Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. November 22. 11:24, kedd | PR
Forrás: (x)

6 tipp, hogy télen is elég vitaminhoz jusson a szervezetünk

6 tipp, hogy télen is elég vitaminhoz jusson a szervezetünk

A hideg hónapokban a szervezetünk sokkal nagyobb terhelésnek van kitéve, mint az év többi szakában.

A rövidebb nappalok, a napfény hiánya, a borús időjárás, az alacsony hőmérséklet és a nehezebben hozzáférhető friss gyümölcsök és zöldségek mind-mind hozzájárulnak a vitaminkészleteink megcsappanásához. Ha pedig nincs a szervezetünkben elegendő vitamin, akkor nem biztosított annak normál működése.

Ilyenkor nagyobb eséllyel kaphatunk el különböző betegségeket, lehetünk gyengék, levertek, fáradtak – és még a hangulatunk is megsínyli ezt. Azonban ennek nem kell feltétlenül így lennie, hiszen télen is biztosíthatjuk a megfelelő vitaminmennyiséget!

Mit pótoljunk?

Mielőtt rátérnénk a tippekre, vizsgáljuk meg azt, hogy milyen vitaminokat kell mindenképpen pótolnunk a téli hónapokban. A leginkább egyértelmű a nap vitaminja, a D-vitamin, hiszen télen sokkal kevesebbet sütkérezhetünk, így nem tud a bőrünkön át felszívódni ez az anyag. Szintén alapvitaminnak számít ilyenkor – is – a C-vitamin, ami segít felvértezni az immunrendszerünket a megfázás, valamint a különböző vírusok ellen. Emellett detoxikáló hatása is van, sőt, még a csontoknak is jót tesz.

Az A-vitamint a szem vitaminjaként tartják számon, ám a C-hez hasonlóan ez is hasznos az immunrendszer egészsége szempontjából, így a vírusos időszakban elengedhetetlen. Jó hír, hogy még a szemünk is hálás lesz érte! Az antioxidánsként számon tartott E-vitamin védi a sejtmembránt, így segíti a bőrt, hogy megőrizze rugalmasságát és puhaságát. Mivel a téli hideg a bőrünket is megviseli, érdemes ezt a vitamint is rendszeresen pótolni.

A fent említettek mellett az ásványi anyagokról sem érdemes megfeledkezni. A vas, a cink, a szelén, a kalcium, valamint a folsav is elengedhetetlen a szervezet egészségéhez, hiszen ezek nélkül a vitaminok sem tudnának kellőképpen hasznosulni.

6 tipp, hogy télen is elegendő vitaminhoz jussunk

Az alábbiak fogyasztásával egykettőre feltölthetjük a vitaminraktárainkat. Ennek hatását pedig igen hamar elkezdjük majd érezni, hiszen energikussá, élettel telivé válhatunk, a hideg, borongós napok pedig nem foghatnak ki többé rajtunk!

Téli gyümölcsök

A tél sokak számára egyet jelent a bekuckózással, a vastag zoknikkal, a forró csokival és persze a szegfűszeggel körbetűzdelt narancsokkal. A narancsot és a többi citrusfélét azonban ne csak az otthonunk illatosítására használjuk! Telis-tele vannak ugyanis hasznos vitaminokkal – A, C, B6 –, valamint ásványi anyagokkal, például kalciummal, folsavval, magnéziummal és mangánnal. Építsük hát be valamennyit a mindennapi étkezésünkbe – érdemes például uzsonnaként vagy tízóraiként is fogyasztani a narancsot, grapefruitot, vérnarancsot! A teánkat pedig szinte kötelező valódi citrommal ízesíteni!

Szezonális zöldségek

Tény, hogy télen kevésbé férünk hozzá a friss zöldségekhez – ám nem szabad megfeledkeznünk a szezonális termékekről. Télen például virágkorát éli a sütőtök, amiben rengeteg tápanyag van, például A-, B6- és C-vitamin, de még folsav, mangán, foszfor és kálium is van benne. Emellett a rosttartalma is igen magas, ami az emésztésnek is jót tesz.

De érdemes rendszeresen fogyasztani a fodros kelt is, ami a leginkább hidegtűrő káposztaféle, miközben egy sor vitamint – A, C, K, B6 és E-vitamin – is ad a szervezetünknek. Főzhetünk belőle tápláló levest, de sütőben sóval, borssal, olívaolajjal kisütve még nassolnivalónak is isteni! De hasonló tulajdonságokkal bír a kelkáposzta és a kelbimbó is. Ezekből mind-mind remek köretek készíthetőek, még az ünnepi vacsora mellé is.

Halak

Ne csak a karácsonyi asztalra kerüljön fenséges halfogás, az egész téli időszakban célszerű fogyasztani – sőt, igazából egész évben. Az omega-3 zsírsavban gazdag halak – például a lazac, a szardínia, valamint a hering – jó hatással vannak a hangulatunkra, így könnyebben elkerülhetjük a szezonális levertséget. Emellett a D-vitamin-tartalmuk is kiemelkedő, amire ilyenkor szintén nagy szükségünk van a napfény hiányában.

Vegetáriánus választás

Ha valaki nem fogyaszt halakat, akkor olajos magvak segítségével is elláthatja a szervezetét omega-3 zsírsavval. A dióban, a chia magban, valamint a lenmagban is megtalálható, így ezeket bátran fogyaszthatjuk a reggeli zabkásánkban. Ezek mellett egyéb magvakat is jó fogyasztani, például mandulát, kesut vagy mogyorót, mivel ezek beindítják a szerotonintermelést. A szerotonin egy olyan hormon, amelynek jelenlétével aktívabbnak, energikusabbnak érezhetjük magunkat – a téli hónapokban erre pedig igencsak szükségünk van.

Egy joker-megoldás

B2-, B12-, A-, D-vitamin, szelén, jód, folsav, esszenciális ásványi anyagok és még sorolhatnánk: a tojásnak számtalan pozitív hatása van a szervezetünkre. De a vitamintartalma mellett ez is hozzájárul a szerotonintermeléshez, ráadásul omega-3 zsírsav is található benne. Éppen ezért nem érdemes ezt a kis csodaélelmiszert kihagyni a mindennapi fogásokból.

Kiegészítők

Ha nem tudunk odafigyelni, hogy mindent rendszeresen pótoljunk, amire a szervezetünknek szüksége van, érdemes lehet táplálékkiegészítőkhöz folyamodni – akár csak a téli hónapokra. A lényeg, hogy ezek mellett is figyeljünk a változatos étkezésre, hiszen az ilyen készítmények nem pótolják teljes egészében a természetes vitaminokat!

Címkék: vitamin

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 21. 18:00, vasárnap | PR

A kaszinó áttekintő oldalai: Hogyan történik az értékelések hozzárendelése

Fedezze fel a kaszinó-bírálati oldalakon a minősítések kiosztásának bonyolult folyamatát, és nyerjen betekintést értékelési módszereikbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.