Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2024. Május 23. 15:54, csütörtök | Helyi
Forrás: Szalóky Zsolt

3 Kemény Kérdés: Áldozó Tamás és Grőber Attila válaszol

3 Kemény Kérdés: Áldozó Tamás és Grőber Attila válaszol

Nem kíméltük a regnáló polgármestert és első számú kihívóját sem. Előbbi szűkre szabta a válaszadást, utóbbi pedig kifejtette álláspontját.

Áldozó Tamás:

- Világszinten tapasztalható jelenség a társadalmak politikai szintű megosztottságának egyre szélsőségesebb mérete, ez Magyarországon is tetten érhető (megbélyegzés, ellenségkép kialakítás). Nyilvánvalóan káros folyamatról van szó, milyen módon lépett fel/tervez fellépni azért, hogy Pápa városára ez minél kevésbé legyen jellemző, hiszen az „Egy a város” szlogent tűzte zászlajára?

Áldozó Tamás: Polgármesterként valamennyi pápaiért felelek, együtt építjük a városunkat és a közös jövőnket. Csak rajtunk múlik, hagyjuk-e magunkat megosztani.

- Ön szerint minek tudható be az, hogy 34 év Fidesz vezetés után esélyes kihívója lehet Önnek egy DK által támogatott jelölt?

Áldozó Tamás: A rendszerváltás óta tartott választások lényege, hogy minden választáson minden jelölt eséllyel indul.

- Öt évvel ezelőtt egy átfogó, ambiciózus terveket tartalmazó programmal állt a választók elé. Az Esterházy 2035 terv megvalósításának harmadánál tartunk, ám egyelőre nem sok előrelépés történt a megfogalmazott projektek kapcsán, sőt, egyelőre a Türr Gimnázium épületének a megújítása is lekerült a napirendről. Ön szerint megvalósulhatnak még 2035-ig az akkor megfogalmazottak? Mivel indokolja a válaszát?

Áldozó Tamás: Váratlan helyzetek mindig lehetnek, de ez nem változtat Pápa város fejlődéséért érzett elhivatottságunkon.

--------------------------------------------------------------

Grőber Attila:

- 2019-ben mindössze 300 szavazattal maradt alul Áldozó Tamással szemben. Tavaly januárban még az MSZP jelentette be, mint polgármesterjelölt, aztán váratlanul átlépett a Demokratikus Koalícióba. Mi történt? Nem gondolja-e ezt nagy hátránynak egy alapvetően jobboldali városban, ahol 34 éve a Fidesz adja a polgármestert?

Grőber Attila: A 2019-es önkormányzati választás komoly kérdéseket vetett fel. A Fidesz polgármesterjelöltjének támogatása jóval kisebb volt, mint a pártjáé. Érzékelhető volt, hogy pápaiak elégedetlenek a polgármesterükkel. Ráadásul 2019 volt az első alkalom, amikor az ellenzéki pártok közösen voltak képesek polgármesterjelöltet állítani, és közösen fogalmaztak meg egy világos és egyértelmű programot. Ennek a három tényezőnek köszönhetően lett szoros az eredmény.

Az én újabb polgármesterjelöltségem tavaly januárban került ismét napirendre. Egyértelműen jeleztem mindenkinek, hogy csak akkor vállalom újra, ha az ellenzéki pártok többsége támogat. Ebben konszenzus alakult ki. A Demokratikus Koalícióba való átlépésem hosszabb folyamat eredménye, egy szervezettebb, aktívabb politikai közösségbe léptem, miközben egyetlen olyan értéket nem adtam fel, amelyet korábban képviseltem. Engem akkor is gyurcsányoztak, amikor szoci voltam és akkor is gyurcsányoznának, ha egyik pártnak sem lennék a tagja. Vannak olyanok, akik azt gondolják, hogy ez a legfontosabb politika üzenet, amivel engem lehet rombolni. Ez a gondolkodás nem túl széles szellemi horizontra vall ugyan, de tudomásul veszem, hogy a politika része az ellenségkép gyártása, és azt is, hogy ezzel szavazatokat is lehet szerezni. Én most a Fidesz számára ellenség vagyok. Ám úgy tűnik nem az egyedüli. Mindenki az, aki máshogy mer gondolkodni és máshogy mer cselekedni. Tessék megnézni azt a civil kezdeményezést, amelyik a pápai közléket takarította. Néhány perc alatt gyurcsányisták lettek olyanok, akik egyébként jobboldalinak vallják magukat, csak azért, mert önállóan gondolkodtak és önállón cselekedtek. Tényleg, ez a jövő?

Valójában az a tétje a június 9-i választásoknak, hogy lehet-e Pápán a következő években saját véleményed, lehetsz-e kezdeményező, lehetsz-e kreatív, vagy csak akkor vagy jó pápai, ha mindennel egyetértesz, amit a városvezetés képvisel. Ez a tét.

- Egyesek tartanak attól, hogy ha győz, akkor a DK előretolt bástyája lesz Pápán, országos politikai célok kiszolgálójává válik, valamint attól, hogy az ellenzéki városvezetés miatt nem kap országos és uniós forrásokat a város. Mit gondol ezekről a félelmekről?

Grőber Attila: Én most úgy látom, hogy Pápán hatalmi politizálás zajlik, a Fidesz mindent alárendel a politikai hatalom megtartásának. Ennek legfőbb eszköze az intézmények elfoglalása. Hány példát kell felsorolni ahhoz, hogy világos legyen: itt és most a politikai hovatartozás fontosabb, mint a szakértelem. Tessék végignézni a felügyelő bizottságokon, tessék körülnézni a város intézményein, gazdasági társaságain!

Engem nem érdekelt és nem is érdekel, hogy ki milyen politikai közösséggel szimpatizál, ki kire szavaz. Van azonban ami érdekel. Ért-e ahhoz amit csinál, felkészült-e, a város érdekeit tartja-e szem előtt? Nekem ez a mérce.

Látom, hogy vergődik néhány intézmény ma Pápán, mert olyanok vezetik, akik egyszerűen nem értenek ahhoz, amit irányítaniuk kellene, de a politika ott tartja őket, miközben a legjobb szakemberek elhagyták az intézményeinket, mert szakmai autonómia hiányában nem lehet eredményesen dolgozni.

Olyan várost szeretnék, ahol a pártpolitika, a „pártos” politika háttérbe szorul. Érzem, hallom, hogy pápaiak ezrei várnak erre. Elég volt abból, hogy politikai alapon osszanak meg bennünket! Nem a bal- vagy a jobboldali nézetei miatt lesz valaki jó vagy rossz ember, hanem önmaga miatt. Engem nem az oldalak érdekelnek, hanem az emberek. Pápa a pápaiaké! Mi döntünk a jövőnkről. Ehhez nekem van egy ajánlatom, ami egy megújuló városról szól.

Azt mondják, ha én leszek a polgármester, akkor nem lesz forrás. Miért, az elmúlt öt évben jött forrás? Ne vicceljünk már! Ebbe a városba ígéretek jöttek és nem fejlesztési források. Még az a pénz sincs itt, amire azt mondták, már itt van. 2019 szeptemberében naponta harsogták tele a várost, hogy itt a pénz a Türr felújítására. Hol van? A háborúra hivatkozva vonták vissza a felújítását, de 2019-2022 között nem volt háború.

Az ideérkező források helyett az elmúlt öt évben feléltük a tartalékainkat, sőt két milliárd forint hitelt kell visszafizetnünk. Ebben az évben Pápán a költségvetés hét ezreléke, mindössze 68 millió forint jut fejlesztésre. És ezek után bárki komolyan gondolja azt, hogy miattam nem jön forrás?

Legyünk pontosak! A Fidesz miatt nem jön forrás ebbe a városba. A magyar költségvetés hiánya már májusban elérte az éves hiány 92 százalékát, az Európai Unióval történő folytonos konfliktusok, a kompromisszum teljes hiánya jellemzi a magyar politikát. Ezért nincsenek fejlesztési források. És azért, mert a pápai gazdaság nem elég erős. Új, vállalkozóbarát gazdaságpolitikára van szükség.

Ez a választás valójában nem a Fideszről és a DK-ról szól. Áldozó vagy Grőber. Erről van szó. És még valami. Az sokat elárul a politikai stílusról, habitusról, értékrendről, hogy ki milyen alpolgármestert javasol. Ha bizalmat kapok, akkor én, Pápa történetében először női alpolgármesterre teszek javaslatot. Szükségünk van a nyugalomra, a békére, a kiegyensúlyozottságra. Ezt a politikai nyugalmat és békét nagy mértékben segítené egy női alpolgármester. Én Vadász Krisztinát fogom javasolni.

- A pápaiak gyakran kritizálják Önt azt hangsúlyozva, hogy láthatatlan volt a közéletben az elmúlt öt évben. Jogos a kritika?

Grőber Attila: Azt gondolom, hogy nyitott vagyok a kritikára, igyekszem meghallani a bírálatokat. Nem vagyok hibátlan és főleg nem tévedhetetlen. Minden kritikai megjegyzésből tanulni szeretnék. Tudom, hogy melyek a közéleti tevékenységemnek azok az elemei amiben fejlődnöm kell. Az azonban a Fidesz narratívája, hogy én láthatatlan vagyok. Ezt Áldozó Tamás mondta először 2019-ben, amikor semmittevéssel vádolt. Ez része volt az ellenem irányuló támadásoknak.

Számomra az önkormányzati képviselői munka legfontosabb színtere a képviselőtestület ülései voltak. A tények azt mutatják, hogy az elmúlt öt évben is a legaktívabb képviselője voltam a testületnek. Talán azért is tűnik furcsának számomra a láthatatlanság fogalma, mert 2022-ben az ellenzék közös országgyűlési képviselőjelöltje voltam. Azért ennél nehezebb láthatónak lenni.

Azt azonban megtanultam, hogy a választópolgárok joggal várják el az önkormányzati képviselőktől, hogy „jobban” legyenek jelen a választókerületükben. Nem elég csak az aktív munka a képviselőtestületben. Ez minden képviselőre vonatkozik. Rám is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 25. 19:28, csütörtök | Helyi

Lerakott egy nagy kupac építési törmeléket, azt mondta, csak a rossz út hibáit akarta javítani

A pápai nyomozók elfogták a 65 éves helyi férfit.

2024. Július 25. 15:48, csütörtök | Helyi

Hirtelen leváltották a Pápai Sport Kft. ügyvezetőjét

A képviselők sürgősségi indítványként tárgyaltak Tóth Péter, a Pápai Sport Nonprofit Kft. ügyvezetőjének visszahívásáról, úgy tűnik, Áldozó Tamás bosszújáról lehet szó.

2024. Július 25. 14:22, csütörtök | Helyi

Három éve 100 millió forintból újították fel, most eladnák a döbröntei turistaházat

A mai képviselő-testületi ülés tárgyalta Pápa Város Önkormányzata tulajdonában lévő döbröntei turistaház értékesítését. 168 milliót kérnének érte.

2024. Július 25. 13:58, csütörtök | Helyi

Átveszik a reformátusok az ESZI-t

A mai képviselő-testületi ülésen döntöttek arról, hogy egyházi fenntartásba kerül októbertől Pápa Város Önkormányzata Egyesített Szociális Intézménye által nyújtott szolgáltatások java része.