Városlista
2022. augusztus 19, péntek - Huba

Hírek

2017. Június 08. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

A migrációról és a terrorizmusról tanácskozott kilenc európai ország rendőrsége

A migrációról és a terrorizmusról tanácskozott kilenc európai ország rendőrsége

A migrációs áramlatról és annak veszélyeiről, valamint az embercsempészekkel szembeni fellépésről tartott operatív tanácskozást kilenc állam rendőrsége Olaszországban.

A Földközi-tengeren Európába tartó migrációs áramlatról és annak veszélyeiről, valamint az embercsempészekkel szembeni fellépésről tartottak operatív tanácskozást Franciaország, Spanyolország, Portugália, Ciprus, Málta, Görögország, Szlovénia, Horvátország és Olaszország rendőrségi vezetői Lampedusa szigetén szerdán.
Franco Gabrielli olasz országos rendőrparancsnok sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az Európába vezető migrációs útvonalak közül jelenleg a földközi-tengeri számít kritikusnak, mindenekelőtt a líbiai politikai helyzet ingatagsága miatt.

Hozzátette, hogy a Földközi-tenger menti, vagy annak közelében fekvő államok közrendjét és biztonságát garantáló nemzeti rendőri szervek mindenekelőtt az embercsempészet megfékezésén dolgoznak, valamint az országaikba érkező összes migráns azonosítását szeretnék elérni, ezek nyomon követésével együtt.

A francia, spanyol, portugál, ciprusi, máltai, görög, szlovén, horvát és olasz rendőrségek képviselőinek operatív találkozóján az egymás közötti információcsere erősítéséről egyeztettek, az eddig szerzett tapasztalatok, alkalmazott technológiák megosztásáról. Ez volt az úgynevezett Földközi-tengeri Európai Biztonsági Csoport (Ermes) első találkozója, amelyet a mediterrán migrációs áramlat egyik jelképes európai kapujának számító Lampedusa szigetén rendeztek meg.

Szó volt a migrációs útvonalakról, a tengeri mentésről, a migránsok azonosítási módszereiről, az emberkereskedő bűnszövetkezetekről, valamint a terrorista támadásokról és a kiberbűnözésről is. Egyeztettek közös rendőrségi projektekről, és ezek EU-s finanszírozásáról.
A felek kiemelték, hogy a migráció mögött álló nemzetközi bűnszövetkezetek az emberekkel együtt kábítószert és fegyvereket is mozgatnak.

Lampedusán az utóbbi években több százezren kötöttek ki, hogy innen Olaszország és Európa más részeibe jussanak tovább. Jelenleg a migránsok regisztrálására szolgáló egyik dél-olaszországi központ (hot spot) működik a szigeten.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 18. 17:04, csütörtök | Külföld

Észak-Karolinában is életbe léphet a terhességmegszakítás tilalmáról szóló törvény

Egy észak-karolinai szövetségi bíróság visszaállította a terhességmegszakítás tilalmára vonatkozó törvényt az állam területén.

2022. Augusztus 18. 13:05, csütörtök | Külföld

Cseh miniszter: szükség lehet a lakossági gázfogyasztás korlátozására

Szükség lehet a cseh lakossági gázfogyasztás korlátozására - mondta a cseh ipari és kereskedelmi miniszter szerdán Prágában.

2022. Augusztus 18. 11:02, csütörtök | Külföld

Elérhető lesz az omikron variáns ellen kifejlesztett vakcina az Egyesült Államokban

Szeptembertől elérhető lesz a koronavírus omikron variánsa ellen kifejlesztett vakcina az Egyesült Államokban, ugyanakkor ősztől leállítják a központi vakcinabeszerzést, az fokozatosan a gyógyszerpiac részévé válik .

2022. Augusztus 17. 14:04, szerda | Külföld

Újabb fokozatba lépett a vízhiány miatti riasztás az amerikai egyes részein

Az amerikai kormány további komoly víztakarékosságot írt elő kedden a délnyugati államok számára a Colorado folyó vízszintjének védelmében, és kettes fokozatú vízhiányriasztást léptetett életbe.