoportparancsnok irányítja, aki elsődlegesen a többoldalú kapcsolattartásért, a felmerülő igények kezeléséért és a feladatok elosztásáért felel. A csoportparancsnok szoros együttműködésben dolgozik a Magyar Honvédség vagy a Magyar Rendőrség által delegált kórházparancsnokkal, aki napi kapcsolatban áll az Országos Főparancsnoki Támogató Törzzsel.

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban teljesít szolgálatot a legtöbb pápai katona, jelenleg harmincnyolcan dolgoznak ideiglenes szolgálati helyükön. Csoportparancsnokuk, Metzger András hadnagy kihangsúlyozta: „az elmúlt közel három hét tapasztalatai alapján elmondhatom, hogy a kollégáknak sikerült beilleszkedniük, egyre nagyobb rutint szereznek a különböző feladatokban, így hatékonyan tudják segíteni a kórházi személyzet munkáját. A katonák elkötelezettek a segítségnyújtásban, lelkiismeretesen és legjobb tudásuk szerint helytállnak ebben a nem mindennapi szituációban.”

Valamennyi kórházparancsnok elismerően nyilatkozott a hozzájuk tartozó egészségügyi intézményben szolgálatot teljesítő pápai katonákról, akik gyorsan alkalmazkodtak az újszerű kihívásokat jelentő teendők ellátásához. Az egészségügyi dolgozók visszajelzései alapján valóban nagy segítséget jelent számukra, hogy számos feladatot át tudnak vállalni tőlük a honvédek, így minden figyelmüket a betegek ápolására és gyógyítására összpontosíthatják.

A munka oroszlánrésze természetesen az orvosokra és az ápolószemélyzetre hárul, de minden tisztelet megilleti az embert próbáló küzdelmekben segítséget nyújtó, e rendkívüli helyzetben helytálló egyenruhásokat is.

Forrás: Honvédelem.huFotó: MH Pápa Bázisrepülőtér

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 25. 17:22, kedd | Helyi

Kábítószert találtak a rendőrök a férfinál

A pápai rendőrök elfogtak és gyanúsítottként kihallgattak egy 35 éves férfit.

2022. Január 25. 11:18, kedd | Helyi

Csaknem negyedével nőttek az ingatlanárak Közép-Dunántúlon

A koronavírus járvány okozta gazdasági válság kellős közepén senki sem gondolta volna, hogy merőben megváltoznak az ingatlanpiaci viszonyok hazánkban.

2022. Január 24. 14:48, hétfő | Helyi

Fókuszban a körözött személyek

A pápai rendőrök ezidáig több mint 20 körözött személyt fogtak el az új évben.

2022. Január 24. 13:31, hétfő | Helyi

Ilyen az, amikor leaszfaltoznak egy csatorna fedlapot

Különös kátyú van kialakulóban a Korvin és a Korona utcák kereszteződésében lévő körforgalomban.