Városlista
2022. augusztus 15, hétfő - Mária

Hírek

2020. Február 18. 18:47, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

30 éve szabadon - Kiállítás mutatja be a kommunista diktatúra és a rendszerváltás időszakát

30 éve szabadon - Kiállítás mutatja be a kommunista diktatúra és a rendszerváltás időszakát

Mit keres egy színesre festett Trabant a Fő téren - tették fel többen a kérdést a mai napon. Nos, egy különleges kiállítás díszleteként helyezték el a korábban mindennapos látványnak számító járművet.

A kiállítás időrendi sorrendben, tablókon keresztül mutatja, hogy hazánk miként rázta le a kommunista diktatúrát, a politikai terrort, amely a magyarokat megfosztotta a szabadságuktól. Megmutatja a megfélemlítést, az egyházak és tanításaik üldöztetését, ezzel párhuzamosan pedig az ellenzéki tüntetéséket is, ízelítőt ad a kelet-európai országokban történt megmozdulásokról is. Felidézi azokat a fontos történelmi eseményeket is, amelyek a rendszerváltás utáni évtizedekben meghatározóak voltak, így az uniós csatlakozásunkat, vagy éppen a Visegrádi Négyek szövetségét.

A kiállítás megnyitóünnepségét kedden délután tartották a Városháza tárgyalótermében. Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze elmondta, a kiállítást mindenkinek ajánlják, de kiemelten azoknak a fiataloknak, akik nem élhették át a 30 évvel ezelőtti történéseket. -A csodák éve - nevezi a történelemtudomány 1989-et, ebben az egy évben olyan események történtek Magyarországon, és szerte Közép-Európában, melyekre ezt megelőzően hosszú évtizedekig nem volt példa - mondta a történész, aki röviden ismertette azokat a főbb mozzanatokat, melyek ehhez az eseménysorozathoz elvezettek.

A kiállításmegnyitón dr. Áldozó Tamás polgármester személyes élményeit osztotta meg a hallgatósággal. - Amikor fiatalok voltunk, irigykedve néztünk azokra a generációkra, akiknek megadatott, hogy az életükben nagy, sorsfordító események történtek meg. A 80-as évek elején arra kellett gondolnunk, hogy a mi életünkben ilyenek nem lesznek. Ehhez képest a 20. század egyik legnagyobb sorsfordulójának lehettünk részesei - emelte ki a városvezető, majd elmesélte a Fidesz-hez való csatlakozásának történetét, vagy a Pápán is szerveződő demonstrációt, a '89-es pápai Március 15-i alternatív megemlékezést, vagy az úgynevezett "négyigenes" népszavazást, amelyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy két év alatt akkorát változzon a világ, amit korábban elképzelni sem tudtak.

A beszédeket követően Csépai Eszter és Csetverikov Iván zenés-irodalmi összeállítását láthatták-hallhatták a jelenlévők, majd pedig megtekintették a Fő téri kiállítást.

A tárlat a „30 éve szabadon” Emlékbizottság megbízásából jött létre.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 13. 11:03, szombat | Helyi

Az egyik pápai áruház parkolójában várták az érdeklődőket a rendőrök

A rendőrök egy helyi áruház parkolójában várták a rendőri hivatás és a szerződéses határvadász szolgálat iránt érdeklődőket.

2022. Augusztus 11. 19:22, csütörtök | Helyi

Újabb csőtörés a Vásár utcában

A 300-as főnyomócső tört el ismét, a víztorony kiürült, így rövid ideig akadozhat a vízszolgáltatás a város egyes pontjain.

2022. Augusztus 10. 14:16, szerda | Helyi

50 helyett 127 km/h-val hajtott Ihászon a fiatal sofőr

A megengedett sebesség dupláját is túllépte a sofőr, a rendőrök intézkedés alá vonták.

2022. Augusztus 10. 09:03, szerda | Helyi

Rendőrségi toborzó iroda nyílt Pápán

A rendőrök minden hétköznap várják a rendőri hivatás, a szerződéses határvadász és az iskolaőr szolgálat iránt érdeklődőket.