Városlista
2022. január 18, kedd - Piroska

Hírek

2021. Október 19. 14:19, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Honvédelem.hu

A Magyar Honvédség új, modern helikopterei is részt vesznek a pápai bázison zajló kiképzésen

A Magyar Honvédség új, modern helikopterei is részt vesznek a pápai bázison zajló kiképzésen

Folyamatosan zajlik a Magyar Honvédség modernizálása, amelynek része volt a közelmúltban egy helikopter beszerzés is. Az Airbus H145M típusú gépek is részt vesznek a Pápán zajló kiképzésen.

Magyarország Európai Uniós szerepvállalásként vállalta a többnemzeti helikopter harcászati gyakorlat repülő fázisának megszervezését. Az Európai Védelmi Ügynökség programjaként futó kiképzés a helikopter személyzetek legmagasabb szintű harcászati képzését valósítja meg. A HTIC keretében a helikopter harcászati oktatók képzése és kvalifikálása történik. A kiképzés célja növelni a résztvevő nemzetek helikopteres személyzeteinek képzettségét, hogy képesek legyenek más személyzetek oktatására nemzetközi környezetben, ezzel is erősítve a nemzetközi integrációt.

A kiképzésen Magyarország, Ausztria, Csehország, Portugália és Svédország helikopter személyzetei vesznek részt a saját forgószárnyasaikkal. Portugáliában végeztek el négyhetes elméleti és szimulátoros oktatást, majd egyhetes pihenőt követően kezdték meg a gyakorlati repülő fázist október 4-én, az MH Pápa Bázisrepülőtéren.

A kiképzés főbb részeit képezik a harcászati alakzatok, a földi légvédelem elleni védekezés, a kitérési manőverek, a vadászrepülőgépek elleni manőverek és egyéb műveletek.

Szili Zoltán, az MH Parancsnokság Kiképzési Csoportfőnökség alezredese elmondta, a nemrégiben beszerzett Airbus helikopterek a mai kor legmodernebb berendezéseivel vannak felszerelve, olyan technológiával, amelyről korábban a magyar katonák csak álmodhattak. Az alezredes hozzátette, aki figyeli a híradásokat, az tudja, hogy számos helyen van jelenleg is a világban konfliktus, ezért fontos, hogy felkészültek legyünk. - Folyamatban van a Honvédség újabb helikopter beszerzése is, amely egy egészen más típust érint. Minden eshetőségre fel kel készülnünk, hogy ne érhessen minket meglepetés - hangsúlyozta.

Az alezredes kérdésünkre elmondta, az MH Pápa Bázisrepülőtér ideális helyszíne a kiképzésnek, nagyon elégedett a program minden résztvevője a helyszínnel. Szili Zoltán hozzátette, folyamatosak az infrastruktúrális fejlesztések Pápán, párhuzamosan a technikai eszközök fejlesztésével.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 17. 22:19, hétfő | Helyi

Vágástéri hulladék égett a Téglagyári úton

A város hivatásos tűzoltói eloltották a tüzet.

2022. Január 17. 18:38, hétfő | Helyi

Megérkezett a szélvihar, úttestre dőlt egy fa a Budai Nagy Antal úton

A MOL benzinkútnál csavart ki a szél egy fát, ami az úttestre dőlt.

2022. Január 17. 11:16, hétfő | Helyi

Gyermekeket bántalmazott a focipályán egy 44 éves pápai férfi

A pápai rendőrök befejezték a garázdaság miatt folytatott büntetőeljárást.

2022. Január 16. 08:00, vasárnap | Helyi

Volt párját zaklatta, bántalmazta a 60 éves férfi