Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Július 14. 09:25, csütörtök | PR
Forrás: (x)

5 kímélő sport, ami a teljes testet átmozgatja

5 kímélő sport, ami a teljes testet átmozgatja

A rendszeres testmozgás, akárcsak az étkezés, a napi szükségletünk része – legalábbis annak kellene lennie.

Tény, hogy ez nem olyasvalami, amit feltétlenül kívánunk, ám ennek ellenére számtalan pozitív hatással bír és a szervezetünk igenis igényli. Természetesen nem minden helyzetben van lehetőségünk arra, hogy felpattanjunk egy országúti kerékpárra és gyűjtsük a kilométereket, vagy a futócipőnket felkapva kocogni induljunk. Előfordulhat ugyanis, hogy a fizikai állapotunk miatt korlátozott a mozgás lehetősége – ilyenkor pedig nehezebb megtalálni a számunkra megfelelő sportot, ám egyáltalán nem lehetetlen!

Kiknek valók a kímélő sportok?

A sportolás nem egyenlő azzal, amit a televízióban látunk: a hivatásos sportolók hihetetlen erőfeszítéssel készülnek egy-egy versenyre, és olyan gyorsasággal és technikával végzik a mesterségüket, ami utolérhetetlen feladatnak tűnik. Szerencsére nem is ez a cél! Akik teljesen kezdőként kacérkodnak egy-egy sporttal, mindenképpen a kímélő verziót kell, hogy válasszák, akárcsak azok, akiknek fizikai állapota nem teszi lehetővé, hogy újrakezdőként vágjanak bele a mozgásba. Idősebb korban, illetve egy baleset vagy műtét utáni lábadozás időszakában, továbbá kismamáknak rendkívül fontos, hogy az ember ne vesse bele magát a meggondolatlan mozgásba, jelentsen bármekkora örömöt is.

5 átmozgató, kímélő sport

A kímélő sportoknak kortól és nemtől függetlenül bárki nekiláthat, ám minden esetben kérjük ki orvosunk vagy szakember véleményét arról, hogy mibe vágjunk bele, és milyen intenzitással!

Jóga

Ugyan a jógát sokan könnyed sportnak tartják, ez csak addig van így, míg ki nem próbálják! Számtalan olyan pozíció van, ami olyan izmokat is erősít, melyeknek létezéséről sejtésünk sem volt. Mivel több gyakorlat is van, mindenki megtalálja azt, ami kondíciójának megfelel, azok is, akik kímélő sportot keresnek. A jóga a fizikai állapotunkon túl a lelkünket is erősíti, ugyanis általa elmerülhetünk és megtalálhatjuk belső békénket.

Kerékpár

A kerékpározás köztudottan rendkívül kíméletes nemcsak az az ízületek, hanem az egész szervezet számára. Nem emeli úgy meg a pulzust, mint a futás, ezáltal légzésünk is normális tartományon belül marad. A felsőtestet teljes mértékben kíméli, és a különböző gépek segítségével ülő- és fekvő helyzetben is megmozgathatjuk lábainkat.

Ha betegségünk vagy korunk akadályoz a kimozdulásban, egy szobai kerékpár is tökéletes lehet, de aki kinti sportot keres, ideális társra találhat az országúti kerékpárban is, aminek számtalan előnye van hagyományos társaihoz képest. Vékony kerekének és vázának köszönhetően tovább tartja a sebességet, és tekerni is sokkal könnyebb, mint egy klasszikus biciklit.

Elliptikus tréner

Ez a szerkezet az egész testet megmozgatja, mégis kíméli az ízületeket. Azon túl, hogy hatékonyan erősíthetjük vele az izmokat, a fogyásban is segítségünkre van. Az egyensúlyérzék fejlesztésben is nagy szerepe van és rehabilitáció alatt is kiválóan használható. Akár balesetből, akár sportsérülésből lábadozunk, az elliptikus trénerrel fokozatosan térhetünk vissza megszokott életükhöz, ahogy az idősek is úgy építhetik izmaikat, hogy szívüket nem terhelik meg.

Pilátesz

A pilátesz a jógához hasonlóan olyan mozgásforma, ami látszólag kevésbé mozgatja meg az embert, mégis rendkívül jó hatással van a szervezetre. Míg a jóga elsősorban a gerincet és a végtagokat erősíti, a pilátesz a hasüregi izmokra helyezi a fókuszt, majd fokozatosan halad tovább a testen. Ezek a gyakorlatok kevésbé koncentrálnak a légzésre, és inkább arra fektetik a hangsúlyt, hogy a mozgás tökéletes legyen. Itt is fokozatosan növelhetjük a terhelést, így nem kell rögtön a legmegerőltetőbb gyakorlatokkal kezdenünk.

Úszás

Az úszás köztudottan az egyik legkíméletesebb mozgásforma, hiszen a vízben a nehezebb mozdulatok is könnyebbnek tűnnek. Mivel súlyunkat nem kell tartanunk, ízületeink sokkal nagyobb biztonságban vannak, mint bármely más sport esetén. Ha elfáradunk, felfeküdhetünk a vízre és megpihenhetünk, élvezve a ringató hullámokat.

Mire figyeljünk nyári sportolásnál?

A sportolásnál télen is vannak tényezők, amikre oda kell figyelnünk, nyáron azonban ez fokozottan igaz! Az egyik legfontosabb szabály a vízpótlás, ami a melegben különösen igaz, így mindig legyen nálunk folyadék, akár gyalog, akár országúti kerékpárral kelünk útra! Az öltözködés is rendkívül fontos, ugyanis bármikor elkaphat minket egy hirtelen zivatar, ami izzadtan sem kellemes élmény. Éppen ezért figyeljük meg, milyen idő várható: ne a legnagyobb melegben menjünk terepre, csakis a reggeli és az esti órákban kockáztassuk meg a forró napokon a kültéri sportolást. Közben pedig ne felejtsük a fényvédő használatát!

A sportolást sokan teherként élik meg, pedig az egészséges és hosszú élethez hozzátartozik, hogy szervezetünket ilyen módon is tápláljuk belülről. Ugyan testünk mozog, elménk sincs parlagon ez idő alatt: fejünk kitisztul, és problémáink teljesen más megvilágításba kerülnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.

2024. Április 09. 11:23, kedd | PR

A mobil kaszinó appok térnyerése Magyarországon: Kényelem, elérhetőség és biztonság

Az elmúlt években Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak a mobil szerencsejáték-alkalmazások.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.