Városlista
2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2024. Május 22. 09:39, szerda | Helyi
Forrás: Szalóky Zsolt

3 Kemény Kérdés: Marton Sándor és Molnár István válaszol!

3 Kemény Kérdés: Marton Sándor és Molnár István válaszol!

Három kemény kérdést tettünk fel mind a négy polgármesterjelöltnek. Először a független Molnár István, illetve a Mi Hazánk támogatásával induló Marton Sándor válaszait közöljük.

Marton Sándor (Mi Hazánk Mozgalom)

1. Sokak szerint 5 évvel ezelőtti indulása a jelenlegi polgármester győzelmét segítette elő. Áldozó Tamásék kérték fel arra, hogy elinduljon a polgármesteri tisztségért?

Nem, nem ők kértek fel. Az 5 évvel ezelőtti indulás egy kisebb társaság unszolására történt, akik velem együtt elégedetlenek voltak a városvezetés teljesítményével, valamint a helyiekkel szembeni hozzáállásukkal. Véleményünk sok pápaiéval megegyező volt. Ők azok, akik nem szavaznának baloldali jelöltre.
Szerintem az a Grőber Attiláék oldaláról induló álláspont - miszerint Áldozó Tamásék kértek fel - nem más, mint az elbukott választás utáni bűnbakkeresés egyszerűbb útja. Sokkal jobban jártak volna, ha a választás után inkább beszélgetnek az emberekkel, és nem elégszenek meg egy ilyen szembenézést nélkülöző fikcióval. Akkor valószínűleg idén nem követték volna el újra azt a hibát, hogy egy megosztó párt támogatását fogadják el a helyi változást akaró sokaság támogatása helyett.

Szerintem a célunk közös Grőber Attilával, csak én jobb, ő pedig bal oldalról szeretné elérni ugyanazt az eredményt. Teljesen más lenne a helyzet, ha valóban függetlenként, csak a helyiek támogatásával készülne a megmérettetésre…

2. 2019-es választás után vajmi keveset lehetett hallani Önről a pápai közéletben. Miért nem vette ki a részét a pápai közéletből a kampányon kívül, ha a városért, mint közösségért kíván dolgozni?

Azt gondolom, hogy ki-ki a maga helyén tehet legtöbbet a közösségéért. Az elmúlt 5 évben tettem a dolgom, próbáltam jól csinálni a munkám, hogy a különböző jogcímeken keletkező közösségi kasszába történő befizetéseimet teljesíteni tudjam (helyi vállalkozóként ez az egyik legtöbb, amit tenni lehet a helyi közösségért, az már más kérdés, hogy ez a pénz hogyan kerül elköltésére), illetve, ha kaptam helyi kis közösségektől különböző felkérést, azt lehetőségeimhez mérten próbáltam támogatni.
Civil pápai lakosként, akinek nincs aktív közösségi szerepe, mit is tehettem volna még?

3. Mi köze a Mi Hazánk Mozgalomhoz? Egyetért a párt politikájával?

A Mi Hazánk Mozgalom helyi elnöke keresett meg, hogy beszéljünk az önkormányzati választásokról. Nem zárkóztam el ez elől, mert bár nem vagyok a pártnak tagja, de szimpatikusak a társadalmi problémákra adott válaszaik.
Hosszas előkészítő beszélgetések, valamint a párt lakosság körében történt felmérései után kaptam felkérést a polgármesterjelöltségre, amire igent mondtam.

Molnár István (független):

1. Nagyon szerény reakciót váltott ki a pápaiakból az Ön polgármesterjeltségéről szóló bejelentés a közösségi médiában. Milyen következtetést von le ebből?

Nem a közösségi médiában szeretnék hatalmas reakciót kiváltani. A közösségi média csak egy része a való világnak, ráadásul, ahogy Ön is elég gyakran megjegyzi, mindenféle színű trollok jelenléte is jellemzi ezt a virtuális teret. Sokkal inkább a személyes találkozások azok, melyek azt jelzik, hogy bizony az emberek igénylik a változást, igénylik azt, hogy ne a megszokott, ne adj isten megunt arcokat, véleményeket, acsarkodásokat kapják, hanem valami mást. Pápán nagyon sokan belefásultak az egyhangú unalmas kétszemélyes játékba, melyet Áldozó - Grőber korszaknak nevezhetünk. A város mai helyzete bizony nem csak Áldozó Tamásnak köszönhető. Például a városüzemeltetést a hatalom és ellenzéke kemény tizenegy éves munkával juttatta oda, ahol van. A városgondnokság felszámolása ellen csak Süle Zsolt szavazott a testületben. A Grőber Attila vezette ellenzék szinte mindent mindig megszavazott, csak azt nem, amit ellenzékiként nem illett megszavazni – a költségvetést. Sokan úgy gondolják, hogy a városban olyan, elhallgatott, háttérbe szorított emberek vannak, akiknek képességeit, javaslatait, észrevételeit a mostani kétoldali (kormány-ellenzék) városvezetés nem kívánja elfogadni, tudomásul venni. Azok a pápai polgárok, akikkel eddig tudtam beszélgetni, akiknek ugyanakkor volt ugyanott szabadidejük, hogy a városról beszélgessünk, meggyőztek. Ha azt akarom, hogy a város kilépjen a mostani középszerű pártdagonyából, akkor magamnak kell tennem valamit. Ha nem indulok, akkor vagy Áldozó Tamás marad, vagy Grőber Attila lesz a polgármester. És semmi nem változik.

2. Csapat nélkül indul, így még ha meg is nyerné a választást, semmiképp nem lenne többsége a testületben. Mi a terve erre a helyzetre? Működőképes lenne így a döntéshozatal?

Nem gondolom, hogy ez a megfogalmazás, hogy csapat nélkül indulok fedné a valóságot. Úgy gondolom, hogy a 3. és a 6. választókerület jelöltjein, azaz húgomon és magamon kívül több független és pártszínekben indult jelölt is van, akivel együtt tudunk működni. Indulnak független jelöltek is és több olyan pártjelölt van a három szervezetben, akik elsősorban pápaiak, másodsorban magyarok és csak harmadsorban pártkatonák. Természetesen azokra nem számíthatok, akik pártszínekben kívánnak örökös képviselők lenni. Komolyan gondolkodom rajta, hogy még a választások előtt, júniusban kerületenként bemutatom azokat a jelölteket, akiket a csapatom tagjaiként szívesen látnék és remélem, hogy ők felülemelkednek a pártkötődéseiken és győz bennük a pápai szellem, mely városunkat régebben jellemezte. Az új testületnek már most két biztos tagja van, épp azok, akiket a másik oldalon állók a legkevésbé szeretnének a testületben látni: Áldozó Tamás és Grőber Attila, mint listavezetők biztosan bejutnak a testületbe. Rájuk, mint az elvesztett választás miatt csalódott, haragos emberekre elvileg nem igazán számíthatok majd. Ráadásul mindkettejüknek az ellenoldali trollok és pártbéli vetélytársaik gúnyolódását kell majd elviselniük. Egyiküket bukottnak, a másikukat örök vesztesnek nevezik majd. A többi 12 képviselő boldog lesz, hogy megválasztották. Úgy tervezem, hogy a választás megnyerését követően, mikor már a kedélyek lecsillapodtak, mindkettőjükkel külön-külön leülök fehér asztal mellé egy pohár sörre az általuk választott helyen és addig beszélgetünk, míg talán a városért érzett felelősség miatti barátsággal, de legalább is a város jövőjét szem előtt tartó megállapodással fejezzük be a napot. A város működőképessége nem csak a polgármester felelőssége, felelős érte minden képviselő. Nem hiszem, hogy képviselő-jelölt társaim ne tudnák, hogy megválasztásukért a választóiknak köszönettel tartoznak és pártpolitikai célból nem dönthetik végromlásba a várost. Ha megteszik, akkor Pápa polgárai fognak ítélni felettük egy időközi választáson.

3. Mit gondol, az Ön jelöltsége elősegíti inkább a változást, vagy a jelenlegi berendezkedést erősíti? Öt évvel ezelőtt Marton Sándor független jelölt mintegy 500 szavazatot kapott, sokak szerint ezt a szavazatmennyiséget Grőber Attilától vette el, amely elég lett volna a győzelméhez. Mit gondol minderről? Elképzelhetőnek tartja a visszalépését, ha úgy látja, nincs esélye a győzelemre?

Úgy gondolom, hogy Áldozó Tamást legyőzni csak én tudom. Grőber Attila a párthű szavazókon kívül mást nem tud megszólítani. Magukat függetlennek tartó pártonkívüli jelöltjei kevés szavazatot hoznak neki, inkább saját magukat sározzák be azzal, hogy a hatalomra vágyó pártkoalíciót támogatják. Bár sokan úgy gondolják, hogy Marton Sándor 2019-ben a Fidesz polgármester-jelöltjét segítette indulásával, ez nem igaz. A szavazóköri adatok alapján Grőber Attila az akkori ellenzék polgármester jelöltje 16 szavazókörben kapott több szavazatot, mint az ellenzéki képviselőjelölt, illetve az ellenzék megyei pártlistái együtt. Hat szavazókörben a képviselőjelölt és 9 szavazókörben a megyei lista kapta a legtöbb szavazatot. Áldozó Tamás kormánypárti polgármesterjelölt egyik szavazókörben sem kapott több szavazatot, mint a kormánypárti képviselőjelölt, vagy megyei lista. 17 szavazókörben a képviselőjelölt, 14 szavazókörben a megyei pártlista kapta a legtöbb szavazatot. Ebből nekem úgy tűnik, hogy Marton Sándor Áldozó Tamástól vette el a szavazatokat. Áldozó Tamás legyőzésére sem Grőber Attila, sem Marton Sándor nem képes. Úgy gondolom, ha tényleg változást akarnak, időben visszalépnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 07. 18:07, szombat | Helyi

Itt a várva-várt hír: csatlakozik az oltáshoz a Honvédség!

Csütörtök óta küzdenek a lángokkal Kenyeri és Csönge térségében, már mintegy 400 hektáron ég a növényzet.

2024. Szeptember 07. 16:33, szombat | Helyi

Családi napot tartottak a pápai Bázisrepülőtéren

Az MH 47. Bázisrepülőtér idén is megrendezte a családi napot, hogy az ott szolgálatot teljesítők családtagjai is betekintést nyerhessenek a légibázis munkájába, illetve így köszönjék meg nekik az általuk nyújtott támogatást.

2024. Szeptember 07. 16:31, szombat | Helyi

Még mindig küzdenek a lángokkal a tűzoltók, foltokban még ég a növényzet

A Vönöck és Kenyeri közötti területen dolgoznak a tűzoltók.

2024. Szeptember 06. 16:40, péntek | Helyi

Újra lángol a fenyves Kenyerinél - Videó