Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Január 12. 16:30, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

71 évvel ezelőtt történt a magyar hadtörténet legnagyobb veresége

71 évvel ezelőtt történt a magyar hadtörténet legnagyobb veresége

A mai gyásznapon emlékezünk meg a második magyar hadsereg Don-kanyarban elesett katonáiról. Pápa város önkormányzata és a Pápai Huszáregyesület szervezésében hajtott fejet városunk a hősök előtt.

A megemlékezés a református templomban kezdődött 10 órától. Az istentiszteleten beszédet mondott dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő. A kormánymegbízott elmondta, a keleti fronton elhullott, vagy fogságba esett katonák között sok pápai és Pápa környéki származású volt. - Hőseink mínusz 35-40 fokos hidegben napokig vívtak kétségbeesett, katonailag elképesztően egyenlőtlen küzdelmet: a magyar alakulatok nem kaptak támogatást a német csapatoktól, nem engedélyezték számukra a visszavonulást, a menekülő német egységek fedezetnek, ágyútölteléknek használták a magyar katonákat. A magára hagyott hadsereg katonáinak hősi halála nem lehetett fölösleges. Ha megerősítjük lelkünket, halálban is megdicsőülhet az a sok tízezer honfitársunk - fogalmazott a képviselő.

Az istentiszteletet követően az emlékezők együtt vonultak át az Esterházy-út sarkán lévő II. világháborús emlékműhöz. A Himnusz hangjai után Kincses László szavalt. Emlékező beszédet mondott Bolla Kálmán. A Pápai Huszáregyesület elnöke felidézte a 71 évvel ezelőtti eseményeket. - 1943. január 12-e reggelén még nem sejtette a Don folyó védelmét ellátó magyar királyi II. honvéd hadsereg közel 200.000 katonája, hogy hamarosan a magyar történelem egyik legnagyobb katasztrófája, a magyar hadtörténet legnagyobb veresége következik be, és ennek részesévé válik.

A szónok szerint elkerülhetetlen volt a magyar katonák keleti frontra való küldése. - Az első világháborút lezáró igazságtalan trianoni szerződést követően hazánknak jogos területi követelései voltak. Hitler Magyarországot és Romániát is Erdéllyel zsarolta. A románok újabb csapatokat küldtek Oroszországba. Ebben a helyzetben döntött úgy a magyar vezetés, hogy a második magyar hadsereg is elindul a keleti frontra. A kis népek sorsát, mint amilyenek mi vagyunk, a nagyhatalmak döntik el. Játékszerek vagyunk. Így volt ez 71 évvel ezelőtt is, amikor a nagyhatalmi játékok honfitársaink ezreit küldték fagyhalálba, hadifogságba, a hősi halálba. Emlékezzünk az elesettekre, a sebesültekre, a szovjet hadifogolytáborokban sínylődőkre és az épen hazajöttekre is, akik rettenetes emlékeket hordozva éltek le egy életet. Akikről nem lehetett évtizedekig megemlékezni, hiszen fasiszta csatlósok voltak. De nem, ezt soha nem vállaljuk. Hősök voltak, katonák, akikre mindig alázattal és őszinte kegyelettel kell emlékeznünk - mondta beszédében Bolla Kálmán.

A rendezvény koszorúzással és a Szózat hangjaival zárult.

A programon részt vett dr. Kovács Zoltán és Gőgös Zoltán országgyűlési képviselők, dr. Áldozó Tamás polgármester, Frank Rombouts ezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka, Magasy Zsolt alezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnokhelyettese és Pápa Város Képviselő-testületének tagjai.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 15:47, kedd | Helyi

NATO hadgyakorlat egyik központja a pápai légibázis

A Swift Response a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, amely a NATO szövetség keleti térségét helyezi középpontba.

2024. Május 07. 15:22, kedd | Helyi

Méhlegelőt alakítanak ki Pápán

A Városfejlesztő Kft. munkatársai a Külső-Várkertben telepítenek valódi méhlegelőt.

2024. Május 06. 17:55, hétfő | Helyi

Grőber Attila: Van jövőképünk, van programunk!

Több ezer aláírást gyűjtöttek össze a Közösen Pápáért és az Élhető, Gyarapodó Városért Egyesületek, valamint hat ellenzéki párt által támogatott jelöltek, akiket nyilvántartásba vett a választási bizottság.

2024. Május 06. 09:32, hétfő | Helyi

Garázs égett Nagytevelen, rendőrök lőtték ki a gázpalackokat

Nagytevelen egy ingatlan melléképülete teljesen lángba borult május 5-én éjszaka.