Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Június 29. 08:00, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A kánikulában az ivóvíztermelés 15-50 százalékkal emelkedett

A kánikulában az ivóvíztermelés 15-50 százalékkal emelkedett

Az elmúlt napokban a kánikula miatt az ivóvíztermelés 15-50 százalékkal emelkedett a napi átlagigényhez képest - közölte a Magyar Víziközmű Szövetség hétfőn az MTI-vel a szolgáltatóktól kapott adatok alapján.

A nagy kánikula és a hetek óta tartó száraz idő miatt Magyarországon egyre több szolgáltató arra kényszerült, hogy ivóvízhasználati korlátozást rendeljen el. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a felhasználók nem tudnak vizet fogyasztani, hanem azt kérik, hogy mellőzzék a locsolást, a gépjárművek mosását - írták a közleményben.

Hozzátették, hogy ennek oka nem az, hogy nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségben ivóvíz, hanem az, hogy az utóbbi években, évtizedekben nem történt bővítés az ivóvízhálózatokon, azonban a lakosság száma nagyon sok helyen megnövekedett, így több vizet fogyasztanak, főleg a meleg nyári időszakban. Emellett a víziközmű rendszerek állapota, az elmaradt pótlások hiánya is hozzájárul a többletfogyasztással járó nyomáskülönbségek jelentkezéséhez.

A közlemény szerint lokális jelleggel voltak hálózati problémák, valamint érkeztek a szolgálatással kapcsolatban hibabejelentések, ezek azonban helyi jellegű hálózatot érintő meghibásodások és fennakadások voltak, és mindenhol sikerült orvosolni a problémákat.

A szövetség hangsúlyozza, hogy a Magyarországon szolgáltatott ivóvíz megfelel az európai uniós előírásoknak, jogszabályoknak, a csapvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer, biztonsággal fogyasztható.

Kiemelték, Magyarország vízkészletét tekintve kiemelten jó helyzetben van, és azt kérik a lakosságtól, felhasználóktól, hogy a kiemelkedően meleg kánikulai időszakban legyenek figyelemmel a helyi víziközmű szolgáltatók kéréseire.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára