Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Március 09. 14:09, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

38 milliárdot tesznek ki a katasztrófa költségei

38 milliárdot tesznek ki a katasztrófa költségei

Több mint 38 milliárd forintra rúgnak a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatban felmerült védekezésnek, helyreállításnak és az újjáépítésnek 2012. március 5-ig összesített költségei.

A tárcák és szervezetek a felmerült költségeik fedezetére a katasztrófaelhárítási célelőirányzatból összesen 38,3 milliárd forintot igényeltek a központi költségvetésből – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI érdeklődésére pénteken.

Petróczi Tímea tájékoztatása szerint a katasztrófa kapcsán előzetesen kalkulált költségek fedezetének igénylése folyamatosan zajlott 2010. október 04. és 2011. december 31. között. Az igényelt, valamint a pénzügyileg is kiutalt pénzösszegek, továbbá a várható végleges kiadások elszámolása is folyamatos.

Az OKF honlapján közzétett összesítés szerint a 38,3 milliárd forint a katasztrófavédelem, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és az egyéb szervezetek – Honvédelmi Minisztérium, rendőrség, és az önkormányzatok – költsége.

A költségtáblázat szerint a legnagyobb tételt – 21,7 milliárd forintot – a külterületek mentesítését koordináló vidékfejlesztési tárca kapta, ebből a kármentesítési feladatokra a Mecsekérc Zrt.-nek 17,3 milliárd forintot utaltak át.

A károsultak lakásvásárlására, kárenyhítésére és az új lakóparkok építésére fordított költségek 14,3 milliárd forintot tesznek ki, amelyből az új lakóparkokat építő VeszprémBer Zrt.-nek 6,4 milliárd forintot – azaz a teljes költségét – átutalták.

Az OKF honlapján közzétett táblázat adatai alapján megállapítható, hogy a rendelkezésre álló források terhére még 1,3 milliárd forint elszámolására van lehetőség – közölte a szóvivő.

Ezen belül egyebek mellett a mezőgazdasági károkkal összefüggő kifizetési kötelezettségek jelennek meg. Ezek rendezése még hátra van, mivel a másodlagos károk elszámolásához az Európai Bizottság jóváhagyására várunk – tette hozzá.

Az elmaradt, kifizetésre váró tételek között szerepel még az összesen 806 millió forintot kitevő ügyvédi díjak, jogi szolgáltatások jogcímén 200 millió forint, illetve a gazdálkodó szervezetek 2,1 milliárd forintba kerülő kárenyhítéséből 300 millió forint.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt – az ügyben elkészült vádirat nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel –, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.