Városlista
2023. június 9, péntek - Félix

Hírek

2012. Március 09. 08:47, péntek | Helyi
Forrás: Pápai Tűzoltóság

A menekülési utak leszűkítése életekbe kerülhet!

A menekülési utak leszűkítése életekbe kerülhet!

Sok társasházi folyosón találkozunk olyan tárgyakkal, bútorokkal, melyek a lakásban nem férnek el, esetleg a lakók növényekkel próbálják feldobni a folyosó hangulatát. Ez életekbe, vagy komoly pénzbüntetésbe kerülhet!

A sötét, füsttel teli folyosón az ott elhelyezett tárgyak akadályozzák, nehezítik a menekülést, de lassítja a beavatkozó tűzoltók munkáját is. A folyosón elhelyezett éghető anyagok meggyulladva olyan mérgező gázokat fejleszthetnek, ami teljesen megakadályozhatja az önerőből történő menekülést.

2012. január 1-től új jogszabály, a 259/2011. (XII.7.) Kormány rendelet szabályozza a tűzvédelmi bírság eseteit és összegét. Habár a korábbi tételek nem nőttek, az eddigi szubjektívnak nevezhető bírságolási módszer megszűnt. Erre azért volt szükség, mert az addigi bírságoknak nem igazán volt visszatartó erejük.

Mi vonatkozhat a társasházakra?
Milyen büntetési tételekkel nézhetnek szembe az ott lakók?

Kemény bírságok

A kormányrendelethez tartozó mellékletben az egyik pont arra vonatkozik, ha valaki kiürítésre figyelembe vett közlekedőn, folyosón éghető anyagokat, tárgyakat helyez el. Ebben az esetben a tűzvédelmi bírság mértéke minimum 60 ezer forint, de 100 ezer forint is lehet. A rendelet szerint ilyen esetben nincs helye mérlegelésnek, a tűzvédelmi bírság kiszabása kötelező. Ugyanakkor, ha más szabálytalanságot is találnak, akkor a tételek összeadódnak.
A bírság kiszabására a tűzvédelmi hatóság jogosult, viszont ennek megfizetése nem mentesít az alól, hogy a szabálytalanságot megszüntessük. Ráadásul a bírság a tűzvédelmi bírságot kiszabó jogerős határozat közlését követő 2 hónap elteltével ismételten kiszabható.
A szigorítások, a konkrétabbá váló büntetési tételek nem elsősorban társasházak ellen irányulnak, hanem alapvetően a West Balkánnal kapcsolatos tragédia miatt többek között az ún. „tömegtartózkodásra szolgáló létesítmények” esetében mutatnak fel nagyobb szigort. Mindamellett érintettek a társasházak is.

Folyosóra kihelyezett egyéb, nem éghető tárgyak

Több esetben felmerült a kérdés, hogy mi a helyzet, ha a folyosón nem éghető tárgyakat tárolnak, hiszen szinte mindenhol találkozunk szobanövényekkel, melyeket gyakran különböző kaotikus formákba rendeznek fém virágtartók segítségével a ház egyes lakói, s ezzel leszűkítik a folyosót (menekülési útvonalat). A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a társasházakban található lépcsőházak és folyosók alapvető funkciója a közlekedés, illetve baj esetén a menekülési útvonal biztosítása. Az itt elhelyezett tárgyak ezt a rendeltetést nem akadályozhatják semmilyen körülmények között. Egy esetleges tűz bekövetkezésekor füsttel telítődhetnek ezek a helyiségek is, ami jelentősen megnehezíti még a helyismerettel rendelkezők számára is a kijutást.
Amennyiben további akadályt képező tárgyakat helyeznek el a lakók a folyosókon és a lépcsőházakban, azzal maguk és a többiek biztonságát veszélyeztetik, valamint a beavatkozó tűzoltók munkáját is nehezítik.

Állandó ellenőrzések

Reménykedhetünk persze abban, hogy megússzuk a bírságot, ahogy egy tűzesetet is, azonban jó tudni, hogy a hatóság folyamatosan ellenőrzi – főként a nagyobb – társasházakat. Ezen ellenőrzések történhetnek a társasház előzetes írásos kiértesítését követően, de történhetnek kiértesítés nélkül is.

A szomszéd feljelent

Ráadásul itt vannak még az ún. közérdekű bejelentések is, melyekre azonnal reagál a hatóság. Ez magyarul annyit tesz, hogy az egyik szomszéd bejelenti, hogy a másik szomszéd mit tett ki a folyosóra, esetleg ráccsal lezárta azt. A tűzvédelmi előírások miatt aggódó szomszéd pedig minden társasházban akad, így azért is érdemes végiggondolni mit teszünk ki a folyosóra.

A fotó illusztráció: MTI

Címkék: tűzoltóság

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 08. 12:13, csütörtök | Helyi

Nem lett új vezetője a Városfejlesztő Kft.-nek

A mai képviselő-testületi ülésen döntöttek zárt ülésen a városatyák a városüzemeltetést végző társaság ügyvezetői posztjának jelöltjeiről, ám négyük közül egyik jelölt sem kapta meg a szükséges többséget.

2023. Június 08. 11:59, csütörtök | Helyi

Lázas készülődés a Fő téren - Pénteken kezdődik a Játékfesztivál!

Felépültek a faházak és a színpad is lassan összeáll, hogy a háromnapos Pápai Játékfesztivál holnapi megnyitására minden a helyére kerüljön.

2023. Június 08. 07:19, csütörtök | Helyi

Fiatalkorú barátnőjének adott drogot, a pápai rendőrök előállították

Kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folyik büntetőeljárás a Pápai rendőrkapitányságon egy 44 éves helyi lakossal szemben.

2023. Június 07. 10:20, szerda | Helyi

Szidalmazta a szüleit, édesapját meg is ütötte - a pápai rendőrök őrizetbe vették

Egy Pápához közeli kistelepülésen élő sértett értesítette 2023. június 5-én a rendőrséget arról, hogy a vele és férjével együtt élő fiuk agresszívan viselkedik, folyamatosan szidalmazza őket és az édesapját arcon is ütötte.