Városlista
2023. október 1, vasárnap - Malvin

Hírek

2022. Augusztus 16. 07:59, kedd | Belföld

A biztonságos weboldalak legfőbb ismérvei

A biztonságos weboldalak legfőbb ismérvei

Manapság egyre gyakrabban vásároljuk meg a kiszemelt termékeket online. Főleg igaz ez a koronavírus-járvány kitörése óta, de az előző években a nagy ajándékozási szezonokban – például a Karácsony előtt – rengetegen megrohamozták a webáruházakat. Amíg egy fizikai bolt esetében könnyű eldönteni, hogy érdemes-e onnan vásárolni vagy sem, addig egy webáruház esetén ez már nem olyan egyértelmű. Mielőtt vásárolnánk, érdemes néhány dolgot ellenőrizni, hogy vajon biztonságos online bolttal állunk-e szemben?

A biztonság felismerése első ránézésre

Már a weboldalra érkezés pillanatában megállapítható, hogy biztonságos-e az adott honlap vagy sem. Egy lakat alakú, úgynevezett oldalazonosító gomb jelenik meg a keresősávban, a domain név mellett. Már maga a lakat ikon is a kapcsolat biztonságára utal, ám a gombra kattintva további információk kérhetők az oldal és a felhasználó közötti kapcsolat biztonságáról. Ellenőrizhető, hogy a meglátogatott oldal titkosított kommunikációt használ-e és néhány esetben az is kideríthető, hogy ki az oldal tulajdonosa és ki ellenőrizte ezt. Néhány böngésző esetében azt is megnézhetjük, milyen internetes sütiket használ a meglátogatott weboldal, de blokkolhatjuk is ezeket. Továbbá a beállítási opcióknál azt is megnézhetjük, hogy az oldal milyen engedélyekkel van felruházva az ott tartózkodásunk során. A weboldalnak engedélye lehet például mikrofon- vagy kamera használatra, helyadatok begyűjtésére, értesítések küldésére vagy a fizetés kezelésére is.

Amennyiben olyan böngészőt használunk, amelyben nem jelenik meg a keresősáv bal oldalán a lakat ikon, akkor másképp is ellenőrizhetjük az oldal és a felhasználó közötti kapcsolatot. Ma már szinte minden weboldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, amely szintén egy titkosításért felelős biztonsági protokoll. Ha véletlen egy nem titkosított protokollal rendelkező oldalra tévedünk, akkor a legtöbb böngésző már figyelmeztet erre minket. Mégis, mi magunk is gyorsan kiszűrhetjük ezt: ellenőrizzük a domain név előtt a HTTPS protokoll meglétét, hiszen ez utal az SSL tanúsítvány alkalmazására, azaz, hogy a felhasználó és az oldal közötti adatátvitel titkosított és biztonságos.

Néhány apróság is sokat elmond az oldalról

A találati oldalon egyszerre számtalan weboldal kínál nekünk információt adott termékről vagy szolgáltatásról. Mielőtt megadnánk személyes vagy banki adatainkat a honlapon, érdemes ellenőrizni a weboldal domain nevét is. A legtöbb ál oldal az eredetinek tűnő vagy ahhoz hasonló, de elírt vagy plusz karaktereket – például egy közbeékelt pontot, kötőjelet vagy megduplázott betűt – tartalmazó címet használ. Emellett van még egy fontos elem: a kapcsolati adatok. Vásárlás előtt érdemes ellenőriznünk az impresszum, az adatkezelési tájékoztató, valamint az ÁSZF meglétét is.

Külső oldalról is informálódhatunk

Érdemes magyar webáruházból vásárolni, ha interneten keresztül szeretnénk beszerezni egy terméket. Már csak azért is, mert a magyar webáruházak könnyen és gyorsan ellenőrizhetők a nyilvános cégadatok lekérése által. A webáruház köteles feltüntetni az összes elérhetőségét és céges adatokat az oldalon, így ha ezek hiányoznak, akkor lehetőleg ne vásároljunk onnan. A legfontosabb cégadatok közé tartozik a székhely, az adószám, a jegyzett tőke vagy az elérhetőség.

Forrás: Rackhost.huFotó: Pixabay

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 01. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 39. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2023. Október 01. 00:00, vasárnap | Belföld

MÁV: Aki át akar szállni Bécsben, induljon el egy órával korábban

Magyarország felé valamennyi Railjet továbbra is a teljes útvonalán közlekedik, utasaiknak Bécsben nem kell átszállniuk, míg a másik irányban érdemes a tervezettnél korábban induló vonatot választani - tudatta a MÁV.

2023. Szeptember 30. 14:06, szombat | Belföld

Külügyi szóvivő: lényegi változás nem történt az OTP háborús szponzori státuszának ideiglenes felfüggesztésével

Lényegi változás nem történt azzal, hogy az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) ideiglenesen felfüggesztette az OTP nemzetközi háborús szponzori státuszát - közölte Paczolay Máté.

2023. Szeptember 30. 14:05, szombat | Belföld

Megkezdődött a 16. Nemzeti Vágta Szilvásváradon

Ünnepélyes megnyitóval, huszárok felvonulással, a versenyben részt vevő lovasok ünnepélyes fogadalomtételével megkezdődött szombaton a 16. Nemzeti Vágta a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban.