Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Október 19. 21:18, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

A baloldal külön megemlékezést tart október 23-án Pápán

A baloldal külön megemlékezést tart október 23-án Pápán

Grőber Attila, az MSzP pápai elnöke közleményt adott ki. E szerint pártja nem vesz részt az önkormányzat által szervezett megemlékezésen, a forradalom 60. évfordulóján. A kezdeményezéshez az Együtt és a DK is csatlakozott.

„A Magyar Szocialista Párt országos vezetése és helyi szervezete úgy határozott, hogy 2016. október 23-án a kormánypárti, tehát a Fidesz-KDNP irányította önkormányzatok által szervezett megemlékezéseken és a koszorúzásokon a jelenlegi kormányzó pártok képviselőivel nem ünnepel, és nem koszorúz együtt. Politikai hitvallásunk szerint 1956 eszmeisége és értékei szemben állnak mindazzal, amit ma Magyarországon a Fidesz képvisel.
1956 egy sokszínű, nyitott, a pluralizmust és a szólásszabadságot megteremteni óhajtó küzdelem volt, a zárt és monolit társadalmat kiépítő, a sajtószabadságot elnyomó hatalommal szemben. 1956 vezéralakjai, Nagy Imre és Bibó István egy Nyugat-Európa felé forduló, a demokratikus értékeket megteremtő, független Magyarországot kívántak megteremteni.
Ezzel szemben a Fidesz ma olyan elvek mentén politizál, melyeket a demokratikus ellenzék nem tud és nem is akar elfogadni. A nemzet egészének megosztására, a félelem egyre fokozódó gerjesztésére, ellenségkép gyártására és a sajtószabadság korlátozására épülő politikai rendszert épít ki, olyat, amely szövetségeseit nem Nyugat-Európában, a demokratikus államok közösségében, hanem keleten, a féldiktatúrák világában keresi.
1956 hősei épp az ellen lázadtak, amit ma a Fidesz képvisel.
Kormányzás helyett elfoglalták a médiát, s a kisajátított csatornáikon keresztül manipulálják a közvéleményt.
Nekünk demokratáknak meg kell találni azokat a csatornákat a melyekkel ki tudjuk fejezni egyet nem értésünket a jelenlegi hatalom politikájával szemben. Az ünnepségről való távolmaradásunk egyike ezeknek.
Mi erkölcsi kötelességünknek érezzük, hogy ezt a lépést most megtegyük.
Ezzel az úrizáló-helikopterező politikai közösséggel most október 23-án nem tudunk azonosulni s ezért nem kívánunk ünnepelni” - áll a nyilatkozatban.

Az MSzP, a DK és az Együtt helyi képviselői, valamint szimpatizánsai október 23-án, 15 órától tisztelegnek a forradalom emléke előtt, az Erzsébet ligetben, a Magyar Pieta 1956 szobornál.

Címkék: 1956, baloldal, október 23

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.