Városlista
2022. január 26, szerda - Vanda

Hírek

2020. Február 18. 18:47, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

30 éve szabadon - Kiállítás mutatja be a kommunista diktatúra és a rendszerváltás időszakát

30 éve szabadon - Kiállítás mutatja be a kommunista diktatúra és a rendszerváltás időszakát

Mit keres egy színesre festett Trabant a Fő téren - tették fel többen a kérdést a mai napon. Nos, egy különleges kiállítás díszleteként helyezték el a korábban mindennapos látványnak számító járművet.

A kiállítás időrendi sorrendben, tablókon keresztül mutatja, hogy hazánk miként rázta le a kommunista diktatúrát, a politikai terrort, amely a magyarokat megfosztotta a szabadságuktól. Megmutatja a megfélemlítést, az egyházak és tanításaik üldöztetését, ezzel párhuzamosan pedig az ellenzéki tüntetéséket is, ízelítőt ad a kelet-európai országokban történt megmozdulásokról is. Felidézi azokat a fontos történelmi eseményeket is, amelyek a rendszerváltás utáni évtizedekben meghatározóak voltak, így az uniós csatlakozásunkat, vagy éppen a Visegrádi Négyek szövetségét.

A kiállítás megnyitóünnepségét kedden délután tartották a Városháza tárgyalótermében. Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze elmondta, a kiállítást mindenkinek ajánlják, de kiemelten azoknak a fiataloknak, akik nem élhették át a 30 évvel ezelőtti történéseket. -A csodák éve - nevezi a történelemtudomány 1989-et, ebben az egy évben olyan események történtek Magyarországon, és szerte Közép-Európában, melyekre ezt megelőzően hosszú évtizedekig nem volt példa - mondta a történész, aki röviden ismertette azokat a főbb mozzanatokat, melyek ehhez az eseménysorozathoz elvezettek.

A kiállításmegnyitón dr. Áldozó Tamás polgármester személyes élményeit osztotta meg a hallgatósággal. - Amikor fiatalok voltunk, irigykedve néztünk azokra a generációkra, akiknek megadatott, hogy az életükben nagy, sorsfordító események történtek meg. A 80-as évek elején arra kellett gondolnunk, hogy a mi életünkben ilyenek nem lesznek. Ehhez képest a 20. század egyik legnagyobb sorsfordulójának lehettünk részesei - emelte ki a városvezető, majd elmesélte a Fidesz-hez való csatlakozásának történetét, vagy a Pápán is szerveződő demonstrációt, a '89-es pápai Március 15-i alternatív megemlékezést, vagy az úgynevezett "négyigenes" népszavazást, amelyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy két év alatt akkorát változzon a világ, amit korábban elképzelni sem tudtak.

A beszédeket követően Csépai Eszter és Csetverikov Iván zenés-irodalmi összeállítását láthatták-hallhatták a jelenlévők, majd pedig megtekintették a Fő téri kiállítást.

A tárlat a „30 éve szabadon” Emlékbizottság megbízásából jött létre.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 25. 17:22, kedd | Helyi

Kábítószert találtak a rendőrök a férfinál

A pápai rendőrök elfogtak és gyanúsítottként kihallgattak egy 35 éves férfit.

2022. Január 25. 11:18, kedd | Helyi

Csaknem negyedével nőttek az ingatlanárak Közép-Dunántúlon

A koronavírus járvány okozta gazdasági válság kellős közepén senki sem gondolta volna, hogy merőben megváltoznak az ingatlanpiaci viszonyok hazánkban.

2022. Január 24. 14:48, hétfő | Helyi

Fókuszban a körözött személyek

A pápai rendőrök ezidáig több mint 20 körözött személyt fogtak el az új évben.

2022. Január 24. 13:31, hétfő | Helyi

Ilyen az, amikor leaszfaltoznak egy csatorna fedlapot

Különös kátyú van kialakulóban a Korvin és a Korona utcák kereszteződésében lévő körforgalomban.