Városlista
2022. november 28, hétfő - Stefánia

Hírek

2022. Szeptember 27. 09:46, kedd | PR
Forrás: (x)

5 tipp a hangulatos gyerekszoba kialakításához

5 tipp a hangulatos gyerekszoba kialakításához

A hangulatos gyerekszoba kialakítása minden szülő és minden gyermek álma.

Azonban olykor mégis nehézségekbe ütközünk – vagy ötlethiány miatt, vagy éppen azért, mert túl sok a gondolat a fejünkben és nem látjuk át, hogy mi lenne valóban praktikus és hosszú távon is jó megoldás.

Ahogy a lakás minden helyiségében, úgy a gyerekszobában is nagyon fontos, hogy megfelelő legyen a hangulat, hiszen a lurkó minden reggel itt ébred, itt indítja a napját és itt tér nyugovóra. A vidám színek, a puha textilek, a praktikus megoldások és a fények játéka mind hatással lesznek a mindennapjaira. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy melyik függönyt választjuk ki számára, ahogy az sem, hogy a gyereklámpák közül melyiket visszük haza. Bár mindkettő apróságnak tűnik, de éppen ezektől lesz olyan hangulata a szobának, amilyenre vágyunk.

Mit ne tegyünk?

Mielőtt megnézzük, hogy hogyan kellene kialakítani a gyerekszobát, hoztunk néhány tippet arra is, hogy mit ne tegyünk akkor, ha hangulatos szobát szeretnénk a csöppség számára alkotni.

● a túlzásba vitt színáradat nyomasztó lehet,
● ne mellőzzük a praktikus megoldásokat,
● ne vegyük félvállról a gyerekszoba világítását,
● gondolkozzunk előre, és ne csak egy életkorra rendezzük be a szobát,
● ne hanyagoljuk el a megfelelő tárolási lehetőségeket,
● ne feledkezzünk el a biztonsági megoldásokról.


Mit tehetünk a hangulatos gyerekszobáért?

Magazinokból és a webről is tengernyi praktikát leshetünk el, sokszor olyan ötletekre bukkanunk, ami magunktól soha nem jutott volna eszünkbe. Ezek megvalósítása mégis gyakran rendkívül egyszerű és remekül feldobja a gyerek szobáját. Ilyenek lehetnek az alábbi megoldások is.

Maradjunk rugalmasak

Érdemes úgy berendezni a gyerekszobát, hogy ne kelljen minden évben újrakezdeni. Válasszunk olyan praktikus megoldásokat, amikkel könnyen igazíthatjuk a szoba hangulatát a kicsi aktuális életkorához. Persze vannak olyan életkorok, amikor szükség van egy nagyobb váltásra, de kisebb korban még egyszerűen alakítható a helyiség – például egy meghosszabbítható ággyal, vagy könnyen le-, és felszerelhető dekorációval.

Elegendő fény

Szerencsés helyzetben kellő mennyiségű természetes fényt kap a gyerekszoba, ám ilyenkor is érdemes gondoskodni különféle mesterséges fényforrásokról. Egy mennyezeti lámpára minden helyiségnek szüksége van, így a gyerek kuckójának is. Emellett hangulatos, és egyben praktikus is, ha elhelyezünk helyi világításokat, valamint éjszakai fényt is. Akár már webshopokban is kaphatók aranyos gyereklámpák, melyekkel a kicsi életkorához is tudunk igazodni.

A színek játéka

Amikor az újszülött megérkezik, szeretjük a nemének megfelelően kékre vagy rózsaszínre festeni a falat, és ugyan néhány évente javasolt legalább egy tisztasági festést csinálni, mégis lehet, hogy érdemes semlegesebb színt választani, és inkább a kiegészítőkkel megteremteni a hangulatot. Ezek könnyebben cserélhetőek és igazíthatóak akár a gyerek életkorához, akár az adott évszakhoz. Viszont azt semmiképpen ne felejtsük el, hogy színekre szükség van, mivel serkentik az apróság kreativitását, és segítenek a jobb tanulásban is.

Elengedhetetlen a rendezettség

Persze nem arról van szó, hogy mindennek élére kell állnia, vagy katonás rendben sorakoznia, viszont egy bizonyos fokú rendre szükség van, ami könnyedén megteremthető, ha van elég tárolóhely a szobában. A játékok óhatatlanul is halmozódnak egy gyerek szobájában, ezért célszerű műanyag dobozokat beszerezni, amibe a játék végeztével egyszerűen el lehet pakolni, és máris rend van a kicsi lakhelyén.

Funkcionalitás

Okos lépés minden bútornak előre meghatározni a helyét, és nem csak találomra bepakolni a szobába. Fontos, hogy mindennek meglegyen a helye és ne heverjen az íróasztalon játék, mert ez csak elvonja a csemete figyelmét a tanulásról. Legyen jól elválasztva, hogy hol alszik, tanul és játszik a kicsi. Ezt a bútorok elrendezésével egészen egyszerűen meghatározhatjuk.

Idővel pedig elér majd abba a korba, amikor szinte be sem léphetünk a szobájába és mindent maga akar megtervezni. Ilyenkor sem érdemes gátolni az alkotói szabadságában, hiszen ő tudja, melyik zenekar poszterét szeretné a falra tenni, vagy milyen fényforrás szimpatikus neki a gyereklámpák helyett. Azonban arra minden korban érdemes figyelni, hogy a berendezés ne csak a gyerek ízléséhez passzoljon, de biztonságos körülményeket is teremtsen. Ide tartozik az is, hogy milyen fényviszonyok vannak a szobában, vagy megfelelően támasztja-e a hátát a tanulószék.

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 26. 08:48, szombat | PR

Határidőre készül el a kórház felújítása , bővítése

Ütemterv szerint halad a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Gyermek Sürgősségi és Baleseti Osztályának felújítása és bővítése.

2022. November 25. 09:57, péntek | PR

K&H: hogyan érdemes kihasználni a Black Friday-akciókat?

Sok gyereket elcsábítanak a boltok által meghirdetett Black Friday-akciók, azonban a fiatalok kívánságlistáin szereplő legtöbb termék a megugró infláció miatt idén jóval drágább, mint korábban.

2022. November 23. 14:30, szerda | PR

Igazi páros ÉNIDŐ Noszvajon

Győrfi Pálnak és Salgó Adriennek három kisgyermeke van, úgyhogy meglehetősen ritkán adatik meg nekik az intim hétvége lehetősége.

2022. November 22. 11:24, kedd | PR

6 tipp, hogy télen is elég vitaminhoz jusson a szervezetünk

A hideg hónapokban a szervezetünk sokkal nagyobb terhelésnek van kitéve, mint az év többi szakában.