Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Március 19. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A járási hivatalokhoz került a honosítási kérelmek befogadása

A járási hivatalokhoz került a honosítási kérelmek befogadása

Honosítási kérelmet a kerületi hivatalnál lehet benyújtani március 1-től, de az eskü továbbra is a polgármester előtt történik - mondta el rádiónkban Budapest Főváros I. Kerületi Hivatalának vezetője. Dr. Brezoczki Erika beszélt a helyi védelmi bizottságok feladatainak átvételéről és bemutatta a kerületi hivatal jellegzetességeit. 2013 tervei között van az ügyfélfogadási idő kibővítése és a kiszolgáló ablakok számának növelése is.

Az elmúlt években a fővárosban is bürokratikusan működött a közigazgatás. Az önkormányzati és államigazgatási feladatok nem különültek el megfelelően, nem a feladatellátással arányos finanszírozást kapták az önkormányzatok, és kevés figyelmet fordítottak a képzésre. A járási rendszer az átláthatóbb, egyértelműbb, hatékonyabb, és egyben takarékosabban működő közigazgatás alapja, fejtette ki a hivatalvezető.

A járási hivatalok a megyeinél alacsonyabb szinten intézendő államigazgatási feladatok ellátásért felelősek. Október végéig történt meg az átadás-átvételi szerződések aláírása, - mely a feladatátadáshoz kapcsolódó átadott eszközöket, és az érintett személyeket tartalmazta - azonban a birtokba adásra az indulás napján, január másodikán került sor. Infrastruktúra és eszközpark tekintetében kitüntetett helyzetben van az első kerület, jegyezte meg dr. Brezoczki Erika: az önkormányzat esztétikus, maximálisan karban tartott épületet biztosított a kerületi hivatal számára. A személyi állományt illetően már voltak és vannak nehézségeik, mivel vannak betöltetetlen, azaz üres álláshelyeik, ami többletmunkát okozott, megnehezítve ezzel a munkatársak dolgát az indulásnál.

A kerületi hivatal a korábbi okmányiroda bázisán jött létre és az összes állományi létszám hatvankilenc fő. A törzshivatalon kívül két szakigazgatási szerv működik: a gyámhivatal, és a budai kerületekért felelős építésügyi és örökségvédelmi hivatal. A betöltetlen álláshelyek miatt is fontos a csapatépítés, mutatott rá dr. Brezoczki Erika: a munkatársak helyét képzettségük, képességük alapján minél pontosabban kellett megtalálniuk. Egy ideális csapatban több korosztály működik együtt sikeresen, tette hozzá: az idősebbek tapasztalatukkal, a fiatalabbak szakmai frissességükkel segítik a munkát.

A kerületi hivatal elsődleges célja, hogy az ügyfelek ne érezzenek meg semmit az átalakulásból, a szervezés nehézségeiből, a változás számukra ügyeik intézésének egyszerűsödése legyen, szögezte le a hivatalvezető. Megfelelő szakmai irányítással, emberi hozzáállással, olyan hivatali környezetet kell teremteni, ahova szívesen jön be a munkavállaló és az ügyfél is. A valóságban persze felmerülhetnek nehézségek, technikai problémák, félreértések, vagy olyan jogszabályi előírások, ami miatt más szerv közreműködését kell kérniük az adott ügyben: ilyenkor a várakozási idő csökkentésére törekednek.

A hivatalvezető hangsúlyozta azt is, hogy komoly segítséget jelent számukra Budapest Főváros Kormányhivatalának tevékenysége: leveszi vállukról a humánpolitikai, informatikai és pénzügyi üzemeltetési feladatokat. Kijelölt referensek segítik őket ezeken a területeken. A kormányhivatal egésze továbbá ellátja a koordinátori feladatokat is. A rendszeres hivatalvezetői értekezletek segítenek abban, hogy szervezeten belül tárgyalják és egységesen oldják meg a szakmai kérdéseket. A formális értekezletet a kormánymegbízott hívja össze, míg az informális értekezlet tágabb körű értekezleteken egy-egy szűkebb téma kerül feldolgozásra, nem csak a hivatalvezetők, hanem a témában érintett kollégák részvételével.

Január elsejével a járási hivatal vezetője látja el a helyi védelmi bizottság elnöki tisztségét is. Első lépésként kialakításra és elfogadásra került a szervezeti és működési rendjükről szóló szabályzat, nyilatkozta dr. Brezoczki Erika.

Március elsejétől új feladatként jelentkezett a honosítási kérelmek befogadása. A kérelmek benyújtásával a kerületi hivatalt kell felkeresni, azonban az eskütétel továbbra is a polgármester előtt történik.

Szintén március elsejétől új nyomtatványt kell használni a lakcímbejelentéssel kapcsolatban, melyről érdemes tájékozódni.

Március végétől várhatóan Budapest összes kerületi hivatalában bővül majd az ügyfélfogadási idő, reggel nyolctól este nyolcig várják az ügyfeleket.
Az I. kerületi hivatalban jelenleg hat kiszolgáló ablaknál tudják fogadni az ügyfeleket, de tervek között szerepel az ügyfélszolgálat mielőbbi bővítése: legalább három új kiszolgáló ablakra lenne szükség, hogy az állampolgárok gyorsabban intézhessék ügyeiket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.