Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Február 18. 18:47, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

30 éve szabadon - Kiállítás mutatja be a kommunista diktatúra és a rendszerváltás időszakát

30 éve szabadon - Kiállítás mutatja be a kommunista diktatúra és a rendszerváltás időszakát

Mit keres egy színesre festett Trabant a Fő téren - tették fel többen a kérdést a mai napon. Nos, egy különleges kiállítás díszleteként helyezték el a korábban mindennapos látványnak számító járművet.

A kiállítás időrendi sorrendben, tablókon keresztül mutatja, hogy hazánk miként rázta le a kommunista diktatúrát, a politikai terrort, amely a magyarokat megfosztotta a szabadságuktól. Megmutatja a megfélemlítést, az egyházak és tanításaik üldöztetését, ezzel párhuzamosan pedig az ellenzéki tüntetéséket is, ízelítőt ad a kelet-európai országokban történt megmozdulásokról is. Felidézi azokat a fontos történelmi eseményeket is, amelyek a rendszerváltás utáni évtizedekben meghatározóak voltak, így az uniós csatlakozásunkat, vagy éppen a Visegrádi Négyek szövetségét.

A kiállítás megnyitóünnepségét kedden délután tartották a Városháza tárgyalótermében. Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze elmondta, a kiállítást mindenkinek ajánlják, de kiemelten azoknak a fiataloknak, akik nem élhették át a 30 évvel ezelőtti történéseket. -A csodák éve - nevezi a történelemtudomány 1989-et, ebben az egy évben olyan események történtek Magyarországon, és szerte Közép-Európában, melyekre ezt megelőzően hosszú évtizedekig nem volt példa - mondta a történész, aki röviden ismertette azokat a főbb mozzanatokat, melyek ehhez az eseménysorozathoz elvezettek.

A kiállításmegnyitón dr. Áldozó Tamás polgármester személyes élményeit osztotta meg a hallgatósággal. - Amikor fiatalok voltunk, irigykedve néztünk azokra a generációkra, akiknek megadatott, hogy az életükben nagy, sorsfordító események történtek meg. A 80-as évek elején arra kellett gondolnunk, hogy a mi életünkben ilyenek nem lesznek. Ehhez képest a 20. század egyik legnagyobb sorsfordulójának lehettünk részesei - emelte ki a városvezető, majd elmesélte a Fidesz-hez való csatlakozásának történetét, vagy a Pápán is szerveződő demonstrációt, a '89-es pápai Március 15-i alternatív megemlékezést, vagy az úgynevezett "négyigenes" népszavazást, amelyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy két év alatt akkorát változzon a világ, amit korábban elképzelni sem tudtak.

A beszédeket követően Csépai Eszter és Csetverikov Iván zenés-irodalmi összeállítását láthatták-hallhatták a jelenlévők, majd pedig megtekintették a Fő téri kiállítást.

A tárlat a „30 éve szabadon” Emlékbizottság megbízásából jött létre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.