Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Május 16. 13:05, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

A héten 109 településen irtják a szúnyogokat

A héten 109 településen irtják a szúnyogokat

A héten a tervek szerint 13 megye 109 településen irtják a szúnyogokat - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

Az OKF azt is közölte, hogy a héten a Szigetközben, Komárom térségében, a Csepel-szigeten, továbbá a Duna déli szakaszán, Baja és Mohács környékén folytatódik a szúnyoggyérítés.

Az elmúlt napok esőzései majd a felmelegedés hatására több helyen is nagyobb számban megjelentek szúnyogok, ami központi védekezést tett indokolttá. A legnagyobb területen a Tisza mentén, Csongrád-Csanád megyében, Szolnok környékén és a Tisza-tónál kell beavatkozni. Mivel egyes Duna menti területeken is erősödik a szúnyogártalom, a Csepel-szigeten és környékén szintén lesznek kezelések - ismertették.

Az elmúlt hetekben a Tisza és a Duna mentén folyamatos volt a szúnyoglárvák elleni biológiai védekezés. Repülőről folyadékot vagy granulátumot szórtak ki a szakemberek, máshol pedig gépkocsira szerelt nagynyomású permetezőkkel vagy csónakokról juttatták ki a fehérjetartalmú biológiai készítményt a szúnyoglárvákra. Ez az eljárás kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el - közölték.

A csípőszúnyogok számára nem csak a folyópartok és a tavak növényekkel borított szegélyei jelentenek ideális élőhelyet. Számos fajuk ház körüli edényekben, virágcserepekben, kerti tárgyakban összegyűlt vízben, árkokban fejlődik ki, meleg időben akár egy hét alatt. Ezért is fontos a lakókörnyezetünkben felszámolni a szúnyogoknak kedvező élőhelyeket, tenyészőhelyeket - hívta fel a figyelmet az OKF.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.