Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. November 21. 10:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

21. századi technológia a pápai Korona Gyógyszertárban

21. századi technológia a pápai Korona Gyógyszertárban

Egy szoba méretű gyógyszerkiadó robot dolgozik a Csóka körforgalomnál található patika alagsorában. Amióta "Róbert" munkába állt, gyakorlatilag megszűnt a sorban állás, miközben többen vásárolnak a gyógyszertárban, mint korábban.

Sorban állni sosem kellemes, pláne akkor, ha az ember nem érzi jól magát, netán beteg. Többek között ezen a nehézségen enyhít az az egészen futurisztikus szerkezet, amelyet a Korona Gyógyszertár vásárolt meg néhány hónappal ezelőtt. A próbaüzem során nagyon pozitív tapasztalatokat szereztek a patika dolgozói, hiszen nagy mértékben felgyorsult a gyógyulni vágyó betegek és a visszatérő vásárlók kiszolgálása és gyakorlatilag megszűnt a sorban állás.

De hogyan is működik a "Róbert" névre keresztelt német gyártmányú ROWA gyógyszerkiadó robot?

Ne egy emberhez hasonló gépet képzeljenek el. Sokkal inkább egy háttérben dolgozó, a vásárlók számára észrevétlen szerkezetet. A szoba méretű monstrum a vásárlótér alatt helyezkedik el és egyszerre 18 ezer doboz gyógyszert képes tárolni, majd villám gyorsan kiadni. A gép a gyógyszerek dobozán lévő egyedi kódszám alapján úgy rendezi a készítményeket, hogy azokat a lejárati dátumuk szerint adja ki, tehát még véletlenül sem fordulhat elő olyan eset, hogy lejárjon egy-egy gyógyszer szavatossági ideje, így még nagyobb biztonságban érezhetik magukat a betegek.A gyógyszertár munkatársainak természetesen attól sem kell tartaniuk, hogy a robot technológia elveszi a munkájukat, mivel az csupán segíti őket abban, hogy nagyobb odafigyeléssel és gyorsabban tudják kiszolgálni a betegeket.

És ami a gyorsaságot illeti

Aki járt már patikában, az tudja, hogy akár több tucat recepttel is érkeznek betegek a gyógyszertárakba. A vények alapján a készítmények összeválogatása hosszú perceket vehet igénybe és bizony hamar kígyózó sorok alakulhatnak ki. Ezzel szemben a Korona Gyógyszertárban a legtöbb esetben azzal szembesül a beteg, hogy amire az összes receptet berögzíti a számítógépbe a gyógyszerész, a készítmények már ott sorakoznak az asztalon. "Róbert" ugyanis a betáplált adatok alapján villám gyorsan kikeresi a készletből a készítményeket és azokat egy lift segítségével juttatja el közvetlenül a gyógyszerészhez.

Ez a fajta technológia egyébként nemcsak Pápán, de az egész országban újdonságnak számít, így okkal lehetünk büszkék arra, hogy városunkban kapott helyet a megye második ilyen szerkezete. "Róbert" érkezésével a Korona Gyógyszertár megjelenése is modernebbé, letisztultabbá vált, ami viszont nem változott, az a kollégák segítőkészsége és szakértelme.

A következő videón láthatja, hogyan dolgozik "Róbert testvére".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.

2024. Április 22. 14:55, hétfő | Helyi

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott

2024. Április 22. 14:52, hétfő | Helyi

Kormánytisztviselőre támadt egy 20 éves nő

Hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 20 éves nővel szemben, aki tavaly nyáron a házuk udvarán helyszíni szemlét tartó kormánytisztviselőre támadt Pápán.