Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. December 10. 07:32, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

A női felsővezetők lehetnek a gazdasági növekedés motorjai egy felmérés szerint

A női felsővezetők lehetnek a gazdasági növekedés motorjai egy felmérés szerint

A nők üzleti életben betöltött szerepét tekintették át nemzetközi cégek női felsővezetői a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) kerekasztal beszélgetésén,

akik egyebek mellett megállapították, hogy a női vezetők a "gazdasági növekedés motorjai". Hasonló megállapításra jutott több nemzetközi kutatás, így például az MSCI World Index is, amely szerint lényegesen jobb, 36 százalékkal magasabb az alapvető jövedelmezőségi mutató (sajáttőke-arányos megtérülés, ROE) azokban a vállalatokban, ahol a vezérigazgató és egy további igazgatósági tag vagy ahol legalább három igazgatósági tag nő, mint a férfias felsővezetésű cégeknél.

A 2009 szeptemberétől 2015 szeptemberéig zajló felmérésben a meghatározóan női menedzsmenttel rendelkező vállalatoknál 10,1 százalék volt az átlagos ROE, szemben a másik kategória 7,4 százalékával. A kutatásban részt vevő mintegy 1643 társaságban idén 18,1 százalékra emelkedett a női vezetők aránya, az egy évvel korábbi 15,9 százalékról. Legnagyobb számban Norvégiában, Svédországban és Franciaországban vannak jelen nők a vezetőségben, arányuk 41,3 százalék, 33,7 százalék, 33,5 százalék.

Az MKB Bank által rendezett eseményen részt vett többek között Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója, aki elmondta, hogy a Magyar Államvasutak Zrt. menedzsmentjének felét nők alkotják, ezzel együtt a vasút itthon és európai szinten is erősen férfias szakma. A vezető aki komoly fegyverténynek nevezte, hogy sikerült megnyitni az utat a nők vonatvezetői képesítésének megszerzése előtt.

Hegedűs Éva, a Gránit Bank alelnök-vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy eredményesnek lenni nagyon sok munka, függetlenül attól, hogy valaki férfi vagy nő. Úgy vélte, egy nő akkor is lehet sikeres, ha a karrier helyett mást, például a családot választja élete fő értékének.

Katona Ildikó, az MKB Bank üzleti vezérigazgató-helyettese egyebek mellett a nőiesség megőrzését és az empátiát emelte ki, és hangsúlyozta, hogy az MKB Bankban tudatosan figyelnek arra, hogy a munkatársak kiválasztásánál kizárólag a rátermettség számítson.

Szentkuti Gabriella, a Microsoft Magyarország vezérigazgatója a közlemény szerint kifejtette, hogy a nőkre nem jellemző, hogy túlzott fizetési igénnyel állnának elő egy állásinterjún, szeretnék megmutatni, mire képesek és ennek megfelelő bérezésben részesülni. A szoftveróriásnál mind globális, mind pedig hazai viszonylatban gondot fordítanak arra, hogy a juttatások kizárólag a valós teljesítményeket tükrözzék - jegyezte meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során