Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Március 13. 14:05, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A konjunktúra javulására számítanak a magyarországi bankok az idén

A konjunktúra javulására számítanak a magyarországi bankok az idén

A belföldi bankrendszer a konjunktúra kismértékű romlását tapasztalta 2020 második felében, de jelentős részük az idén már javulást vár - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felmérésének eredményei alapján pénteken.

A jegybank 2020. negyedik negyedévi fordulójának adatait elemezve megállapította, hogy a romlásért a makrogazdasági környezet, a kockázatvállalás és a jövedelmezőség megítélése okolható, de a piaci verseny erősödése, a kereslet fokozódása, a forrásokhoz való hozzáférés javulása ezt részben ellensúlyozta. Az idei első fél évre a bankok 40 százaléka vár javulást, és minden második tervezi a lakossági és vállalati betétek, valamint a jegybanki források növelését. A visszajelzések alapján a nagyobb pénzintézetek a leginkább bizakodók.

A bankok kedvezőtlenül ítélték meg a vállalati és a lakossági ügyfelek hitelképességét, és a hitelportfólió minőségét. A vállalatok hitelkeresletének emelkedését a harmaduk, a lakossági hitelkereslet emelkedését a negyedük érzékelte. A családtámogatási intézkedéseknek köszönhetően további bővülés várható a lakáspiaci kereslet fellendülése miatt.

A bankok fele növelni tervezi a portfólióját a teljes vállalati és a kkv-szegmensben, valamint a jelzáloghitelek és a fogyasztási hitelek esetében is. A jövedelmezőség romlását a bankok harmada, a működési költségek emelkedését ötödük jelezte, és mindkét területen ugyanezt valószínűsítik a következő fél évre is.

A közlemény emlékeztet arra, hogy az MNB 2020-ban új adatszolgáltatást írt elő, a bankok konjunktúraérzetét ennek keretében rendszeresen vizsgálják. A kérdőíves felmérés a pénzintézetek üzleti stratégiájára, jövedelmezőségi, hitelaktivitási és portfólióminőségi várakozásaira, eszköz-forrás menedzsmentjére, valamint általános gazdasági kilátásaira terjed ki - írták.

Címkék: bank, javulás, konjuktúra

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.