Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. December 21. 15:06, szerda | Helyi
Forrás: InfoPápa.hu

35 db-os Herendi étkészlet került vissza az Esterházy-kastélyba

35 db-os Herendi étkészlet került vissza az Esterházy-kastélyba

A készletet Bászler Nándor adományozta vissza a kastély múzeumának.

Szerdán délelőtt mutatták be a sajtó számára a visszakerült tárgyakat. dr. Áldozó Tamás polgármester hangsúlyozta, Zsuppán István, Rab István, Keresztszegi Csaba nevét mindenképpen meg kell említeni az ereklyék "hazatérésével" kapcsolatban.

Amikor az első megmaradt pohárkészlet visszakerült a kastélyba, az mindazok számára, akik a kastély felújítása mellett kötelezték el magukat megrendítő élmény volt, mivel eszerint az Esterházy-kastély rekonstrukciója sokak számára érzelmi kérdés – mondta dr. Áldozó Tamás polgármester a kastély nagyebédlőjében és örömét fejezte ki, hogy sok olyan ember van, aki magáénak érzi az kastély felújítását. A most bemutatott készlet egyébként a harmadik visszakerült készlet a kastély főúri termeinek felújítása óta.
Halad tehát a kastély berendezéseinek visszaszerzése, de nagyon sok tárgyra van még szükség, tudva azt, hogy az épület 80%-ának felújítása még hátra van. A Nemzeti Múzeummal folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy lényeges előrelépés tapasztalható az Ősök Csarnokának képeivel kapcsolatban, most már csak néhány olyan festmény van, amelyhez ragaszkodik a múzeum.

A visszakerülés története:

Bászler Nándor feleségével minden nyáron ellátogat Pápára, hogy néhány napot eltöltsön abban a városban, ahol a régi strand melletti egykori tízes malomban családjával gyermekéveit töltötte. Miután édesapja, Bászler Géza a 30-as években az Esterházy-kastély uradalmi számvevője, később főszámvevője volt, természetesen felkeltette érdeklődését az idén májusban a kastélyban megnyílt főúri enteriőr kiállítás is.
A felújított termeken át sétálva látta azokat az eredeti Esterházy címeres kristálypoharakat, melyek az elmúlt év során kerültek vissza a kastélyba és ekkor fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy édesapja hagyatékát, egy 35 db-ból álló herendi porcelán étkészletet a kastélynak ajándékozza: az Esterházy család által Herenden rendelt étkészlet Tercia sorozatáról van szó, melyet akkoriban kizárólag az uradalmi tisztek rendelhettek meg és készíttethettek el maguknak.

Mint ismeretes, az elmúlt évben is kerültek vissza az Esterházy család egykori szervizkészletéből származó üvegtárgyak – grófi címerrel ellátott gyümölcsös és fagylaltos kelyhek, konyakos, boros és pezsgős poharak - a kastélyba. Két alkalommal is jelentkezett egy-egy pápai család, hogy az egykor a grófi család tulajdonában levő készlet darabjait, melyek kalandos úton jutottak el hozzájuk, visszajuttassák eredeti helyükre, az Esterházy-kastélyba.
A készlet értékét meghatározza, hogy a gazdag készletből egyetlen darab sem maradt fenn, kizárólag a visszaadott üvegtárgyak utalnak a korábbi főúri készletek mívességére és értékére.

A 2011. májusában megnyílt főúri enteriőr kiállításon a látogatók megtekinthetik mind a Bászler Nándor által az Esterházy-kastélynak ajándékozott étkészletet mind a visszaadott üvegtárgyakat, és aki kedvet kapott, a kastély ajándékboltjában megvásárolhatja az eredeti poharak alapján az Ajka Kristály Kft. által készített Esterházy emblémával ellátott kristálypoharakat.

Továbbra is várják azok jelentkezését, akiknek valamely, a kastélyból származó tárgy van a birtokában és azt ajándékként vagy letétként rendelkezésre bocsátaná gazdagítva ezzel a kiállítás anyagát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.