Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Október 24. 09:22, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

A Magyarok mindig, de mindig győznek - Október 23-i megemlékezés Pápán

A Magyarok mindig, de mindig győznek - Október 23-i megemlékezés Pápán

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulója és a Magyar Köztársaság 1989.évi kikiáltásának tiszteletére szervezett ünnepi műsort Pápa város önkormányzata.

Az ünnepség koszorúzással kezdődött, előbb Kiss Zoltán mártírhalált halt ejtőernyős, majd dr. Katona István, Pápa város forradalmi tanácsának egykori elnökének emléktáblájánál. A megemlékezésen külön köszöntötték dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselőt és dr. Áldozó Tamás polgármestert, valamint a képviselő-testület megjelent tagjait.

Az ünnepi megemlékezés 18 órától folytatódott a JMSZK színháztermében. Unger Tamás alpolgármester ünnepi beszédében Dávid és Góliát harcához hasonlította az 1956-os eseményeket. -Egy kicsiny ország szabadságvágya, igaz csupán 12 napra, de annál messzebbre hatóan megroppantotta a hatalmas szovjetrendszert. Dávid legyőzte Góliátot! Az alpolgármester szerint 1956 is arra tanít bennünket, hogy szabadságunkat tartsuk többre mindennél, ha kell, védjük meg, minden áron és minden eszközzel, harcoljunk meggyőződésünkért, igazunkért.Kötelességünk ez most 2013-ban ugyanúgy, ahogy az volt 1956-ban.A sors iróniája, hogy ezt egy újabb hatalommal szemben kell megtennünk. Egy olyan európai hatalommal szemben, amelynek államai úgy tűnik elfelejtették, hogy akkor és ott a magyarok milyen hőstettet hajtottak végre; olyan hőstettet, amelynek sokáig ható hullámain ezek az európai államok kiteljesedhettek – együtt, de mégis a maguk útját járva válhattak sikeres nemzetekké.Ők most bennünket vonnak felelősségre ugyanezért, holott mi most sem kérünk többet, mint 1956-ban, mi most sem kérünk többet, mint ami nekik kijutott: engedjenek bennünket a magunk útját járni - foglamazott Unger Tamás.

A szónokúgy fogalmazott, 2010-ben, 1956-hoz hasonló történelmi lehetőséget kapott Magyarország. -Hinnünk kell abban, hogy ez a történelmi lehetőség a tizenkettedik nap után is kitart és számunkra nem egy újabb november negyedike következik.Nagyon hosszú ideje nem adódott ilyen lehetőség és lehet, hogy nem is adódik többé: a rendszerváltoztatás befejezésének, a köztársaság kiteljesítésének lehetősége, amely végre győzelemre viheti 1956 eszméit.Mert a MAGYAROK mindig, de mindig győznek - zárta gondolatait az Unger Tamás.

A szónoklatot megelőzően Milus Fruzsina, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája tanulójaEsti imádság című éneket adta elő.Az emlékező beszéd után a Pegazus Színház művészei irodalmi műsorral idézték fel az '56-os eseményeket. A megemlékezés koszorúzással és a Szózat hangjaival végződött aMagyar Piéta-szobornál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 17:55, hétfő | Helyi

Grőber Attila: Van jövőképünk, van programunk!

Több ezer aláírást gyűjtöttek össze a Közösen Pápáért és az Élhető, Gyarapodó Városért Egyesületek, valamint hat ellenzéki párt által támogatott jelöltek, akiket nyilvántartásba vett a választási bizottság.

2024. Május 06. 09:32, hétfő | Helyi

Garázs égett Nagytevelen, rendőrök lőtték ki a gázpalackokat

Nagytevelen egy ingatlan melléképülete teljesen lángba borult május 5-én éjszaka.

2024. Május 05. 12:04, vasárnap | Helyi

Legyőzte a bajnokság favoritját a Perutz!

Hátrányból fordítva, egy sokáig emlékezetes találkozón 2-1 arányban legyőzte a címvédő, első helyen álló Úrkút együttesét a Perutz!

2024. Május 04. 13:25, szombat | Helyi

Elballagott a pápai ifjúság!

A pápai középiskolák idén érettségiző diáksága sétált végig a belvároson, hogy hódoljon a hagyománynak és így búcsúzzon el a pápai diákévektől és a várostól.