Városlista
2024. május 27, hétfő - Hella

Hírek

2024. Március 08. 14:47, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

A nőnap története Pápán

A nőnap története Pápán

Pápán 1946 októberében a Szociáldemokrata Párt Nőmozgalma indította el az első nőnapot.

A nőnap a 19. században nőmozgalomnak indult, története többnyire összeforrott a munkásmozgalom történetével. Mára ez a jeles ünnepnap elvesztette politikai tartalmát, többnyire virággal, édességgel, kisebb ajándékokkal ünneplik - írja Simon Zsolt helytörténész a Gróf Esterházy Károly Múzeum közösségi oldalán.

Nemzetközi nőnapot Magyarországon a nők először az Országos Nőszervező Bizottság felhívására 1914-ben ünnepeltek. A marginális esemény terjedésében mind akkor, mind a II. világháború után a Szociáldemokrata Párt vállalt jelentős szerepet.

Pápán 1946 októberében a Szociáldemokrata Párt Nőmozgalma indította el az első nőnapot. A havonta megtartott műsoros rendezvényeik szervezője Kocsmáros Józsefné volt, teadélutánjaiknak a Munkás Otthon adott helyet.

A Rákosi-korszakban az állami propaganda a nőnap ünneplését kötelezővé tette. Ennek szellemében az első „Nemzetközi Nőnapot” a városban 1948. február 23-án a Magyar Kommunista Párt (MKP), a Szociáldemokrata Párt (SZDP) és a Magyar Nők Demokratikus Szövetsége (MNDSZ) közös rendezvényén, a Jókai Mozgóban tartották meg. Utóbbi 1957-ben Magyar Nők Országos Tanácsa néven szerveződött újjá.

Az eltérő időpontokban tartott nőnapot a szovjet elvtársak útmutatása szerint 1949. március 8-án tartották meg először. A rendezvényt a Magyar Dolgozok Pártja (MDP), majd utóda, a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) városi elnöksége felügyelte. A színes, kultúrműsorral egybekötött nagygyűléseket a Városi Nőtanács bonyolította le. Az összejöveteleiket a városi tanács nagytermében vagy a Munkás Otthonban tartották.

A változások a 60-as években indultak meg, amikor a nőnapi ünnepi gyűlések megszervezésébe a vállalati szakszervezetek – textilgyári, húsgyári, pedagógus – is bekapcsolódtak.

A rendszerváltás után a megemlékezések szervezését a civil szervezetek vették át. Ezeken a családias hangulatú rendezvényeken a nők mindenkori helyzetének kérdése is egyre hangsúlyosabbá vált.

A nőnap ma már a női egyenjogúságról, a nők egyenlő emberi jogairól szól.

Címkék: nőnap

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 26. 16:43, vasárnap | Helyi

Folklór Majális az Erzsébet ligetben

Néptánccal és gyermekprogramokkal várta a pápaiakat a nyugdíjas egyesület.

2024. Május 26. 08:51, vasárnap | Helyi

A levegőből találtak rá az idős eltűntre a Bakonyban

Igazi összefogás eredményeként találták meg azt a dudari hölgyet, akit családja kétségbeesetten keresett szombaton délután.

2024. Május 25. 08:20, szombat | Helyi

Rangos nemzetközi díjat kapott egy somlói bor

A somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte idén a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en (IWC).

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.