Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Augusztus 29. 13:09, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A klímaváltozás miatt elfelejtett kórokozók jelenhetnek meg újra

A klímaváltozás miatt elfelejtett kórokozók jelenhetnek meg újra

A jégtáblák olvadásával olyan régi kórokozók kerülnek elő, mint a pestis vagy a lépfene - mondta Rusvai Miklós virológus az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

A vírusok és baktériumok a sarki jégtáblák mínusz 40 és 70 fok közötti hidegében korlátlan ideig megőrzik fertőzőképességüket, de ezek a kórokozók komoly problémát nem okozhatnak, mivel az orvostudomány ismeri, és így gyógyítani tudja az általuk okozott betegségeket - tette hozzá.

Elmondta: a jégtáblák magas lépfene tartalma valószínűleg a nagyszámú jégbe fagyott államtetemmel magyarázható. Ez a baktérium jelenleg is előfordul, gyakorta Magyarországon is megjelenik.

A szakértő hangsúlyozta: globális felmelegedés nem a jégtáblák olvadása miatt a legveszélyesebb, hanem olyan új szúnyog- és kullancsfajok elterjedése miatt, amelyek állatok és emberek között közvetítik a fertőzéseket.

Ezekből a vektorfajokból folyamatosan új fajok jelenek meg, amelyek új kórokozókat hordoznak, jellemzően nem pusztulnak el télen, és gyorsan szaporodnak tavasszal - fűzte hozzá a virológus.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.