Városlista
2022. augusztus 16, kedd - Ábrahám

Hírek

2021. Október 19. 14:19, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Honvédelem.hu

A Magyar Honvédség új, modern helikopterei is részt vesznek a pápai bázison zajló kiképzésen

A Magyar Honvédség új, modern helikopterei is részt vesznek a pápai bázison zajló kiképzésen

Folyamatosan zajlik a Magyar Honvédség modernizálása, amelynek része volt a közelmúltban egy helikopter beszerzés is. Az Airbus H145M típusú gépek is részt vesznek a Pápán zajló kiképzésen.

Magyarország Európai Uniós szerepvállalásként vállalta a többnemzeti helikopter harcászati gyakorlat repülő fázisának megszervezését. Az Európai Védelmi Ügynökség programjaként futó kiképzés a helikopter személyzetek legmagasabb szintű harcászati képzését valósítja meg. A HTIC keretében a helikopter harcászati oktatók képzése és kvalifikálása történik. A kiképzés célja növelni a résztvevő nemzetek helikopteres személyzeteinek képzettségét, hogy képesek legyenek más személyzetek oktatására nemzetközi környezetben, ezzel is erősítve a nemzetközi integrációt.

A kiképzésen Magyarország, Ausztria, Csehország, Portugália és Svédország helikopter személyzetei vesznek részt a saját forgószárnyasaikkal. Portugáliában végeztek el négyhetes elméleti és szimulátoros oktatást, majd egyhetes pihenőt követően kezdték meg a gyakorlati repülő fázist október 4-én, az MH Pápa Bázisrepülőtéren.

A kiképzés főbb részeit képezik a harcászati alakzatok, a földi légvédelem elleni védekezés, a kitérési manőverek, a vadászrepülőgépek elleni manőverek és egyéb műveletek.

Szili Zoltán, az MH Parancsnokság Kiképzési Csoportfőnökség alezredese elmondta, a nemrégiben beszerzett Airbus helikopterek a mai kor legmodernebb berendezéseivel vannak felszerelve, olyan technológiával, amelyről korábban a magyar katonák csak álmodhattak. Az alezredes hozzátette, aki figyeli a híradásokat, az tudja, hogy számos helyen van jelenleg is a világban konfliktus, ezért fontos, hogy felkészültek legyünk. - Folyamatban van a Honvédség újabb helikopter beszerzése is, amely egy egészen más típust érint. Minden eshetőségre fel kel készülnünk, hogy ne érhessen minket meglepetés - hangsúlyozta.

Az alezredes kérdésünkre elmondta, az MH Pápa Bázisrepülőtér ideális helyszíne a kiképzésnek, nagyon elégedett a program minden résztvevője a helyszínnel. Szili Zoltán hozzátette, folyamatosak az infrastruktúrális fejlesztések Pápán, párhuzamosan a technikai eszközök fejlesztésével.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 15. 13:42, hétfő | Helyi

156 gyorshajtót szűrtek ki a rendőrök megyénkben a razzia során

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) 2022. augusztus 8-14. között Speed elnevezéssel hirdetett fokozott ellenőrzést, amelyhez a magyar rendőrség is csatlakozott.

2022. Augusztus 13. 11:03, szombat | Helyi

Az egyik pápai áruház parkolójában várták az érdeklődőket a rendőrök

A rendőrök egy helyi áruház parkolójában várták a rendőri hivatás és a szerződéses határvadász szolgálat iránt érdeklődőket.

2022. Augusztus 11. 19:22, csütörtök | Helyi

Újabb csőtörés a Vásár utcában

A 300-as főnyomócső tört el ismét, a víztorony kiürült, így rövid ideig akadozhat a vízszolgáltatás a város egyes pontjain.