Városlista
2022. augusztus 15, hétfő - Mária

Hírek

2011. December 01. 14:56, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

3D-s nyomtatóval állíthatják elő az orvosok a csontokat

3D-s nyomtatóval állíthatják elő az orvosok a csontokat

A tudósok bejelentették, hogy kifejlesztettek egy olyan anyagot, amely a jövőben pótolhatja a sérült vagy hiányzó csontokat.

Ami pedig igazán szenzációssá teszi a bejelentést, az az, hogy az élethű csontokat egy háromdimenziós nyomtatóval hozzák majd létre, így az előállítás sem tart évekig.

A kutatásokban az áttörést az hozta meg, amikor a tudósok felfedezték, hogy amennyiben a kalcium-foszfáthoz - az anyag, egyfajta kerámiapor fő alkotóeleméhez - szilícium-dioxidot és cink-oxidot adnak hozzá, úgy az anyag kétszer erősebbé válik. Innen indultak ki a további fejlesztések - írja a Dental Materials.

Az anyagot ezután sérült csontszövetekhez kapcsolták hozzá, hogy megfigyeljék, miként képes együttműködni a természetes csontszövet és a művi úton előállított helyettesítő csont. A pontos illesztés érdekében olyan állványokat hoztak létre, amelyeket testre szabtak, és amelyekre 3D-s nyomtatóval, vékony rétegekben vitték fel por alakban a 'műcsont' anyagát.

A tudósok végül megfigyelték, hogy a porból előállított csont jól illeszkedik a sérült csontszövethez, és viszonylag rövid idő alatt összenő azzal, biztosítva így a megfelelő teherbírást. A remények szerint a technika 10-20 éven belül mindennapossá válhat az orvostudományban, bár egyelőre embereken még nem tesztelték.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: orvosok

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 15. 08:54, hétfő | Belföld

Halálos baleset történt Bács-Kiskun megyében

Halálos baleset történt hétfő hajnalban a Bács-Kiskun megyei Apostagnál - közölte a megyei rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

2022. Augusztus 15. 07:00, hétfő | Belföld

Anyára és gyerekére gyújtotta rá két férfi a házat Véménden

Emberölés kísérlete miatt nyomoznak a rendőrök két férfi ellen, akik Molotov-koktélokkal gyújtottak fel egy véméndi családi házat.

2022. Augusztus 15. 05:00, hétfő | Belföld

Folytatódik a meleg, napsütéses idő

Folytatódik a következő napokban a meleg, napsütéses, jellemzően száraz idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos előrejelzéséből.

2022. Augusztus 14. 16:02, vasárnap | Belföld

Légtérberepülést tart hétfőn a honvédség Budapest egén

Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap az MTI-vel.