Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Január 16. 09:05, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Pápai Rk.

A lakásbetörés megelőzhető!

A lakásbetörés megelőzhető!

Egy lakás vagy családi ház biztonsága mindenki számára fontos, hiszen lakberendezési és egyéb vagyontárgyaink eszmei értékkel is bírnak, ráadásul senki sem szeretné, ha idegenek lépnék át kéretlenül lakása küszöbét.

De vajon mindent megteszünk lakóhelyünk biztonsága érdekében? Nyugodtan hagyhatjuk el reggelente lakásunkat?

Napi rutinunk része, hogy mielőtt elindulnánk otthonról, amellett, hogy végiggondoljuk, kikapcsoltuk-e az elektromos berendezéseket vagy elzártuk-e a gáztűzhelyt, ellenőrizzük azt is, hogy becsuktuk-e az ablakokat. Miután gondosan bezártuk az ajtónkat is, már nyugodtan indítjuk a napot.

Sok esetben ez azonban nem elég, hiszen a nyílászárók gondos zárása mellett azok minősége és betörésbiztonsága is fontos szempont.

Kulcs a biztonsághoz – milyen a jó zár?
A legtöbb bejárati ajtóban hengerzár-betéteket alkalmaznak, így ez a zártípus a legelterjedtebb. A hengerzárak szerkezetében a legsérülékenyebb rész a betét könnyített része, amelynek eltörésével a betörők könnyedén be tudnak jutni a lakásba. Éppen ezért fontos, hogy úgy alakítsuk ki a zárbetét elhelyezését, hogy az ne álljon ki az ajtólap síkjából, így ne tudják egyszerűen, egy mozdulattal kitörni a betétet. Általános tapasztalat, hogy a lebukás veszélye miatt a betörők öt perc után feladják a behatolási kísérletet, ne könnyítsük meg a dolgukat!
Annak érdekében, hogy elkerüljük a betörést, érdemes egy törésmentes, minőségi gyártó által készített, 7-8 milliméter vastagságú alumínium öntvény címkét szerelni a bejárati ajtóra, amely a belső sík felől átmenő csavarokkal rögzíthető. Így a betét a címke síkjából nem áll ki, nem lehet eltörni. A korszerű, mai gyári ajtók már rendelkeznek ilyen betéttel, betét-védelemmel, címke kialakítással, így a zárszerkezet elhelyezése is megfelelő, ezért ezek az ajtók alapvetően megfelelnek ennek a biztonsági védelemnek. Érdemes ügyelni arra is, hogy a betörők néhány esetben a betét kifúrásával jutnak be a lakásba, így érdemes olyan zárbetétet vásárolni, mely fúrásmentes kivitelű. A zárszaküzletekben vásárlás előtt érdemes rákérdezni erre.

A Pápai Rendőrkapitányság szakemberei a „Házhoz megyünk!” országos bűnmegelőzési program keretében személyes megkeresés esetén a Pápai Rendőrkapitányság épületében is tanácsokat adnak az otthonok biztonsága érdekében, valamint igény esetén elvégzik a kérdéses ingatlan biztonsági auditját, amelynek keretében javaslatokat tesznek az esetlegesen meglevő hiányosságok kiküszöbölésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.