Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. December 30. 08:14, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

A gyermekek 20 százaléka veszélyben van miatta

A gyermekek 20 százaléka veszélyben van miatta

Az Európai Unióban élő gyermekek mintegy 20 százaléka kövér vagy elhízott.

Ez súlyos egészségügyi veszélyt jelent: korán megjelenő cukorbetegséget, magas vérnyomást, az ízületek fejlődésének zavarait. Ráadásul a túlsúlyos gyerekből sokkal gyakrabban lesz kövér felnőtt, mint a súlytöbblet nélkül növekedőből.

Az Európai Unióban Wolfgang Ahrens német professzor vezetésével öt éve kezdődött az a tanulmány, amely azt vizsgálja, hogy a 2-10 éves európai gyerekek egészségét, fejlődését milyen módon és mértékben befolyásolja az étkezés, életmód és társadalmi környezet. A megfigyelések legújabb eredményeit az International Journal of Obesity közölte.

A vizsgálat szerint a tízévesnél fiatalabb gyermekek körében több lánynak van súlytöbblete, mint fiúnak. Az EU déli részének országaiban minden öt gyerekből egy túlsúlyos, míg az északi országokban a kövérek aránya csak 5 százalék.

A kutatók szerint a gyermekkori elhízás szorosan összefügg azzal, hogy ez a korosztály úgy eszik, hogy közben nézi a televíziót. A svéd gyerekeknek legfeljebb egynegyede eszik tévénézés közben, míg az olaszok többsége a képernyő előtt ülve fogyasztja el ennivalóját. Ez nyilvánvalóan csak egy szempont az elhízással kapcsolatos tényezőkből, de érdekes és elgondolkodtató tény.

Azt is leírják, hogy Svédországban a gyerekek sokkal kevesebb cukrozott üdítőt isznak, mint délebbi országokban élő kortársaik. A kulturális szokásoknak megfelelően a vizsgálatban részt vevő svéd gyerekek között senki sem evett heti három édességnél többet, és csak 1 százalék fogyasztott háromnál több szeletnyi süteményt.

A svéd kicsinyek 40 százaléka evett naponta friss gyümölcsöt és ők fogyasztották a legtöbb nyers zöldséget is. Az északi gyerekek 60 százaléka kapott heti egy-három alkalommal valamilyen friss zöldségfélét.

Az iskoláskor előtti időszakban a gyerekek fele fogyasztott zöldséget, valamilyen módon feldolgozva naponta legalább egyszer, míg Olaszországban és Ciprusban az ilyen gyerekek aránya csupán 20 százalék. Az egészséges étkezéshez ezt az arányt helyes volna növelni.

A tanulmány készítői 16 224 gyereket vizsgáltak, szüleikkel együtt. A gyerekek életkora 2-10 év volt. A vizsgálat Magyarországon is folytatódik azzal a céllal, hogy segíthet az egészséges gyermekkori életmód kialakításában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.