Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 15. 14:41, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

A kutyákat is tesztelni kellene Lyme-kórra

A kutyákat is tesztelni kellene Lyme-kórra

A tudósok szerint amennyiben a kutyáknál is rendszeresen elvégeznék a Lyme-kór szűrését, úgy jelentősen csökkenthető lenne azoknak az embereknek a száma, akik elkapják a betegséget.

Így ugyanis a szakemberek tisztában lehetnének azzal, hogy mely területeken található a legtöbb fertőzött kullancs.

Mivel a kutyák ugyanannyira fogékonyak a betegségre, mint az emberek, a szűrésük rengeteg embert kímélhetne meg attól, hogy elkapja a Lyme-kórt. Vérvizsgálattal ugyanis a kutyák is szűrhetőek, és így az állatorvosok tisztában lehetnének azzal, hogy mely területeken hordozza a legtöbb kutya a betegséget - írja az Emerging Infectious Diseases.

A vizsgálat nagy előnye, hogy segítségével akkor is felfedhető, hogy egy kutya fertőzött-e, ha semmiféle tünetet nem mutat. Ez azért fontos, mert a négylábúaknál sokkal ritkábban mutatkoznak meg a kór jelei, mint az emberek esetében - mondták a kutatók.

Az ebtulajdonosokat is megnyugtatták ugyanakkor az állatorvosok: a kutyák számára is létezik már ugyanis védőoltás, amelynek segítségével megelőzhető, hogy a házi kedvenc megfertőződjön. Előtte azonban érdemes elvinni egy szűrésre, hogy megtudhassuk, veszélyben vagyunk-e mi magunk és velünk együtt élő családtagjaink.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: vizsgálat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.