Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2011. December 21. 16:16, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A D-vitamin csak kalciummal együtt erősíti a csontokat

A D-vitamin csak kalciummal együtt erősíti a csontokat

A D-vitaminról régóta köztudott, hogy nagyban hozzájárul csontjaink egészségéhez.

Egy új vizsgálat azonban azt is kimutatta, hogy a jótékony hatás csakis akkor érvényesül, ha a szervezetbe a vitaminnal együtt elegendő kalcium is bekerül.

A közelmúltban a kutatók 50 olyan tanulmány eredményeit vizsgálták át, amelyek a D-vitamin szervezetre gyakorolt hatásaival foglalkoztak. Ezekből az adatokból kiderült, hogy a D-vitamin csakis kalciummal kombinálva járul hozzá érdemben a csontok erősödéséhez - írja az Annals of Internal Medicine.

A szakértők azonban azt is elmondták, hogy a vizsgálatokból nem sikerült megállapítani, hogy pontosan mennyi D-vitamint kellene naponta a szervezetbe juttatni. Megközelítőleges értékeket azonban közöltek: a legveszélyeztetettebb, 65 év feletti korosztálynak napi 300-1100 NE D-vitaminhoz és 500-1200 milligramm kalciumhoz kellene hozzájutnia csontjaik egészségének megőrzése érdekében.

Az orvosok azonban egyelőre nem értenek egyet abban, hogy melyik korosztálynak mennyi D-vitamin pótlásra van szüksége - ha egyáltalán szüksége van rá. Egy korábbi vizsgálat ugyanis például csak 70 éves kor fölött javasolta a vitamin pótlását. Egy azonban biztosnak tűnik: a D-vitamin csakis kalciummal együtt hatásos.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tanulmány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 08:00, szerda | Belföld

Maruzsa Zoltán: a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek

A megrendelt tankönyvek gyártása a napokban fejeződik be a debreceni Alföldi Nyomdában, a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek - közölte a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára sajtótájékoztatón kedden.

2024. Július 17. 07:59, szerda | Belföld

Megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord hétfőn

Megdőlt az idei nyári, valamint a mindenkori nyári rendszerterhelési csúcs hétfőn - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az MTI-vel kedden.

2024. Július 17. 07:53, szerda | Belföld

Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter New Yorkban

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval egyeztetett kedden New Yorkban, a találkozón szó volt az ukrajnai háborúról és a kétoldalú együttműködés kérdéseiről is.