Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2024. Január 19. 11:44, péntek | PR
Forrás: (x)

A kukorica sokoldalú felhasználása

A kukorica sokoldalú felhasználása

A kukoricáról elmondható, hogy a világon az egyik legtermékenyebb növény. Széles körben használják fel az iparban bio üzemanyagként és nyersanyagként egyaránt. Nem utolsó sorban fontos élelmiszer és takarmány növény.

Útmutató a vetőmag típusokhoz: madáretetés

A vetőmag, amely a legkülönlegesebb madarakat csalogatja közelebb hozzánk, a legtöbb madáretető alapja. Ilyen lehet a napraforgó, kukorica vetőmag és más vetőmag fajták. De mielőtt még belevágnánk a madár etetésbe, érdemes utánajárni a vetőmag típusok felhasználási javaslatainak.

Napraforgó

Kétféle napraforgót ismerünk, ezek lehetnek a fekete olaj és a csíkos. A fekete olajos magvak vékony héjáról ismertek, így minden magevő madár fel tudja törni. A benne lévő magok magas zsírtartalommal rendelkeznek. A csíkos napraforgó magnak a héja vastagabb, ezért a madaraknak kevésbé kedvez. A lakásban élő emberek nehezebben darabolják fel a vetőmaghéjakat, ezért gyakrabban kínálják a madarak számára a héjas napraforgót.

Héjas és repedt kukorica

A kukoricát leginkább a pulykák, fürjek, varjak, hollók, galambok és más fajok fogyasztják. Kerüljük a műanyag zacskóban vásárolt kukoricát, ne hagyjuk, hogy nedves legyen, hiszen a kukorica a legnagyobb eséllyel lehet szennyezett aflatoxinokkal. Soha ne kínáljuk túl nagy mennyiségben a madarak számára esős vagy nagyon párás időben.

Ne használjuk madáretetésre az ültetésre szánt kukoricát, ezek rendszerint vörös festékkel vannak jelölve, amelyek mérgező hatásúak az emberekre, madarakra és minden más állatra egyformán. A legjobb, ha a kukoricát kis mennyiségben adagoljuk, és kerüljük a nedvességet.

Arany köles, vörös köles és mások

Ezeket a magokat leggyakrabban töltőanyagként használják csomagolt magkeverékekben, azonban a legtöbb madár elkerüli őket. Fontos tudni, hogy a hulladék vetőmag gyorsabban szennyezi a friss magokat. Mindig gondosan kell elolvasni a magkeverékek tartalmát, elkerülve azokat, amelyek ezeket a magokat is tartalmazzák.

A kukorica és a táplálkozás

Érdekesség, hogy a kukorica a harmadik legjelentősebb növényi alapú élelmiszerforrás. A világon jelentős szerepet játszik a táplálkozásban, hiszen élelmi rostokban és antioxidánsokban gazdag:

Más gabonafélékkel ellentétben a kukoricaliszt gluténmentes, ezért önmagában nem használható keleszthető kenyerek elkészítéséhez. Sok helyen csemegekukoricaként főzik, krémesítik, vagy lisztté alakítják. Sokoldalú felhasználásának köszönhetően ismerhetjük pattogatott kukorica, reggeli gabonakészítmények és kukoricakenyér formájában is.

A kukoricaolaj rengeteg élelmiszerhez felhasználható. Sütőolajként is közkedvelt, ugyanis kevés koleszterint tartalmaz. A kukoricaolaj margarinná is alakítható. Nem utolsó sorban, gyakori édesítőszerként is használják, ez pedig úgynevezett kukoricaszirupként ismert.

A magas minőségű kukorica vetőmag hatalmas választéka megtalálható a primag.hu weboldalán. Itt biztosan megtalálod azt, ami megfelel az igényeidnek. Madáreleségnek javasoljuk a szemes, siló és malomipari kukorica fajtákat!

Címkék: kukorica, vetőmag

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 10:13, kedd | PR

7 dolog, amit jó, ha minden háztulajdonos meg tud javítani magának

Vannak, akik fázisceruzával a fülük mögött születtek és igazi ezermesterként mindent képesek megjavítani a ház körül.

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 21. 18:00, vasárnap | PR

A kaszinó áttekintő oldalai: Hogyan történik az értékelések hozzárendelése

Fedezze fel a kaszinó-bírálati oldalakon a minősítések kiosztásának bonyolult folyamatát, és nyerjen betekintést értékelési módszereikbe.