Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Február 22. 16:16, péntek | Helyi

A kémények tisztíttatása és folyamatos ellenőrzése életeket menthet

A kémények tisztíttatása és folyamatos ellenőrzése életeket menthet

Ezért a Katasztrófavédelem hatósági jogkörében bírság kiszabására is jogosult az ingatlan tulajdonossal szemben, - melynek mértéke 5 000 – 30 000 Ft-ig terjedhet.

Az Országgyűlés 2012. június 18-án elfogadta a kéményseprő-ipari közszolgáltatásokról szóló 2012. évi XC. törvényt, amely 2013. január 1-jén lépett hatályba.

2013. év kezdetének egyik fontos feladata a kéményseprő-ipari közszolgáltatási tevékenység minél teljesebb körű lakossági elfogadtatásán keresztül a lakossági biztonsági szint növelése. A legfontosabb feladat a szabálytalanul, vagy engedély, illetve felülvizsgálat nélkül működő kémények és tüzeléstechnikai eszközök ellenőrzött és szabályozott keretek közé szorítása.

A jogalkotó elsődleges célja az volt, hogy a kéményseprő-ipari közszolgáltatásokat ellenőrzött keretek között, a szankcionálás lehetőségét biztosítva megfelelő hatósági felügyelet alá helyezze.

A törvény értelmében, ha az ingatlan használója a törvényben meghatározott kötelezettségeit nem teljesíti, a közszolgáltató 3 munkanapon belül felhívja határidő megjelölésével az ingatlan tulajdonosát a kötelezettség teljesítésére, a szabálytalan állapot megszüntetésére. A felhívás eredménytelensége esetén a közszolgáltató a tűzvédelmi hatóságot értesíti.

A tűzvédelmi hatóság, helyszíni ellenőrzés keretében vizsgálja, hogy az ingatlan használója a felszólításban foglalt kötelezettségét milyen módon teljesítette. Amennyiben az ingatlan használója a felszólításban foglaltakat nem teljesítette, a tűzvédelmi hatóság jogosult megtenni mindazon intézkedéseket, amelyek az élet- és vagyonbiztonság közvetlen veszélyeztetésének elhárításához szükségesek, így különösen a közvetlen veszélyeztetést okozó tüzelő berendezés üzemeltetését megszüntetni, a berendezés és tartozékait lezárni, leplombálni, továbbá az ingatlan használójával szemben tűzvédelmi bírságot kiszabni.

A Kormány elsőfokú tűzvédelmi hatóságként a katasztrófavédelmi kirendeltséget, a másodfokú tűzvédelmi hatóságként a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságot jelölte ki.

A Katasztrófavédelem hatósági jogkörében bírság kiszabására jogosult az ingatlan tulajdonossal szemben, - melynek mértéke 5 000 – 30 000 Ft-ig terjedő bírság - amennyiben élet és vagyonbiztonság veszélyeztetése esetén az üzemeltetést nem függeszti fel, a szabálytalanság megszüntetésére nem intézkedik, a közszolgáltatási díjat nem fizeti be, vagy a közszolgáltatást a megadott határidőkön belül nem veszi igénybe.

Fotó: kecelinfo.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.