Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Március 15. 06:12, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu - EPvE

"A köveken alig fog az idő..." - Egy 25 éves iskolai hagyomány elismerése

Huszonöt esztendeje, hogy a pápai Szent István Római Katolikus Általános Iskola diákjai tanáraikkal a pápai Kálvária-templomban és temetőben emlékeznek 1848/49 forradalmának és szabadságküzdelmének példaadóira.

Az idei, március 14-e délelőtti ünnepi programhoz csatlakozott a "Kossuth-Emlékprojekt" is. Azért, hogy elismerje azt a hosszú éves emlék-ápoló tevékenységet, melyet ez az oktatási intézmény példaértékűen művel egykori pápai negyvennyolcasaink emlékezetének méltó fenntartásában.

A tanulók 169 évvel ezelőtti, lokális vonatkozású események felelevenítésében bővelkedő szöveges-zenés műsorát követően Dr. Nagy Krisztina, Pápa Város Aljegyzője Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő, EpVE-ügyvivő társaságában átnyújtotta az iskolának, Gombásiné Takács Gyöngyi igazgatónőnek az Éberhardt Károly-Emlékplakettet.

A templomi, ünnepi műsort és emlékplakett-átadást követően, a temetőkertben az iskolások az emlékezés virágait helyezték el a '48-as síroknál. Hozzájuk csatlakozva, Pápa városa piros-kék szalagos koszorúját helyezte el az aljegyző asszony Woita József sírjára, az egykori pápai polgármester, volt '48-as nemzetőr alhadnagy születésének 210. évfordulója alkalmából, Nagy Boldizsár sírjára, az egykori pápai főjegyző (aki aláírta Kossuth apánk pápai díszpolgári oklevelét), '48-as honvéd születésének 195., elhunytának 125. évfordulója alkalmából, és koszorú került Hanauer Jenő síremlékére is, az egykori pápai önkormányzati képviselő, honvédtiszt elhunytának 130. évfordulója alkalmából. Hanauer Jenő sírját nemrégiben találták meg az "Elsősorban pápai"-Városbarát Egylet önkéntesei, s ez még nem szerepelt a korábbi helytörténeti kiadványokban, s az iskola sem tudott eleddig róla. A nevezett, idén évfordulós kálváriai síremlékhelyeket - úgy, ahogyan pár hete az Alsóvárosi temetőkertbelieket is - piros-fehér-zöld emlékszalagokkal is átkötötték a városbarátok.

Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő, az "Elsősorban pápai"-Városbarát Egylet ügyvivője (az iskola volt diákja) Kálvária-templomban elhangzott laudációjából:

"A köveken alig fog az idő, s ha bevésett sorokat vigyázzák a nemzedékek, korunk is szép üzenetet hagyhat utódaira." - mondta egykor szülővárosunk hajdani alpolgármestere, Kövy Zsolt.

A pápai Szent István Római Katolikus Általános Iskola immár 25 éve vigyázza-gondozza-ápolja Pápa Város egykori 1848/49-es szabadságharcosainak kálváriai nyugvóhelyeit.

Immár 25 esztendős, nemes és szép hagyomány, hogy március idusán, a Nemzeti Ünnepet megelőző napon a pápai katolikus iskolások tanáraikkal együtt elzarándokolnak ide, s kis ünnepi műsorral, verssel, énekkel, imával emlékeztetnek az egykoron Pápáról indult diákokból a pesti márciusi ifjakká, forradalmárokká váltak bátorságára, majd pedig gyalogmenetben fölkeresik az itt nyugvó, egykori katonák síremlékeit.

Talán jómagam is itt kezdtem igazán először eszmélni,- ráeszmélni nemzeti múltunkra, a nemzeti múlt kézzel fogható emlékeire, hiszen 25 esztendővel ezelőtt, 1992-ben - e nemes hagyomány indulásakor - jómagam is itt voltam diákként, itt ünnepelhettem az újraindult iskolával először 1848/49 emlékét társaimmal, - s szavalhattam el itt, e templom falai között egy ízben a Nemzeti dalt... Örülök, hogy ennyi idő után, ma ismét - most már öregdiákként - újra egykori iskolám, egykori tanáraim körében ünnepelhetek.

Igen példás az, ahogy a pápai katolikus iskola újraindulása óta - immár 25 éve - szem előtt tartja az egészséges hazaszeretetre nevelés ügyét, a diákok egészséges patrióta érzelmeinek erősítését. Ezek az alkalmak 25 éve rendületlenül, diákról diákra szállva a személyes példát erősítik, hisz a temetőben nyugvó egykori honvédek pápaiak voltak, együtt harcoltak a szabadságért azokkal, akikről a történelemkönyvek lapjain olvasnak a gyermekek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.