Városlista
2022. július 3, vasárnap - Kornél

Hírek

2012. Április 27. 14:17, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

A bántalmazás megváltoztatja a gyerekek DNS-ét

A bántalmazás megváltoztatja a gyerekek DNS-ét

A gyermekkori erőszak, bántalmazás annyira mély hatással, traumával van az illetőre, hogy még a DNS-ét is megváltoztatja úgy, hogy genetikai állománya évekkel idősebbnek tűnik tényleges életkoránál.

Állítják az Észak-karolinai Duke Egyetem kutatói.

Azoknak a tízéves gyerekeknek a DNS-ében, akiket már korábban bántalmaztak a szakemberek, olyan kopásokat figyeltek meg, amelyek normális esetben az öregedés jelei.

A vizsgálat keretében a szakemberek a gyerekeket 5,7 és 10 éves korukban vizsgálták meg, s rövidebb telomérákat találtak azok DNS-ében, akik bántalmazásnak voltak kitéve. „Ez az első eset, amikor rámutattunk, hogy a telomérák gyors ütemben rövidülhetnek akár fiatal korban is, ha a gyereket stressz éri' – mondta Idan Shalev, az egyetem kutatója.

A telomérák a kromoszómák végét lezáró DNS szakaszok, amelyek megvédik a DNS szálat a felbomlástól. Amikor pedig a teloméra sérül vagy megrövidül, a sejtek kettéosztódásának lehetősége is csökken. Tehát a rövidebb telomérák különböző betegségekkel köthetőek össze, mint a szívbetegség, demencia és bizonyos daganatos megbetegedések. A tanulmányról a canada.com számol be.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 03. 15:06, vasárnap | Belföld

Palkovics: Magyarországnak van elegendő vize

Magyarországnak van elegendő vize, de nem mindegy, hogy a vízkészlettel hogyan bánunk - emelte ki Palkovics László technológiai és ipari miniszter szombat este Győrben, a Víz, amit akartunk elnevezésű ünnepségen.

2022. Július 03. 12:43, vasárnap | Belföld

Halálos áldozata is van a migránsok fegyveres összecsapásának a magyar határ közelében

Migránsok két csoportja támadt egymásra lőfegyverekkel szombat hajnalban a magyar határhoz közeli szabadkai erdőben, a helyszíni beszámolók szerint legalább hat sérült és egy halott is van,

2022. Július 03. 10:38, vasárnap | Belföld

Megműtötték a terézvárosi házomlásban megsérült táncművész gerincét

Sikeresen megműtötték a terézvárosi házomlás során súlyosan megsérült táncművész gerincét - tájékoztatta a Budapesti Operettszínház az MTI-t.

2022. Július 03. 09:29, vasárnap | Belföld

Ismét fokozódik a kánikula, kedden érkezik egy hidegfront

A következő napokban ismét erősödik a nappali felmelegedés. A kedden érkező hidegfront mérsékelheti a kánikulát - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délutáni videójából.