Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Március 28. 14:11, szerda | Külföld
Forrás: STOP / MTI

50 euró a bírság, de még senki nem fizetett

50 euró a bírság, de még senki nem fizetett

Rágógumiellenes kampányt indított a római köztisztasági hivatal, hogy felvegye a harcot az olasz főváros közterületét beborító ragaccsal szemben. Célja, hogy a rómaiak ne a járdára, hanem a szemétbe dobják a rágót.

"Én is szeretem a rágógumit, de nem ragasztom az épületek falára!" - mondta a sajtónak Piergiorgio Benvenuti a római köztisztasági hivatal (Ama) elnöke. Benvenuti megelégelte az olasz főváros aszfaltját beborító rágórengeteget. A szájból a földre dobott rágógumi nemcsak a cipőtalpra ragad rá, már a műemlékekre és a római parkokban a padokra és a fák törzsére is jut belőle. Az Ama áprilistól indítja Gum Pocket nevű akcióját: tizenháromezer darab "rágózacskót" osztanak szét ingyen. Ahelyett, hogy eldobnák, a rágózók ebbe tehetik bele a rágógumit, amíg szemetest nem találnak.

Az Itáliába az amerikai csapatokkal 1945-ben megérkezett chewing gumból az olaszok ma naponta 28 millió darabot rágnak el. Másfél grammal számolva a rágót, ez évente 23 ezer tonnával egyenlő - számolták ki az újságok.

Rómában évi 160 tonna a rágógumi-fogyasztás, ami azt jelenti, hogy naponta 300 ezer rágót rágnak az olasz fővárosban. Az Ama szerint ennek öt százalékát dobják el az utcán, vagyis naponta 15 ezer rágó ragad az aszfaltra. Eltávolításuk nem egyszerű és költséges. Darabonként egy euróba kerül: "ha mindegyiket leszednénk, évi öt és fél millió eurót kellene költenünk" - mondta Benvenuti. Hozzátette, egy rágógumi öt év alatt bomlik fel. Aki az utcán eldobja, ötven euróval bírságolható, de Olaszországban ezért még soha senkit nem büntettek meg.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.