Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Július 03. 17:58, kedd | PR

A bérlés hosszabbítása a legjellemzőbb az ipari ingatlan piacon

A bérlés hosszabbítása a legjellemzőbb az ipari ingatlan piacon

Már rég vége a gazdasági válság idejének - kiderül ez abból is, hogy egyre kevesebb a bérlőre váró, üres ipari ingatlan, illetve raktár. Ezt mutatta ki egy friss elemzés.

Az üresedési ráta visszaesett

A BRF adatai szerint egyre több ingatlan áll a vállalatok, cégek rendelkezésére: jelenleg 2 068 900 négyzetméter csak a fővárosban és annak körzetében a spekulatív ipari ingatlan állomány.
Az üresedési ráta már négy éve csökken, bár a ‘betelepülés’ tendenciája minimálisan megtorpant 2018 első negyedévében.
A bérelhető helyek száma amellett csökken, hogy az utóbbi pár évben számos hatalmas ipari fejlesztést adtak át. Idén került többek közt átadásra az East Gate Business Park új csarnoka 11 020 négyzetméteren, és a Budapest Dock Szabadkikötő C2 épületének új csarnoka 7000 négyzetméteren.

A legkomolyabb változás, ami a tavalyi évhez képest történt, hogy a bérlői érdeklődés drasztikusan, 45 százalékkal megnőtt. Nagyjából 103 000 négyzetmétert kötöttek le bérlők, és ezeknek az ügyleteknek a legnagyobb része a korábbi szerződés meghosszabbítása volt.

A régi bérlők térnek vissza

Az előbérletek száma a piac elemzése szerint elhanyagolható volt, míg az új bérlők felbukkanása sem döntő: csak 21,8 százalékra tehető az újonnan kötött szerződésekkel lekötött ipari ingatlanok aránya. A legnagyobb területre vonatkozó új szerződést egyébként 7000 négyzetméterre a Budapest Dock Szabadkikötőben kötötték meg.



A kereslet nagy részét - 72 százalékát - a hosszabbítások teszik ki. Ez azt jelenti, a lehetőségek száma ezáltal korlátozott, másrészt pedig eléggé stabil a bérleti piac.

Az is a piac pörgésére és az optimista hangulatra utal, hogy jóval nagyobb területeket igényelnek az érdeklődők, mint akár egy éve. Másfélszeresére nőtt a bérelt ingatlanok átlagos négyzetméter száma. Az átlagos tranzakcióméret 4320 négyzetméter volt.

Még az iroda piacnál is nagyobb a pörgés

Sokkal több ipari ingatlant vettek ki a fővároson kívül, mint azon belül - nem meglepő módon -, a bérleti szerződések ezen a téren 98 százalékban a logisztikai parkokra vonatkoztak 2018 első negyedévében.
Jelenleg jóval kevesebb - összesen 87 070 négyzetméter - ipari ingatlan áll érdeklődőre várva, mint például iroda. Az agglomerációban a szakértők szerint a meglevő raktár és logisztikai bázis kínálat mellett komolyabb fejlesztésekre is szükség lenne, hogy a látványosan növekvő keresletet ki lehessen elégíteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 21. 18:00, vasárnap | PR

A kaszinó áttekintő oldalai: Hogyan történik az értékelések hozzárendelése

Fedezze fel a kaszinó-bírálati oldalakon a minősítések kiosztásának bonyolult folyamatát, és nyerjen betekintést értékelési módszereikbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.