Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Január 13. 20:46, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu

A Dunántúlt belepte a hó

A Dunántúlt belepte a hó

A Dunántúlon intenzíven havazik, több út nehezen járható. Hóátfúvások is nehezíthetik a közlekedést. Akár egy hétig is tarthat a csapadék. Az OMSZ figyelmeztetést adott ki a várható ónos eső miatt.

Az Időkép vasárnap kora esti beszámolója szerint az Orosháza–Szolnok–Vác vonaltól nyugatra terjedő területeken és északkeleten mindenütt havazik, az intenzív gócok miatt Zala megyében már 10 centit is mértek észlelőik. A fővárosban is elkezdődött már a csapadékhullás, Budapesten reggelig ugyanennyi eshet.

Intenzíven havazik

A reggel óta tartó havazás miatt a főutak burkolata a Dunántúl középső és déli területein hókásás, latyakos, Vasvár, Lenti, Marcali és Dunaújváros térségében havas; csaknem 300 munkagép dolgozik a hóeltakarításon és az utak síkosságmentesítésén – tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője vasárnap este az MTI-t. Pécsi Norbert tájékoztatása szerint a Dunántúl teljes területén, valamint Pest és Bács-Kiskun megyében is havazik, Lenti és Szentendre környékén intenzíven esik a hó. A társaság a késő délutáni órákban csaknem 300 munkagéppel és 600 munkatársával dolgozott a hóeltakarításon és az utak síkosságmentesítésén.

A reggel óta tartó havazás miatt a főutak burkolata a folyamatos munkavégzés ellenére a Dunántúl középső és déli területein hókásás, latyakos, Vasvár, Lenti, Marcali és Dunaújváros térségében havas. A mellékutakon az egész Dunántúlon havas a burkolat, a Nyírségben pedig letaposott havas, az ország többi területén a kiszórt só hatására nedvesek az utak. Országszerte fagypont alatti a hőmérséklet, a Dunántúlon néhány helyen párás a levegő, így ezeken a területeken csúszós útszakaszokra számíthatnak a közlekedők.

Fokozott figyelemmel vezessenek

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a közútkezelő megyei ügyelete az MTI érdeklődésére elmondta: Zalában a havazás miatt leginkább érintett terület Nagykanizsa térsége, ahol már mintegy 10 centiméteres a hóréteg vastagsága. A főutak járhatók, a mellékutak havasak, latyakosak, de balesetekről, árokba csúszott járművekről az ügyeletek estig nem kaptak bejelentést.

A télies útviszonyokra tekintettel a Magyar Közút arra kéri az autósokat, hogy fokozott figyelemmel vezessenek, és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel induljanak útnak. Utazás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, ehhez a friss információkat a társaság Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a cég megyei ügyeletein – elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon – kaphatnak.

Hóátfúvások lehetnek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat korábban arra figyelmeztetett, hogy egyre többfelé várható havazás vasárnap, a Dunántúl délnyugati részén – főként Zala megyében és környezetében – estig akár több mint 10 centiméter hó is hullhat. Országos figyelmeztető előrejelzésük szerint az enyhülés hatására vasárnap estétől hétfő hajnalig a déli megyékben, majd napközben a nyugati és az északi országrész kivételével átmenetileg több helyen is számítani lehet gyengébb ónos esőre is. Ezenfelül az élénk, helyenként erős keleti, délkeleti szél hétfő hajnaltól főként a közép-dunántúli régióban hóátfúvásokat is okozhat.

A havazás és a csúszóssá váló utak miatt az érintett területeken torlódásra kell számítani, ezért az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) fokozott figyelemre inti a közlekedőket. Hajdu Márton, az OKF helyettes szóvivője vasárnap kifejtette: a havazásban érintett területeken lassabban lehet majd csak közlekedni, de a közútkezelők folyamatosan takarítják majd az utakat. A katasztrófavédelem és többi készenléti szervezet, valamint különböző karitatív, illetve civil szervezetek is készen állnak arra, hogy baj esetén azonnal tudjanak segíteni – jelezte Hajdu Márton.

-18 fok volt hajnalban

Az északkeleti országrészben a hóval borított tájak felett vasárnapra virradóra is rendkívül hideg volt: az Időkép Boldogkőváralján működő automatája mínusz 18 fokot mért, de másutt nem voltak ritkák a -10 és -15 fok közötti értékek sem – írta az Időkép.

Hó, havas eső jön

A meteorológiai szolgálat vasárnap esti előrejelzése szerint hétfőn többfelé várható csapadék. Az északi határvidéken és a Nyugat-Dunántúlon estig ismétlődő havazás várható, máshol a havat egyre többfelé eső váltja fel, átmenetileg ónos eső is előfordulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és mínusz 5 Celsius-fok között alakul, de északkeleten néhol ennél hidegebb is lehet. A nappali csúcshőmérséklet mínusz 1 és plusz 5 fok között várható.

Kedden kezdetben északon, északnyugaton még havazhat, majd várhatóan ott is havas esőbe, esőbe vált a csapadék. A minimumhőmérséklet mínusz 3 és plusz 2 fok valószínű, míg a maximumok mínusz 1 és plusz 5 fok között alakulhatnak.

Szerdán átmenetileg kevesebb helyen – főként a keleti tájakon valószínű eső. Nyugaton, északnyugaton kisebb havazásra is számítani lehet. A leghidegebb órában mínusz 2 és plusz 3 fok között alakul a hőmérséklet, a nappali csúcsértékek 0 és plusz 5 fok között várhatók.

Csütörtökön ismét többfelé várható csapadék. A déli, délkeleti megyékben eső, havas eső, máshol havazás valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 3 és plusz 2 fok között valószínű, de nappal is csak maximum mínusz 2 és plusz 3 fok közötti értékekre lehet számítani.

Pénteken eleinte még több helyen havazhat. Az északi, északkeleti szelet főként a Kisalföldön erős, olykor viharos lökések kísérik. A minimumhőmérséklet mínusz 4 és plusz 1, a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 3 és plusz 2 fok között alakul.

Szombaton csökken a felhőzet, felhőátvonulások várhatók és már csak kevés helyen havazhat. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke mínusz 6 és mínusz 1 fok között várható, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 5 és 0 fok között alakul.

Vasárnap változóan felhős lesz az ég és néhány órára kisüt majd a nap. Elszórtan hózápor, gyenge havazás előfordulhat. A minimumhőmérséklet általában mínusz 10 és mínusz 5 fok között valószínű, de a derült helyeken mínusz 10 foknál is hidegebb lehet. A nappali csúcsértékek mínusz 7 és mínusz 2 fok között várhatók – olvasható a meteorológiai szolgálat előrejelzésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: