Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. November 26. 13:02, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

380 éves a Türr Gimnázium

380 éves a Türr Gimnázium

Csáky László földesúr hívására 1638-ban, 380 évvel ezelőtt alapítottak iskolát pálos rendi szerzetesek Pápán, a Türr István Gimnázium és Kollégium mai helyén. Erre a jubileumra emlékeznek meg egy héten át az iskolában.

- A közel négy évszázad alatt kiváló tanáregyéniségek oktatták és nevelték a fiatalokat e falak között, akiknek felelősségteljes és áldozatos munkájának következtében számos kiválóság került ki gimnáziumunkból. Nyugodtan mondhatom, hogy iskolánk sikeres intézmény. De ahhoz, hogy igazán nagyot alkothassunk, erős közösségre van szükség. Az iskola ezer szállal kötődik az itt élőkhöz, a családokhoz, akik gyermekeiket ránk bízzák, a városhoz, mely folyamatosan segíti, támogatja munkánkat. Büszke lehet a város iskolájára és mi is büszkék lehetünk múltunkra, elődeinkre és tanítványainkra - mondta az ünnepi hét nyitóalkalmán Németh Zsolt igazgató, a gimnázium aulájában.

Az ünnepségen részt vett Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár, az iskola egykori diákja is. Azt mondta, nagy megtiszteltetés számára, hogy volt türrös diákként jelen lehet ezen a megemlékezésen. Elmondta, a mai napig tartják a kapcsolatot a volt diáktársakkal, megvan köztük az az összetartozás érzés, mely itt, az iskola falai között született meg. - Mindenkinek azt kívánom, hogy tanuljon sok mindent, de ne az iskoláért, hanem saját magáért. Az iskola színvonalát mindig az a munka és elkötelezettség adja meg, melyet az adott időszak diáksága teremt meg. Nemcsak a türrös blúzt, vagy a pogácsát a tarisznyában viszik magukkal, hanem azt a gondolkodást is, mely itt alakul ki, valamint azokat a barátságokat, elköteleződéseket, amik örökké kitartanak majd - hangzott el az államtitkár köszöntőjében.

Áldozó Tamás polgármester egy különleges ajándékot adott át a születésnapos iskolának. Dalnoki Jenő, a Ferencváros legendás labdarúgója szenvedélyesen gyűjtött régiségeket, így jutott hozzá egy zászlóhoz is, melyet az ágya fölött helyezett el. Halála utánra úgy rendelkezett, hogy mindazt, amit életében összegyűjtött, értékesítsék egy aukción és az így befolyt összeget adják oda egy gyermekvédelmi intézménynek. Az aukció nemrégiben zajlott le. Mint kiderült, az említett zászló a Szent Mór Gimnázium Corvin Mátyás cserkészcsapatának zászlaja volt a két világháború között, vagyis a Türr Gimnázium elődjéhez tartozott és Pápáról került a budapesti régiségpiacra. A városvezetés úgy döntött, hogy megvásárolja a zászlót és a jubileumi alkalmon Áldozó Tamás polgármester át is nyújtotta azt Németh Zsolt igazgatónak.

A jubileum kapcsán kiállítás nyílt az iskola folyosóján a rajztanárok és diákok alkotásaiból, valamint emlékkönyvet is kiadtak, melyben felidézik az iskola történetét. Volt tanítványokat is visszavárnak az iskolába, akik előadásokon számolnak be az általuk elért sikereikről, tapasztalatokról. Az ünnepi hét rendezvényeit projektnappal zárják. A hétfői ünnepségen az iskola diákjai adtak műsort, bemutatva az intézmény múltját, megelevenítve az ide járt hírességek egy-egy alkotását.

Az első ismert oktatási intézményt a Türr Gimnázium mai helyén pálos rendi szerzetesek alapították 1638-ban, Csáky László földesúr hívására, aki rekatolizálni akarta a városlakókat, egy katolikus iskola létesítésével. Az 19. század elejétől aztán a bencések vették át az intézményt, a század közepére Pápa iskolavárossá vált és a bencés gimnázium az ország egyik leghíresebbike lett, melyben többek között Deák Ferenc, a haza bölcse is tanult. A második világháború után államosították az iskolát, mely 1951-ben felvette Türr István nevét. A gimnázium 2001-ben csatlakozott a kormány által támogatott Arany János Tehetséggondozó Programhoz (AJTP), amellyel a hátrányos helyzetű, de tehetséges diákok felkarolása lett az iskola egyik központi célja. Több mai politikus is járt az intézménybe, például Gőgös Zoltán volt országgyűlési képviselő, Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök, illetve Kövér László házelnök, valamint Kovács Zoltán országgyűlési képviselő.

Címkék: 380, türr gimnázium

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.