Városlista
2022. augusztus 15, hétfő - Mária

Hírek

2021. Július 06. 13:04, kedd | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

A brit kormány két hét múlva feloldja a jogi korlátozások nagy többségét Angliában

A brit kormány két hét múlva feloldja a jogi korlátozások nagy többségét Angliában

A brit kormány két hét múlva feloldja a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére elrendelt, még érvényben lévő utolsó jogi korlátozások nagy többségét Angliában - jelentette be hétfőn Boris Johnson miniszterelnök.

Johnson egyelőre időpont említése nélkül utalást tett arra is, hogy megszűnhet a London által sárga, vagyis fokozott járványkockázatú kategóriába sorolt országokból, köztük Magyarországról Angliába beutazók karanténkötelezettsége azok számára, akik mindkét oltási dózist megkapták.

A brit kormány a múlt hónapban az eredeti, június 21-i időpontról négy héttel későbbre, július 19-ére halasztotta az angliai jogi korlátozások megszüntetését, azzal a céllal, hogy az oltási kampány lépést tudjon tartani a fokozottan fertőzőképes, Nagy-Britanniában dominánssá vált delta koronavírus-variáns terjedési ütemével.

A Downing Streeten tartott hétfő esti sajtóértekezletén Johnson hangsúlyozta: a nagy-britanniai koronavírus-járvány nem ér véget július 19-ére, sőt a jelenlegi folyamatok alapján várhatóan jelentősen emelkedni fog az új fertőződések száma, amely elérheti akár a napi 50 ezret is.

A brit egészségügyi minisztérium hétfői adatai szerint az elmúlt 24 órában országszerte 27 334 új koronavírus-fertőzéses esetet azonosítottak szűrővizsgálatokkal.

Boris Johnson kiemelte ugyanakkor, hogy az oltási kampány meggyengítette a fertőződések, valamint a koronavírus okozta súlyos betegségek és halálozások száma közötti kapcsolatot.

Úgy fogalmazott: felmerül a kérdés, hogy mikor nyisson az ország, ha nem most, amikor már oly sokat tett az oltási program végrehajtásával e kapcsolat megtöréséért.

A brit kormányfő szerint a további halogatás azzal a kockázattal jár, hogy vagy a vírus terjedésének kedvező hidegebb időszakokban kell feloldani a korlátozásokat, vagy el kell halasztani a nyitást jövőre.

Johnson elmondta: Málta után Nagy-Britanniában a legmagasabb azoknak a felnőtteknek az aránya, akik a koronavírus elleni oltás első, illetve mindkét dózisát megkapták.A szaktárca hétfő esti ismertetése szerint az oltás első dózisából eddig 45 351 719-en részesültek, közülük 33 726 362-en a második adagot is megkapták.

Ez azt jelenti, hogy a brit felnőttek 86,1 százalékát már beoltották a vakcina első adagjával, 64 százalék mindkét dózist megkapta.

A brit kormány célkitűzése, hogy július 19-éig, vagyis a korlátozások feloldására kitűzött időpontig a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 52,7 millió ember - megkapja az első oltási dózist. Ezt a célt Boris Johnson is megerősítette hétfői sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: az oltási kampányt még tovább gyorsítják, főleg a fiatalabb korosztályokban.

Ennek alapján a 40 év alattiak esetében a két oltási dózis beadása között maximálisan engedélyezett időszakot az általánosan érvényes 12 hétről 8 hétre rövidítik. Ezzel lehetővé válik, hogy szeptember közepére a teljes brit felnőtt lakosság mindkét oltási adagot megkapja.

Mindezt egybevetve a kormány arra a döntésre jutott, hogy július 19-étől feloldja a jogi korlátozásokat, bár ezt a jövő héten még egy végleges döntéssel meg kell erősíteni.

A terv alapján két hét múlva megszűnnek az összejövetelekre elrendelt létszámkorlátozások a zárt helyiségekben és szabadtéren egyaránt.

Ugyancsak megszűnnek a résztvevők létszámára érvényes korlátozások egyes szertartásokon, például esküvőkön és temetéseken, emellett minden olyan létesítmény megnyithat, amely a járványellenes szabályok miatt most még zárva tart.

Ennek értelmében július 19-én kinyithatnak az éjszakai szórakozóhelyek is.

Megszűnik aznap az a korlátozás is, amelynek alapján jelenleg az éttermekben és a pubokban csak asztali rendelés és felszolgálás lehetséges, a bárpultoknál nem lehet fogyasztani, és védettségi igazolásokat sem kell felmutatniuk azoknak, akik e létesítmények zárt belső terébe kívánnak belépni.

Nem lesz kötelező július 19-étől a maszk viselése az üzletekben, a vendéglátóhelyeken, az iskolákban és a tömegközlekedési eszközökön. E jogi kötelezettséget ugyanakkor felváltja egy olyan kormányzati útmutatás, amely javasolja a maszkok további viselését zárt, zsúfolt helyeken, ahol olyanok kerülhetnek kapcsolatba, akik nem találkoznak egymással napi rendszerességgel.

A külföldi utazáshoz továbbra is szükséges lesz oltási igazolás vagy negatív koronavírus-szűrési lelet bemutatása.

Boris Johnson közölte: Grant Shapps közlekedési miniszter a héten bejelenti, hogy megszűnik a karanténkötelezettség a brit kormány által sárga - vagyis jelenleg karanténkötelezett - országokból beutazók esetében, akkor, ha az utas igazolja, hogy mindkét oltási adagot megkapta. A sárga kategóriába tartozik Magyarország is.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 15. 12:01, hétfő | Külföld

A koronavírus-fertőzöttek száma 590,3 millió, a halálos áldozatoké 6,435 millió

Világszerte 590 307 399 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 435 537 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggel frissített adatai szerint.

2022. Augusztus 15. 09:54, hétfő | Külföld

Teherautó hajtott a tömegbe Pennsylvaniában, halálos áldozat és több sérült is van

Jótékonysági rendezvényre összegyűlt tömegbe hajtott szombat este egy kisteherautó Pennsylvania államban, egy ember meghalt, többen megsérültek, az autós később megölt egy nőt - közölte a rendőrség.

2022. Augusztus 14. 17:02, vasárnap | Külföld

Rekordnagyságú területen pusztított erdőtűz az idén Európában

Minden korábbinál nagyobb területen pusztított erdőtűz Európában az idén az Európai Unió figyelőszolgálatának vasárnap ismertetett adatai szerint.

2022. Augusztus 14. 12:04, vasárnap | Külföld

Pusztító villámárvizekre készülhet Kalifornia a jövőben

Nagy területen pusztító villámárvizekkel kell szembenéznie a jövőben a ma történelmi szárazsággal küzdő Kaliforniának, amelyek nagyobb kárt okozhatnak majd, mint egy erős földrengés