Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Szeptember 09. 13:13, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A migrációs válságnak gazdasági következményei is lesznek

A migrációs válságnak gazdasági következményei is lesznek

A migrációs válság gazdasági következményei még nem mérhetők, de lesznek kedvezőtlen hatásai, amelyeket a magyar vállalkozói kör jelentős része megérez majd.

- vélte Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerdán a kkv-k helyzetéről tartott kamarai konferencián, Budapesten.
Elmondta: a migrációs helyzet kezelésére a magyar költségvetés már eddig is több tízmilliárd forintot elköltött, ami mértékében már érzékelhető tételt jelent a büdzsében, befolyásolhatja a költségvetési egyensúlyt.

A migrációs válság véleménye szerint olyan bizonytalanságot is eredményezhet, amely kihathat a fogyasztásra, a befektetésekre. Parragh László ugyanakkor remélte, hogy a helyzet rendeződik, és továbbra is fontosnak nevezte a magyar kormány határozott fellépését.

Értékelése szerint a magyar kamarai rendszer jó úton jár, és kifejtette, hogy egy vállalkozás akkor tud sikeres lenni, ha a környezet megfelelő. A kamara pedig éppen ennek elősegítésére van jelen a társadalom egyre szélesebb területén, és tudja közvetíteni javaslatait objektív elvárásként - tette hozzá.

Az MKIK elnöke szerint a gazdasági önkormányzatnak, a kamarának átadott állami feladat felvállalása, elvégzése felelősséggel is jár. Példaként említette az öt évvel ezelőtti körbetartozási problémát, amelynek felszámolásában szavai szerint a kamara szerepet vállalt. Január elsejétől pedig nyolc hatóság adatbázisának összekapcsolásával, nyilvánossá tételével az üzleti biztonságot szeretnék növelni - jegyezte meg.

Szatmáry Kristóf, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke hangsúlyozta, hogy a kamarai rendszer megújítása, az átvett állami feladatok elvégzése a hazai kkv-k érdekeit szolgálják. Területi kamaraként ugyanis fontosnak tartják, hogy közvetítsék a térség kis- és középvállalkozóinak véleményét - jegyezte meg.

Budapesten a kkv-k döntően a kereskedelem, a szolgáltatás, az innovatív ipar területén vannak jelen, jellemzően tőkeszegények, ezért forráshoz jutásukat is elő kell segíteni - szorgalmazta a BKIK elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Belföld

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 15. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: